Berthe Morisot: Béda antara owahan

10 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (→‎Cathetan sikil: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link GA|de}} using AWB (10903))
c (mbenakaké éjaan using AWB)
| signature =
}}
'''Berthe Morisot''' lair tanggal [[14 Januari]] [[1841]] ing [[Bourges]], tilar donya [[2 Maret]] [[1895]] ing [[Paris]]) yaiku sawijining [[pelukis]] misuwur saka Prancis kang ndhuweni aliran ''a ant-garde'' utawa [[impresionisme]] <ref name="Internet9"> {{fr}} [Bert Christensen's Cyberspace Gallery, Berthe Morisot, French, 1841 - 1895 (diundhuh tanggal 12 April 2013)] </ref>
Karya Berthe kapisanan kang paling misuwur kanthi irah-irahan [[Impression, Sunrise]] ((asal-usul aliran impresionisme) <ref name="iinternet2"> {{harvsp|Stuckey et al|p=15|id=SSL87 diunduh tanggal 12 April 2013}}</ref>. Uga panjenengané mandegani lan mimpin gerakan avant-garde utawa gerakan [[Impresionisme]] <ref name="internet1"> {{id}} [http://id.prmob.net/berthe-morisot/pierre-auguste-renoir/maria-cassatt-1368056.html Berthe Morisot (diundhuh tanggal 12 April 2013)] </ref> <ref name="internet2"/> .Panjenengané dadi salah sijiné'' elemen feminin'' saka klompok ''impresionis'' kang dihormati lan disegani dèning kanca-kanca aliran impresionis<ref name="internet2"/> . Ing sawijining rapat panjenenganané tinemu dèning sadulur yaiku [[Edouard Manet]], [[Edgar Degas]], [[Pierre-Auguste Renoir]], [[Claude monet]] kang paling ''independen'' jroning klompok <ref name="internet1"/>. Sakabehanè kanca-kanca pelukis dikenalake dèning panjenengané [[Mallarmé]] marang kanca-kanca penulis<ref name="internet3"> {{fr}} {{harvsp|Monneret|p=595|id=Monneret T1 dinduh tanggal 12 April 2013}}</ref>.
 
Lelaju karir Berthe Morisot minangka pakembangan jaman bisa ngajuraké karya-karya Berte ing jaman wiwitan dadi [[seniman]]. Kahanan mengkene ora disebabake pengaruh panjenengané [[Edouard Manet]] lan [[Pierre-Auguste Renoir]] sadurungé tilar [[donya]] <ref name="internet1"/>. Sawisé panjenengané [[Paul Durand-Ruel | Galeri Durand-Ruel]] tilar donya, panjenengan Berthe Morisot nyelenggarakake ''retrospektif'' [[lukisan]] [[cat]] [[banyu]], [[gambar]] [[pastel]] lan [[patung]] kanthi cacah [[400]] <ref name="internet1"/> <ref name="internet2"/> .Taun [[1983]], [[Elizabeth Kennan]], presidhèn Mount Holyoke College lan C. Douglas Lewis, [[kurator]] patung ing National Gallery of Art seneng /gumon dèning lukisan Berthe Morisot lan panjenengané Mount Holyoke College mutusake pameran minangka mengèti ambal warsa ka-50 madegé Mount Holyoke College, minangka ngolek ''retrospektif'' para senimana ing ''National Gallery of Art'', dèning papat sponsor utama pawiyatan luhur/parguruan tinggi.Kang utama tumuju ing ngumpulake karya-karya Berthe Morisot <ref name="internet2"/> . Berthe Morisot dadi salah sijiné pelopor pangakuan seksisme, dèning Sophie Monneret karana pelukis [[wedok]] panggonan kang kawates ing [[museummuséum]].Jroning taun pungksan kadadean wujud ''rehabilitasi'' Berthe Morisot.Yayasan Gianadda kang dumunung ana ing Martigny ing taun 2002 nyelengarakake pamera utama''œuvres4''.Marmottan Museum didedikasiake minangka ngolek ''retrospektif'' gedhè ing [[wulan]] Maret nganthi Agustus 2012.Kadadean ''retrospektif'' kapisanan kang diwenehake ing [[Paris]] jroning 50 taun kapungkur <ref name="Internet6"> {{fr}} [http://www.gianadda.ch/wq_pages/fr/expositions/ancienne-morisot.php Berthe Morisot à la fondation Gianadda diunduh tanggal 12 April 2013]</ref>.
 
