John Rawls: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
(sithik)
c (mbenakaké éjaan using AWB)
}}
 
'''John Rawls''' (miyos tanggal [[21]] [[Februari]] [[1921]] wonten ing [[Baltimore]], [[Maryland]], [[Amerika Serikat]]) inggih punika [[filsuf]] saking [[Amerika Serikat]] ingkang misuwur nalika abad kaping 20 wonten ing bidang [[filsafat politik]].<ref name="Audi">{{en}}Samuel Freeman. 1999. "Rawls, John". In ''The Cambridge Dictionary of Philosophy''. Robert Audi, ed. 774. London: Cambridge University Press.</ref> Bukunipun ingkang judul "Teori Babagan Kaadilan" (wonten ing basa Inggris ''A Theory of Justice'') minangka salah satunggaling teks primer wonten ing filsafat politik.<ref name="Audi"/> Rawls sinau wonten ing [[Universitas Princeton]], sarta ngajar wonten ing [[Universitas Cornell]] lan [[Universitas Harvard]].<ref>{{en}}Ted Honderich, ed. 1995. ''The Oxford Companion to Philosophy''. New York: Oxford University Press. P. 745.</ref>
 
== Pamikiran ==
John Rawls kondhang minangka satunggaling filsuf ingkang saèstu maringi kritik ekonomiékonomi pasar bebas.<ref name="Keraf">A. Sonny Keraf. 2005. Etika Bisnis. Yogyakarta: Kanisius. Hal.153.</ref> Tumrap pribadinipun pasar bebas maringi kabebasan tumraping sedaya tiyang, ananging kanthi wontenipun pasar bebas saged ndadosaken kaadilan awrat dipuntengenaken.<ref name="Keraf"/> Adhedhasar punika, piyambakipun ngembangaken sawijining teori ingkang dipunsebut teori keadilan. <ref name="Keraf"/> Miturut Rawls, prinsip paling dhasar saking kaadilan inggih punika bilih saben tiyang kagungan hak ingkang sami saking posisi-posisi ingkang limrah.<ref name="Christoph">{{id}}Christoph Stuekelberger. 1998. Lingkungan dan Pembangunan .Yogyakarta: Duta Wacana University Press. Hal. 81.</ref> Amargi punika, sipados keadilan saged karengkuh saengga struktur konstitusi politik, [[ekonomiékonomi]], lan peraturan babagan hak milik kedah sami tumraping sedaya tiyang.<ref name="Audi"/> Kahan kados mekaten dipunsebut "kabut boten mangertosan" (''veil of ignorance''), ing pundi saben tiyang kedah ngentunaken atribut-atribut ingkang mbedakaken kaliya tiyang-tiyang sanès, kadosta kemampuan, kasugihan, posisi sosial, pandangan religius lan filosofis, èwadènè konsepsi babagan nilai.<ref name="Audi"/> Kanggè ngukuhaken kahanan adil kasebut prelu wontenipun jaminan tumraping sajumlah hak dasar ingkang "berlaku" kangge sedaya, kadosta kebebasan kangge suka pamanggih, kebebasan pikir, kebebasan berserikat, kebebasan politik, lan kebebasan ing mata hukum.<ref name="Audi"/>
Wonten dhasaripun, teori keadilan Rawls meh ngatasi 2 bab, inggih punika [[utilitarianisme]] lan mungkasaken kontroversi babagan dilema antawisipun''liberty'' (kamardikan) lan ''equality'' (kesamaan) ingkang sadangu punika dipunanggep boten mungkin nyawiji.<ref name="Rasuanto"/> Rawls kanthi eksplisit memposisikaken teorinipun kangge ngadhepi utilitarianisme, ingkang wiwit pertengahan abad 19 ndominasi pamikiran [[moralitas]][[politik]] [[normatif]] [[liberalisme]].<ref name="Rasuanto"/>
 
{{reflist}}
 
{{lifetime|1921|2002|Rawls, John}}
 
{{filsuf-stub}}
{{negara-bio-stub|Amerika Serikat}}
 
{{Persondata
|PLACE OF BIRTH=[[Baltimore]], [[Maryland]], [[Amerika Serikat]]
}}
 
{{lifetime|1921|2002|Rawls, John}}
 
[[Kategori:Filsafat]]
[[Kategori:Filsuf]]
[[Kategori:Filsuf Amerika Serikat]]
[[Kategori:Liberalisme]]
 
 
{{filsuf-stub}}
{{negaranagara-bio-stub|Amerika Serikat}}
63.840

besutan