Soedirman: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (→‎Pranala njaba: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|en}} (3) using AWB (10903))
c (mbenakaké éjaan using AWB)
}}
 
'''Soedirman''' utawi jangkepipun Jendral Besar TNI Anumerta Soedirman (Ejaan Soewandi: Sudirman) (lair ing Bodas Karangjati, Rembang, Purbalingga, 24 Januari 1916 – tilar donya ing Magelang, 29 Januari 1950 kanthi yuswa 34 taun) inggih punika salah sawijining pahlawan Indonesia ingkang berjuang ing mangsa kamardhikan Republik Indonesia. Katulis wonten ing sejarah [[Indonesia]] , panjenengane njabat dados [[Panglima]] lan [[Jendral]] [[Indonesia]] kapisan ingkang paling nem. Nalika yuswanipun Soedirman 31 taun panjenengane sampun dados [[Jendral]]. Sanadyan gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] panjenengane tetep berjuang ing [[palagan]] kagem mbela kamardhikan [[Indonesia]]. Soedirman tilar donya amargi gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] lan dipunsarèkaké ing Taman Makam Pahlawan Semaki (KusumanegaraKusumanagara), [[Yogyakarta]].
 
==Keluwarga==
Soedirman ageng wonten ing kulawarga ingkang sedherhana. Ramanipun, Karsid Kartowirodji makarya wonten ing Pabrik Gula Kalibagor, Banyumas. Lan ibunipun, Siyem inggih punika keturuna Wedana Rembang. Nalika Soedirman 8 sasi panjenengane dipunpundhut putra dening Raden Tjokrosoenaryo salah satunggaling asisten Wedana Rembang ingkan taksih seduluripun Siyem.
 
 
Soedirman nglampahi pasinaonan wonten ing Sekolah Taman Siswa ingkang dipunlajengaken wonteng ing HIK Sekolah guru Muhammadiyah wonten ing kutha Surakarta ananging boten purna. Nalika sekolah panjenengane ugi anggota organisasi Pramuka Hizbul Wathan. Soedirman dados guru wonten ing HIK Muhammadiyah ing Cilacap.
 
 
Nalika mangsa penjajahan Jepang Soedirman mlebet ing tentara Pembela Tanah Air PETA ing Bogor dipundidik dening tentara Jepang. Sasampunipun ngrampungaken pasinaunan ing PETA panjenengane dados Komandan Batalyon ing Kroya, Cilacap|Kroya Jawa Tengah. Lajeng dados Panglima Divisi V/Banyumas sasampunipun TKR kabentuk, lan dados Panglima Angkatan Perang Republik Indonesia Panglima TKR.
 
Nalika penjajahan Jepang Soedirman nate dados anggota Badan Pengurus Makanan Rakyat lan anggota Dewan Perwakilan Rakyat Karesidenan Banyumas. Lan mbangun Koperasi kagem nulung rakyat saking kelaparan.
 
 
Sasampunipun Perang Dunia II purna, Jepang nyerah tanpa sarat marang Pasukan Sekutu lan Soekarno ngumumaken kamardhikan Indonesia. Soedirman angsal prestasi kapisan dados tentara sawise mundhut senjata tentara Jepang ing Palagan Banyumas, Jawa Tengah. Soedirman mimpin batalyon PETA dados resimen ing Banyumas ingkang dipunrintis dados pasukan perang republik Indonesia lan dados pasukan utama ing perang Revolusi Nasional Indonesia.
 
 
Perang Dunia II kang dipunmenangaken dening tentara Sekutu ing atase Jepang ndadosaken tentara Belanda mlebet ing pulo Hindia, Belanda saniki Republik Indosenia ingkang sampun mutuasake kangge mardhika. Tentara Sekutu dugi ing Indonesia sawise tentara Jepang nyerah kanthi alasan mundhut ragatipun tentara Jepang, ananging NICA tumut kalih tentara Sekutu badhe mundhut Indonesia dados koloninipun. Ananging TKR perang kaliyan tentara Sekutu.
 
Sawise Soedirman menang ing Palagan Ambarawa tanggal 18 Desember 1945, panjenengane dipunangkat dados Jendral dening Presiden Soekarno. Soedirman angsal gelar Jendral boten saking sistem Akademi Militer utawi pasinaonan sanes ananging saking prestasinipun.
 
 
Nalika Agresi Militer II Belanda kedaden, ibukotanipun Indonesia dipunpindah wonten ing Yogyakarta sebab Jakarta sampun dipunkuwasai dening tentara Belanda. Soedirman mimpin tentara kagem mbela Yogyakarta saking Belanda tanggal 19 Desember 1948. Nalika palagan kasebut, panjenengane sampun gerah Tuberkulosis ingkang sampun parah. Sanadyan kados mekaten panjenengane tetep tumut perang kanthi tandu .
==Tilar Donya==
Nalika 29 Januari 1950, Jendral Soedirman tilar donya ing kutha [[Magelang, Jawa Tengah]] sebab gerah [[Tuberkulosis]] ingkang awrat. Lan dipunmakamaken ing [[Taman Makam Pahlawan Kusuma Negara]] ing [[Semaki, Yogyakarta]]. Panjenenganipun tunjuk dados [[Jendral Besar Anumerta]] kanthi gangsal lintang, dumugi samenika pangkat punika namung dipunparingaken dening 3 Jendral ing Indonesia inggih menika Haji Muhammad Soeharto, Abdul Haris Nasution lan panjengipun.
 
 
== Pranala njaba ==
*{{id}} [http://www.tokohindonesia.com/ensiklopedi/s/sudirman/index.shtml Jendral Soedirman di TokohIndonesia.com]
* {{id icon}} [http://www.berhatinyaman.com/id/museummuséum-sasmitaloka-pangsar-sudirman/ Museum Sasmitaloka Pangsar Sudirman]
* {{id icon}} [http://www.unsoed.ac.id Universitas Jenderal Soedirman]
 
 
 
 
{{Pahlawan Indonesia}}
{{bio-stub}}
 
[[Kategori:Pahlawan nasional Indonesia]]
[[Kategori:Tokoh Banyumas]]
[[Kategori:Tokoh]]
 
 
{{bio-stub}}
63.849

besutan