==Biografi==
[[Image:Edgar Degas - Madame Théodore Gobillard, née Yves Morisot.jpg|thumb|right|Gobillard Bu Theodore, kalairan Yves Morisot dilukis dèning panjenengané [[Edgar Degas]] ing taun 1869, koleksi [[Metropolitan Museum of Art]] ]]
 
Berthe Morisot lair ing kutha Bourges kanthi nama bapa yaiku panjenengané Edme Tiburce Morisot yaiku salah sijiné anggota saka [[départemèn]] Cher. Ibu Bertha yaiku keponakanane-saka pelukis misuwur panjenengané Jean-Honoré Fragonard <ref name="internet7"> {{fr}} [http://www.biography.com/people/berthe-morisot-9414971 Berthe Morisot biography (diunduh tanggal 12 April 2013)] </ref>. Uga kulawarga Berthe boyong menyang Paris ing taun [[1852]] <ref name="internet7"/> .Berthe uga dhuweni sadulur sakandung telu,salah sijiné kanthi nama Yves, lair taun [[1838]], panjenengané dadi Ny Theodore Gobillard minangka dilukis déning Edgar Degas kanthi irah-irahan Madame Theodore Gobillard, Metropolitan Museum of Art, migunakaké media [[cat]] [[lenga]] dhuwur kanvas ukuran, [[54]],[[3]] × [[65]],[[1]][[cm]].Panjenengané Berthe tilar donya ing taun [[1893]] kanthi [[umur]] [[55]] taun <ref name="internet6"/>.Sadulur nomer loro, yaiku panjenengané Edma, lair [[taun]] [[1839]] - tilar donya [[1921]] kanthi umur 82 taun, lukisan kapisanan dipraktekaké dèning Berthe, kanthi ngelukis potret ing media kanvas taun [[1865]] (dadi koleksi pribadi)<ref name="internet6"/>.Kaloroné ngadakake pameran kapisanan ing salon 186410. Edma ninggalake donya seniman [[lukis]] minangka ngelakoni [[omah]]-omah dèning pasangan perwira angkatan laut saka Cherbourg <ref name="internet7"/> .
Sadulur Morisot uga ndhuweni adhik yaiku Tiburce lair ing taun ([[1848]]) nama kang dijupuk saka nama asli Bapa Morisot.Kulawarga kang kacukupan utawa sugih, panjenengan Bapa Joseph Guichard ndhidhik anggota kulawarga kanggo dadi pelukis <ref name="internet6">{{harvsp|Fourreau|1925|p=11}}</ref>.
 
Banjur, ing donya [[lukis]] Latour lan Horace Lecoq de Boisbaudran nyinauni kanthi mètodé dasar lukis Guichard kang tumuju dèning Berthe lan Edma panjenengané ketemu ing kutha [[Louvre]] <ref name="internet7"> {{fr}} [http://www.tourisme-bougival.com/Berthe-Morisot/ Berthe Morisot au quai de Bougival (diunduh tanggal 14 April 2013)] </ref>.Kuluwarga Morisot ing [[mangsa panas]] nyewa [[omah]] ing Ville d'Avray, sahingga Morisot lan Corot kanthi sinawangan para prawan kang ana ing dalanan Franklin cerak omah kang disewa. Karana Mirot nentang lan ora seneng marang pendhidhikan formal, kahanan kang ndasari panjenengané ngembangake ilmu déning para remaja prawan ing sakubenge omah kang di sewa <ref name="internet6"/>.Karakter lukisan kang dindhuweni karakter [[ekspresif]] migunakake [[piso]] palet dèning campuran [[werna]] monokromatik kanthi latar mburi suwasana latar omah utawa kahanan sakubengé [[taman]] kutha <ref name="internet7"/> .
 
