Pasarékatan Bangsa-Bangsa: Béda antara owahan

c
mbenakaké éjaan using AWB
c (Cahyo Ramadhani mindhahaken kaca Perserikatan Bangsa-Bangsa dhumateng Pasarékatan Bangsa-Bangsa tanpa nginggalaken pangalihan)
c (mbenakaké éjaan using AWB)
'''Perserikatan Bangsa-Bangsa''' utawi kasingkat '''PBB''' ([[basa Inggris]]: '''United Nations''' utawi kasingkat '''UN''') punika setunggaling organisasi internasional ingkang anggotanipun méh sedaya [[Anggota PBB|nagari]] ing [[bumi|donya]]. Lembaga punika kabentuk kanggé maringi fasilitas ing hukum internasional, pangamanan internasional, lembaga ékonomi, lan pangayoman sosial.
 
Perserikatan Bangsa-bangsa dipunadegaken ing [[San Francisco]] tanggal [[24 Oktober]] [[1945]] sasampunipun [[Konferensi Dumbarton Oaks]] ing [[Washington, DC]], nanging [[Sidang Umum PBB|Sidang Umum]] ingkang kapisan - dipunrawuhi wakil saking 51 nagari - nembé lumampah tanggal [[10 Januari]] [[1946]] (ing [[Church House]], [[London]]). Saking taun [[1919]] dumugi taun [[1946]], wonten setunggal organisasi ingkang mirip, naminipun [[Liga Bangsa-Bangsa]], ingkang saget kaanggep dados pendhahulunipun PBB.
 
Kawit kaadegaken ing San Francisco tanggal [[24 Oktober]] [[1945]] sakedhikipun 192 nagari dados [[anggota PBB]]. Sedaya nagari ingkang kagabung ing wadhah PBB nelakaken independensinipun piyambak-piyambak, kejawi [[Vatikan]] lan [[Takhta Suci]] sarta [[Republik China]] ([[Taiwan]]) ingkang kagabung ing lebet wilayah [[Tiongkok]] taun [[1971]].
 
Ngantos taun 2007 sampun wonten 192 nagari [[Anggota PBB|Anggota Perserikatan Bangsa-bangsa]]. Sekretaris Jenderal [[Ban Ki-moon]] saking [[Koréa Kidul]] ingkang sapunika njabat wiwit [[1 Januari]] [[2007]].
 
== Sajarah ==
Sekawan saking gangsal badan kasebat dumunung wonten ing Markas PBB ing [[New York|New York City]]. Mahkamah Internasional dumunung ing [[Den Haag]], déné badan liyané manggon ing kantor PBB ing [[Jenewa]], [[Wina]], lan [[Nairobi]]. Institusi PBB sanèsipun sumebar ing saindhenging donya.
 
Basa resmi ing PBB wonten enem, ingkang dipunanggé wonten ing salebeting patemon antar pamaréntah lan dhokumèn, inggih punika [[Basa Arab]], [[Basa Cina|Basa Cinten]], [[Basa Inggris]], [[Basa Prancis]], [[Basa Rusia]], lan [[Basa Spanyol]],<ref name=langs /> sementawis Sekretariat nganggé kalih basa kerja, basa Inggris lan basa Prancis. Gangsal basa resmi kapilih nalika PBB dipunadegaken; basa Arab dipuntambahaken ing taun 1973. Pitedah èditorial PBB mratélakaken bilih standar basa Inggris ingkang dipunanggé wonten ing dhokumèn punika basa Inggris Britis kanthi éjaan Oxford (''Oxford spelling'') (en-gb-oed), lan standar tulisan Cinten ingkang dipunagem inggih punika aksara Cinten ingkang sampun dipunprasajakaken (''simplified Chinese character''). Aksara punika nggentos aksara Cinten tradhisional ing taun nalika wakil PBB saking Cinten dipun gentos saking [[Republik China]] (Taiwan) dhumateng [[Republik Rakyat Cina|RRC]].
 
Badan utami PBB wonten enem, inggih punika:
Cacahing nagari anggota PBB ing mangsa sapunika 192 nagari. Pirsani artikel [[Anggota PBB]] kanggé dhaftar lengkap sarta tanggal mlebetipun.
Sapunika wonten 192 [[anggota PBB]], nyakup mèh sedanten negari mardika ing donya. Saking kantoripun ingkang sumebar ing donya, PBB lan badan-badan mliginipun mutusaken masalah-masalah administratif lan substantif salebeting patemon rutin ingkang diunawontenaken taun lumampah. Organisasi puniki dipunpérang dados badan administratif, utaminipun: [[Sidang Umum PBB|Sidang umum]] (minangka sidang utami); [[Dewan Kaamanan PBB|Dewan Kaamanan]] (ingkang nemtokaken resolusi tinamtu tumrap perdamaian lan kaamanan); [[Dewan Ékonomi lan Sosial PBB|Dewan Ékonomi lan Sosial]] (mbiyantu promosi ékonomi internasional lan kerjasama lan pembangunan sosial); [[Sekretariat PBB|Sekretariat]] (nyadiakaken pasinaon, informasi, lan fasilitas ingkang dipunbetahaken déning PBB); [[Mahkamah Internasional]] (''International Court of Justice'') (minangka organ hukum). Badan tambahan ingkang ngurusi badan-badan ing salebeting sitem PBB, kados [[World Health Organization]] (WHO), [[World Food Programme]] (WFP) lan [[United Nations Children's Fund]] (UNICEF).
Organisasi puniki mawa béya asal saking kontribusi sukarila negaranagara-negaranagara anggota, lan nggadhahi enem basa resmi: [[Basa Arab|Arab]], [[Basa Cina|Cina]], [[Basa Inggris|Inggris]], [[Basa Prancis|Prancis]], [[Basa Rusia|Rusia]], lan [[Basa Spanyol|Spanyol]].<ref name=langs>{{cite web |url=http://www.un.org/Depts/DGACM/faq_languages.htm |title=FAQ: What are the official languages of the United Nations? |publisher=UN Department for General Assembly and Content Management |accessdate=2008-09-21}}</ref>
 
== Referensi ==
62.866

besutan