Fotografi: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
gawé using AWB
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
c (gawé using AWB)
[[Gambar:Zenit 122 camera.jpg|thumb|[[Kamera]] iku salah sijine sarana kang wigati banget ing fotografi]] '''Fotografi''' yaiku [[seni]] lan asiling gambar lan cahya (sunar) ing film.<ref name="dua">{{id}}[http://kamusbahasaindonesia.org/fotografi Kamus Bahasa Indonesia Online] (dipuntingali 30 Juli 2011)</ref>.
 
Prinsip fotografi iku nggawenggawé fokuse cahya utawa sunar kanthi nggunakake piranti kanggo mbiyaske sunar kang isa ngobong media plat. Media plat (filem) kang kobong kanthi ukuran luminitas cahya kang pas, bakal ndadekake bayangan kang padha karo cahya kang lumebu ing sajerone media pembiasan, kang diarani lensa.
 
Supaya ngasilake ukuran sunar kang pas banjur dadi gambar kang apik, nggunakake piranti kanggo ngukur intensitas sunar kang diarani [[lightmeter]]. Sawise entuk ukuran intensitas sunar kang pas, fotografer isa ngatur intensitas sunar kanthi ISO/ASA (''[[kecepatan film|ISO Speed]]''), [[diafragma (fotografi)|diafragma]] (''Aperture''), lan [[kecepatan rana]] (''speed''). Tetelune iku mau padha gegayutan. Gegayutane ISO, Diafragma & Speed diarani [[pajanan]] (''exposure'').
 
Fotografi kang gegayutan karo [[teknologi]] nembe dikenal kurang luwih 150 taun kepungkur, nanging yen ngenani gambar rong dimensi kang diasilake saka anane sunar (cahya), fotografi wis ana nalika sadurunge [[Masehi]].
Tetembungan fotografi dianggo pisanan dening [[Sir John Herschel]] ing taun [[1839]]. Fotografi dumadi saka tembung ing basa [[Yunani]] yaiku ''Phobos'' lan ''Graphoo''.<ref name="satu"/> ''Phobos'' tegese cahya utawa sunar lan ''graphoo'' tegese nulis.<ref name="dua"/> Fotografi bisa ditegesi minangka pakaryan nggawenggawé gambar kanthi srana [[lensa]] lan [[film]] utawa ''pelat peka cahaya.''<ref name="satu">{{id}}[http://id.shvoong.com/exact-sciences/physics/2110410-pengertian-fotografi/ Pengertian Fotografi] (dipuntingali 29 Juli 2011)</ref> Lensa ngasilake wewayangan nyata kang dijupuk dening film ([[plastik]] bening kang dilapisi emulsi [[perak]] halide). Bageyan film kang kena sunar bakal ngumpulake partikel perak halide. Yen film kasebut dicuci nganggo ''larutan hypo'', bageyan kang kena sunar mau bakal luwih peteng tinimbang bageyan liyane. Gambar positif ([[fotograf]]) digawedigawé ing sandhuwure ''kertas peka cahaya''.Film kang wis ''dicuci'' mau dipasang ing ndhuwure banjur dipadhangi. Bageyan negatif kang padhang bakal nerusake sunar lan ndadekake ireng ing kertas miturut karo wewayangan wujude. <ref name="satu"/>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{seni-stub}}
 
[[Kategori:Seni]]
[[Kategori:Seni rupa]]
[[Kategori:Fotografi]]
 
 
{{seni-stub}}
63.076

besutan