Gajah Mada: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
'''Gajah Mada''' (séda k. 1364) inggih menika satunggalipun mahapatih saking krajaan [[Krajan Majapait|Majapahit]], tiyang ingkang saged damel manunggalipun bumi nuswantara.<ref name="internet5"/><ref name="buku2"/> Nanging, ngantos dumugi samenika misteri asal-usulipun Gajah Mada déréng wonten ingkang mangertos.<ref name="internet5"/> Miturut criyos [[Bali]], Gajah Mada boten nggadhahi rama lan ibu, ananging asalipun saking uwoh [[klapa|krambil]] minangka panjelmaanipun Sang Hyang Narayana ing ngatasipun donya.<ref name="internet3"/> Menawi criyos menika leres, Gajah Mada miyosipun ing pulo [[Bali]].<ref name="internet3"/> Ananging amargi ing Kutha [[Malang]] ([[Karajan Singhasari|Singasari]]) wiwit rumiyin saged dipunpanggihi tandha-tandha mengeti Gajah Mada, saéngga wonten pamanggih menawi Gajah Mada miyosipun ing [[Lepen Brantas|Kali Brantas]], kinten-kinten taun [[1300]].<ref name="internet3">[http://www.mail-archive.com/keluarga-sejahtera@yahoogroups.com/msg00390.html Seri Pahlawan (1) Gadjah Mada Pahlawan Persatuan Nusantara] (dipununduh tanggal 25 April 2011)</ref>
 
Gajah Mada misuwur kanthi sumpahipun, ingkang dipunsebat [[Sumpah Palapa]], sampun kaserat wonten ing [[kitab]] [[Pararaton]].<ref name="buku1">{{id}}[Poesponegoro & Notosusanto (ed.). 1990. ''Sejarah Nasional Indonesia Jilid II''. Jakarta: Balai Pustaka]</ref> Panjenenganipun mratelakaken boten badhe dhahar [[palapa]] sadéréngipun damel manunggalipun bumi [[nuswantara]].<ref name="internet6"/> Ing wekdal samenika, [[Indonésia]] sampun ndadosaken Gajah Mada minangka salah satunggalipun [[Pahlawan Nasional]] lan dados simbol [[nasionalisme]]<ref name="internet6">{{id}}[http://www.eastjava.com/books/majapahit/html/gajah.html ''Memory of Majapahit: Gajah Mada''] dipunundhuh tanggal 6 Juli 2011)</ref> lan manunggalipun nuswantara.<ref name="buku2">{{id}}[Yamin, Muhammad. 1945. Gadjah Mada, pahlawan persatoean Noesantara. Jakarta:Balai Poestaka]</ref>
 
== Wiwit Karieripun ==
[[Gambar:Gajah-Mada.jpg|right|200px|thumb|Salah satunggalipun reca ingkang nggambaraken Gajah Mada. Samenika dipunsimpen ing museummuséum [[Trowulan]], [[Kutha Majakerta|Mojokerto]].]]
[[Gambar:Ratan Gajah Mada.jpg|right|200px|thumb|Satunggalipun margi kanthi asma Gajah Mada.]]
 
 
== Sumpah Palapa ==
Ing taun [[1334]], Ratu Putri Sri [[Tribhuwana Wijayatunggadewi|Tribhuana Tunggadéwi Maharajasa Jayawisnuwardhani]] nglantik Gajah Mada dados Mapatih Amangkubumi nggantos [[Arya Tadah]] ingkang pensiun.<ref name="internet4"/> Ing wekdal menika, Sang Mapatih ngungelaken janji bektinipun kanthi ngacungkaken kerisipun ingkang nami [[Surya Panuluh]] ingkang sadéréngipun menika kagunganipun Dyah Kertarajasa Jayawardhana, Raja Pendiri Kerajaan Majapahit.<ref name="internet4"/> Gajah Mada ngikraraken sumpah ingkang sampun misuwur ingkang dipunwastani Sumpah Palapa.<ref name="internet1"/> Serat [[Pararaton]] ngamot Sumpah Palapa ingkang dipunaturaken wonten ing ngajengipun [[Tribhuwana Wijayatunggadewi|Ratu Tribhuwana Tunggadéwi]] ingkang ungelipun kados menika:<ref name="internet1">[http://www.gudangmateri.com/2010/03/biografi-pati-gadjah-mada.html Biografi Patih Gadjah Mada] (dipununduh tanggal 25 April 2011)</ref>
 
{{cquote2|''Lamun huwus kalah nusantara isun amukti palapa, lamun kalah ring Gurun, ring Seram, Tanjungpura, ring Haru, Pahang, Dompo, ring Bali, Sunda, Palémbang, Tumasik, samana isun amukti palapa''}}
{{cquote2|''Menawi nuswantara sampun kalah, kula nembé badhé lérén, menawi Gurun sampun kalah, lajeng ugi Seram, Tanjungpura, Haru, Pahang, Dompo, Bali, Sunda, Palémbang, Tumasik, wekdal menika kula nembé badhé lérén''}}
 
Kanthi ''konsép'' persatuan menika, Gajah Mada saged nyegah paperangan antawisipun krajaan-krajaan kasebat ingkang wiwitanipun tansah n saged mbudidaya nguwasani.<ref name="internet4"/> Awit saking pangayomanipun Majapahit kanthi semboyan ''Bhinneka tunggal ika, tan hana dharma mangrwa'', krajaan-krajaan kalawau saged damel rakyatipun sami tentrem.<ref name="internet4"/> Sanésipun menika Gajah Mada saged damel krajaanipun kiyat lan saged nyegah saking penjajahanipun krajaan manca utaminipun krajaan [[Tiongkok]]/Tartar. <ref name="internet4">[http://www.jaist.ac.jp/~rac/pub/kanigara/id/Home/gajahmada.htm Mahapatih Gadah Mada] (dipununduh tanggal 25 April 2011)</ref>
 
== ''Dhiléma'' ==
== Perang Bubat ==
{{main|Perang Bubat}}
Ambisinipun Gajah Mada nelukaken nuswantara saged kalaksanan ing masa pemerintahanipun [[Hayam Wuruk]].<ref name="internet2"/> Gajah Mada saged nelukaken Semenanjung [[Malaysia]], [[Sumatera]], [[Kalimantan]], [[Maluku]], ngantos dumugi [[Papua]].<ref name="internet2"/> Ananging wewengkon [[Jawa Kulon|Jawi Kilèn]] nembé saged dipuntelukaken nalika taun 1357 kanthi paperangan ingkang dipunwastani [[Perang Bubat]]. <ref name="internet2">[http://www.mojokerto.info/wisata-budaya-mojokerto/sejarah-majapahit/ Sejarah Majapahit] (dipununduh tanggal 25 April 2011)</ref>
 
== Tilar Donya ==
63.084

besutan