==Pameran==
[[Image:Berthe Morisot - Paysage (watercolour).jpg|thumb|right|''Landscape'' (media cat banyu), taun 1867, studi anyar'' dami Normandia'' (1865) karya Berthe Morisot]]
Taun [[1863]], kacathet dadi pratandha ing sajarah seni pameran lukisan lan patung ndhuweni koleksi anyar dèning karya-karya lukis Corot. Panjenengané uga nolak limangewu para seniman kang ngajak kerja bareng kanggo pameran kolaborasi.<ref name="internet10">{{harvsp|Rouart|1986|p=10-11|id=Rouart86}}</ref>.Asebab panolakan Corot,para seniman ndadekake sesangaingan ing donya ''tethandingan'' khususé pameran lukis lan patung, kanggo nampung para karya para seniman panjenengané kaisar mbuka panggonan kanggo pameran utawa salon seni <ref name="internet10">{{harvsp|Stuckey, Scott Lindsay|p=20|id=SSL87}}</ref>.Kahanan kang ndadekake sadulur Morisot kanggo nyiapake pangiriman karya seni lukis kapisanan tumuju Salon ing taun [[1864]]. Minangka ngolek ide utawa gagasan kang kreatif panjenengané Morisot nyewa [[kandang]] peternakan dumunung ana ing Oise asring kasebut " Le Chou"ing cerak [[Auvers-sur-Oise]] ing suwasana lan kahanan ing kandang paternakan panejengané Edma lan Berthe ngarap karya-karya lukis [[Charles-François Daubigny]], [[Honoré Daumier ]], [[Emile Zola]]<ref name="Internet10">{{harvsp|Monique Angoulvent|p=19|id=Angoulvent33}}</ref>.
 
Wong tua panjenengané Morisot menehake pilihan tinemu dèning Manet minangka gegayutan ing jroning pameran lukis lan patung <ref name="internet11">{{harvsp|Monneret|p=596|id=Monneret T1}}</ref>. Semana uga Madame Manet uga menehake kaluasan dèning Morisot minangka milih lan kerja bareng ing pameran,salah sijiné seniman yaiaku Charles Baudelaire, Emmanuel Chabrier, Charles Cros, James Tissot, Pierre Puvis de Chavannes. Pameran Morisot kang ditekani dèning seniman lan kolektor panjenengané Jules Ferry lan panjenengané Tiburce Morisot ngecam bebayan Baron Haussmann lan grandioses minangka ngarap proyek-proyek kang ana ing kutha <ref name="internet12">[http://www.insecula.com/oeuvre/O0027340.html voir le portrait de madame Loubens]</ref>). Sadulur kaloro ndhuweni pangadekan dèning lukisan kang dikoleksi ing galeri Alfred Cadart <ref name="internet13">{{harvsp|Stuckey, Scott Lindsay|p=24|id=SSL87}}</ref>.
 
Pungkasan ing [[mangsa panas]] ing [[Inggris]], panjenegané Bertha miwiwti kerja dadi seniman tunggal. Panjenengané ngelukis pemandangan [[Kali]] Pont-Aven Rozbras, kerja bareng dèning seniman-seniman misuwur <ref name="internet13">{{harvsp|Moreau-Nélaton|1926|p=103}}</ref>.
.Kritikus Emile Zola, ora ndhuweni biji-biji ing konsep lukisan kang digawe uga ora mandang dèning lukisan panjenengané Berthe lan Edma Morisot, ing proses pameran.Ing mangsa iku para seniman lukis wadon kurang ndhuweni auro ing donya lukis kahanan kang ana ing pungkasan mangsa panas didukung dèning panjenengané Fantin-Latour kang nyimpulake minangka seniman wadon kurang ndhuweni kaprigelan ing konsep lan teknik lukis <ref name="internet14">{{harvsp|Stuckey, Scott Lindsay|p=29|id=SSL87}}</ref>.Berthe ngelanjutake makarya lan ing taun 1869, panjenengané lan adiké minangka lunga lan ngelukis suwasana pemandangan ing pelabuhan Lorient, ing ndhuwur kanvas ukuran 43 5 × 73 &nbsp;cm, kanthi media cat minyak lan dikoleksi ing Galery Seni National <ref name="internet14"> </ref>.
 
