Kumarin: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
(typo)
c (mbenakaké éjaan using AWB)
 
'''Kumarin''' yaiku senyawa [[metabolit sekunder]] arupa lenga [[atsiri]] kang kabentuk utamane saka turunan [[glukosa]] nonatsiri nalika proses dadi tuwa utawa nalika lara.<ref name="Salisbury">Salisbury FB, Ross CW. 1995. ''Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2''. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:147-148. ISBN 979-8591-27-5</ref>
Iki wigati utamane ing tanduran [[alfalfa]] lan [[semanggi]] legi kang kumarinne nyebabake ambon-ambon kang kas sakawit sawise kaloro tanduran mau dibabat.<ref name="Salisbury"/> Para paneliti wis ngembangake galur semanggi tertemtu kang ngandhut sithik kumarin lan galur liyane kang ngandhut kumarin kanthi bentuk terikat.<ref name="Salisbury"/> Kabeh galur mau sacara ekonomiékonomi wigati banget amarga kumarin-bebas bisa owah dadi produk kang ngandhut [[racun]], [[dikumarol]], yen semanggi rusak nalika panyimpenan.<ref name="Salisbury"/> Dikumarol yaiku senyawa [[antipenggumpalan]] kang nyebabake penyakit semanggi legi (penyakit perdarahan) ing kewan [[ruminansia]] (pemamah biak kaya sapi) kang mangan tanduran kang ngandhut dikumarol.<ref name="Salisbury"/>
 
[[Skopoletin]] yaiku kumarin racun kang sumebar ing tanduran lan kerep ditemoni ing kulit wiji.<ref name="Salisbury"/> Skopoletin minangka salah siji senyawa kang dinuga nggondeli thukuling wiji tertemtu, nyebabake [[dormansi]] nganti senyawa mau kaumbah (tuladhane, dening udan kang lumayan deres saengga kelembapane cukup tumrap modoting kecambah).<ref name="Salisbury"/> Dadi peranane yaiku minangka penghambat alami thukuling wiji.<ref name="Salisbury"/>
 
== Aktivitas Biologis ==
{{reflist}}
 
{{biokimia-stub}}
[[Kategori:Senyawa organik]]
 
 
{{biokimia-stub}}
 
[[bg:Кумарин]]
62.958

besutan