Vatikan: Béda antara owahan

10 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
<tr><td>[[Sekretaris Negara]] </td><td>[[Tarcisio Kardinal Bertone]]</td></tr>
<tr><td>[[Gubernur]] </td><td>Uskup Agung [[Giovanni Lajolo]]</td></tr>
<tr><td>Ambané Wilayah<br />&nbsp;- Total <br />&nbsp;- % air</td><td>[[Daftar negaranagara menurut luas wilayah|Urutan ka-194]] <br /> 0,44 &nbsp;km² <br /> Ora ana</td></tr>
<tr><td>[[Pedunung]]
<br />&nbsp;- Total (2000)
<br />&nbsp;- Kepadatan </td><td>[[Daftar negaranagara menurut jumlah penduduk|Urutan ka-194]]
<br /> 890
<br /> 2.023/km² </td></tr>
</table>
</div>
'''Vatikan''' yakuwi [[negaranagara]] mardika paling cilik ing donya, saka ambané wilayah lan cacahing pedunung. Vatikan iku sawijining [[enklave]] lan dikubengi kutha [[Roma]] ing [[Italia]]. Vatikan iku papan panggonané [[Paus (Katolik Roma)|Paus]] lan wilayah [[Takhta Suci]], otoritas pusat [[gereja|Gereja]] [[Katulik]].
 
== Sajarah ==
Tlatah ing kutha [[Roma]] kang sadurungé ora ana pedunungé iki (''ager vaticanus'') tansah dianggep keramat, malah sadurungé [[agama]] [[Kristen]] mlebu ing tlatah mau. Taun 326, [[gréja]] pisanan diwangun ing sakdhuwuré panggonan sing diperkiraaké makam [[Santo Pétrus]]. Wiwit wektu samono panggonan iki tansaya akèh dipanggoni warga.
 
Para [[Paus (Katolik Roma)|Paus]] jroning peran sékulèré wiwit ngrembakaké pengaruh menyang daerah-daerah saubengé lan liwat negaranagara-negaranagara Paus mrintah dhaérah-dhaérah ing [[semenanjung]] [[Italia]] sing suwéné luwih saka sèwu taun nganti tengahan abad kaping 18 nalika [[Italia]] didadèkaké siji. Wektu kuwi daerah negaranagara [[Paus]] disita déning Karajan Italia kang nembé diadegaké.
 
<!--Taun 1870, milik Paus lebih banyak dikurangi lagi ketiga [[Roma]] dianeksasi. Sengketa antara para Paus yang “disandera” dan negaranagara Italia akhirnya diselesaikan pada tanggal 11 Februari 1929 ketika [[Benito Mussolini]] dan Paus menandatangi Perjanjian Letran yang juga dikenal dengan nama ‘Concordat”. Isi Concordat ini ada tiga butir yaitu: 1. Diakuinya [[Takhta Suci Vatikan]], 2. Status Istimewa [[agama]] [[Katolik]] di Italia dan 3. Ganti Rugi terhadap Vatikan atas kerugian yang diderita ketika negaranagara [[Italia]] didirikan. Pada tahun [[1984]], Concordat ini disesuaikan lagi.-->
 
== Pulitik ==
Vatikan kuwi sawijining [[kaukus]] ''unik'', sawijining conto saka [[karajan]] kang fungsi kepala negaranénagarané, yakuwi sang [[Paus (Katholik Roma)|Paus]] ora diwarisaké nanging dipilih kanggo saumur urip déning dewan [[Kardinal]]. Anggota dewan kardinal kang bisa milih yakuwi kang umuré kurang saka 80 taun. Pasemon dewan kardinal kanggo milih Paus iki diarani ''Conclave'' lan dianakaké ing [[Kapel Sistina]] (''Sistine Chapel'' [[basa Inggris]] utawa ''Chapella Sistina'' [[basa Italia]]). Tembung ''Conclave'' iki asalé saka [[basa Latin]] ''cum clavis'' kang maknané “nganggo kunci”. Maksudé para anggota Déwan kang nyekel kunci pemilihan. Tembung cum clavis iki uga nduwèni teges yèn para kardinal dikunci ing Kapel Sistina jroning prosès pemilihan Paus.
 
Istilah [[Takhta Suci]] ngrujuk marang otoritas, yurisdiksi lan kadhaulatan Paus lan para penaséhaté jroning mimpin greja [[Katholik|Katulik Roma]]. Takhta Suci nduwé hak kang padha karo [[negaranagara]] mawa dhaulat.
 
Minangka negaranagara mawa dhaulat, Vatikan uga nduwé hak kanggo ngirim lan nrima [[diplomat]]. Para diplomat iki mbutuhaké [[Kedutaan Besar]] kang kudu manggon ing kutha [[Roma]] awit ora ana panggonan ing Vatikan. Mulané ana kahanan kang paradoksal, yakuwi Italia nduwé perwakilan ing wilayahé dhéwé. <!--[[Indonesia]] juga memiliki perwakilan di Takhta Suci.
 
Vatikan uga merupakan salah satu dari sedikit negaranagara berdaulat yang mempertahankan pengakuan diplomatik atas [[Republik China]] di [[Taiwan]]-->.
 
<!--===Alamat Kedutaan Indonesia di Takhta Suci===
:Piazzale Roberto Ardigo 42
:00142, Roma, Italia
:Phone: (39-06) 594-0441 to 2
 
===Duta Besar Vatikan Untuk Indonesia===
<div style="float:right">[[Gambar:Vt-map.png|thumb|left|200px]]</div>
 
Kutha Vatikan dumunung ing dhuwuré bukit Vatikan ing sisih kulon-lor kutha [[Roma]], sawetara atus meter saka Kali Tiber. Tapel watesé karo Italia dawané (3,2 &nbsp;km) mèlu tembok kuthta kang biyèn diwangun kanggo nglindhungi Paus saka serangan. Total wilayah udakara 0,44 &nbsp;km². Saliyané kutha Vatikan, wilayah Paus uga klebu sawetara [[greja]] wigati, kantor-kantor lan Kastil Gandolpho. Paus minangka [[Kepala Negara]] lan gubernur ngurusi kaperluan sadina-dina.
 
== Ekonomi ==
 
Ekonomi Vatikan kang non-komersial iki disokong déning sumbangan saka para umat [[Katulik]] saindhenging jagat, dodolan [[perangko]], koin-koin, suvenir turis, iuran mlebu museummuséum-museummuséum lan dodolan buku lan kalawarta.
 
== Demografi ==
* [http://www.gratisweb.com/fotogian/vaticano.html Galeri foto]
 
{{geo-stub}}
{{Eropah}}
 
[[Kategori:Vatikan|*]]
 
 
{{geo-stub}}
63.224

besutan