==Aliran Impresionis==
‪[[Image:Morisot Lady at her Toilette.jpg‬|thumb|left|upright=1|Femme à sa toilette, 1875]]
‪[[‬Image:Berthe Morisot - Figure of a Woman.jpg|thumb|right|Avant le théâtre, 1975-76, collection particulière]]
Ing taun 1873 yaiku taun-taun ing mangsa badai ing Paris Prancis. Para seniman kang ditolak jroning ing konservatif dadi seniman ing galeri dèning kurator rumangsa gela minangka konsep lan gagasan kang di muat ing lukisan ora digagas <ref name="internet15">{{harvsp|Bataille Wildenstein|p=420|id=BW61}}</ref>{{,}}<ref>[http://www.repro-tableaux.com/a/berthe-morisot/blanche-pontillon-as-a-ba.html voir une reproduction de Blanche]</ref>.Panjenengané Bertha ndhuweni salah sijiné karya lukis ing media [[kertas]] 24 × 33 &nbsp;cm.Kadadean kang ngabungake seniman lukis kayata, Monet, Pissarro, Sisley, Degas, sarujuk nandatangani piagam ing tanggal 27 Desember 1873, lan ndhuweni rencana minangka ngadekake Koperasi Masyarakat Seniman Prancis kang demen déning seni lukis,patung lan seni kontemporer.Panjenengané Berthe gabung ing organisasi koperasi seniman Prancis minangka bapa Berthe pungkasan tilar donya <ref name="internet16">{{harvsp|Monneret|p=231|id=Monneret T2}}</ref> . Les discussions étaient vives<ref name="Higonnet95 116">{{harvsp|Higonnet|1995|p= 116|id=Higonnet95}}</ref>.
Pameran kapisanan diadakaké ing kamar Nadar ''35 boulevard des Capucines'' kanthi kanthi diramèkaké sangalikur seniman berpartisipasi lukis kanthi aliran aneka werna, Panjenengané Bertha dadi salah sijiné seniman wadon <ref name="internet16">{{harvsp|Stuckey, Scott Lindsay|p=54|id=SSL87}}</ref>.Minangka ndeklarasiaké kamardhikaan panjenengané Manet merango protes saka kurator,seniman lan masyarakat dening teknik lan konsep kang dianggo <ref name="internet17">[http://arts-graphiques.louvre.fr/fo/visite?srv=mtr&quicksearchinput=MORISOT+BERTHE&radiobutton=oeuvre voir Sur la falaise et d'autres pastels]</ref>. Ing antarané karya lukis lenya ''(minya)'' kang di kirim Nadar yaiku: The Cradle (Musée d'Orsay), Pelabuhan Cherbourg, Reading, lan caching, media [[pastel]] kanthi irah-irahan: Portrait of Miss Madeleine Thomas, The Village Maurecourt.Kacathet ing katalok pameran panjenengané Berthe mamerake karya seni lukis kanthi cacah parbelas karya seni lukis kanthi media cat minyak lan pastel <ref name="internet18"> {{harvsp|Stuckey, Scott Lindsay|p=59|id=SSL87}}</ref>.
 
== Pranala njaba ==
* Berthe Morisot a peint plus de 40 tableaux à Bougival comme l'explique [http://www.tourisme-bougival.com/Berthe-Morisot/ le site de l'Office du Tourisme de Bougival]
* {{1re}} Grande rétrospective à Paris du 8 mars au {{1er}} juillet 2012 [http://aurorartandsoul.fr/2012/07/05/lexposition-berthe-morisot-du-musee-marmottan-monet/ exposition Morisot à Marmottan]
* [http://www.the-athenaeum.org/art/list.php?m=a&s=du&aid=103 Berthe Morisot sur Athenaum]
* [http://www.thefamousartists.com/berthe-morisot/ Biography of Berthe Morisot]
* {{worldcat id|lccn-n81-145877}}
63.840

besutan