Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
| sortkey = Spider-Man
}}
'''Spider-Man''' <ref name="man">{{en}}[http://www.sonypictures.com/homevideo/spider-man3/ www.sonypictures.com] Spiderman (kaundhuh tanggal 9 Agustus 2011)</ref> utawa '''''Manusia [[Laba-laba]]''''', yaiku [[adiwira]] [[fiktif]] saka komik [[marvel]] ding diripta dening juru tulis [[Stan Lee]] lan [[artis]] [[Steve Menko]]. <ref>Lee, Stan (w), Romita, John (a). "The Birth of a Super-Hero!" The Amazing Spider-Man 42 (November 1966), New York, NY: Marvel Comics</ref> Dheweke pisanan katon ing [[amazing fantasy]] [[15 agustus]] [[1962]]. Dheweke wis dadi salah siji [[pahlawan]] super sing paling misuwur ing donya. Mungsuh sing misuwur yaiku [[flint marko]] (sandman), [[harry osborn]] (new goblin), [[norman osborn]] (green goblin), lan [[eddie brock]] (venom).<ref name="s">{{en}}Wright, Bradford W. (2001). ''Comic Book Nation''. Johns Hopkins Press : Baltimore. ISBN 0-8018-7450-5.</ref>
 
== Latar Wuri ==
Nalika Spider-Man pisanan katon ing sangareping taun 1960-an, remaja ing buku komik superhero padatan dimudhunake saka peran sidekick marang protagonis. Seri Spider-Man nampilake [[Peter Parker]], murid sekolah tinggi kang isih remaja anake wong ora duwe lan uripe kasepen.
Ora kaya critacarita [[pahlawan]] remaja kang ana sadurunge, kayadene [[Bucky]] lan [[Robin]], Spider-Man ora dimupangatake dadi anak dhidhik saka saben mentor wong diwasa kaya [[Kapten]] [[Amerika]] lan [[Batman]]. Mula iku, dheweke kudu bisa ngertini awake dhewe yen "anane kakuwatan gedhe uga bakalan ditututi tanggung jawab kang gedhe" - kaya kang dingendikakake Paman Ben sadurunge seda.
 
Jeneng asli spider-man yaiku [[Peter Parker]]. Dheweke manggon karo pak dhe lan budhe ing apartemen [[Queens]], [[Manhattan]]. Awit cilik dheweke wis seneng tanggane sing jenenge [[Marry Jean Watson]]. <ref name="p">{{en}}Sanderson, Peter. Marvel Universe: The Complete Encyclopedia of Marvel's Greatest Characters (Harry N. Abrams, New York, 1998) ISBN 0-8109-8171-8, Halaman 75</ref> Awal mula dheweke dadi spider-man yaiku nalika dheweke nileki institut Norman Osborn. <ref name="d">{{en}}Kiefer, Kit; Couper-Smartt, Jonathan (2003). Marvel Encyclopedia Volume 4: Spider-Man. New York: Marvel Comics. ISBN 0-7851-1304-5.</ref> Angga-angga kang duwe radioaktif nyakot sing tumunten nggawe peter nduweni kekuwatan angga-angga super. <ref name="i">{{en}}McCarthy, Helen, 500 Manga Heroes and Villains (Barron's Educational Series, 2006), ISBN 978-0-7641-3201-8</ref> Ing ceritacarita spider-man (biasa disingkat "''Spidey''" ) Spiderman nduweni okeh mungsuh, antarane yaiku:
 
{{col|2}}
{{end-col}}
 
Spider-Man yaiku salah siji critacarita superhero kang paling misuwur lan sukses kanthi cara komersial. Minangka karakter unggulan Marvel lan maskot parusahaan, dheweke muncul ing pirang-pirang wujud media, kalebu ing acara [[televisi]] animasi lan ''live-action'', strip surat kabar sindikasi komik, lan pirang-pirang film kang dibintangi [[Tobey Maguire]] minangka [[pahlawan]] "ramah lingkungan" ing telung film pisanan.
 
== Karakter Pandhukung ==
Spider-Man duweni macam-macam karakter pandhukung kang ana sajroning [[komik]] kang penting ing masalah alur critacarita yen dheweke iku bintang. Sawise wong tuwane seda, [[Peter Parker]] diopeni bulike kanthi kasih sayang kang akeh, yaiku Mei Parker, lan pak like, kang nggantekake figur bapak, Ben Parker. Sawise Lik Ben dipateni karo maling, Bulik Mei kang dadi siji-sijine keluwargane Peter, lan bulike cedhak banget karo Peter.
 
J. Jonah Jameson digambarake minangka penerbit saka Daily Bugle lan bos Peter Parker lan minangka kritikus pedhes Spider-Man, mesthi ngunekake perkara-perkara kang elek babagan superhero ing koran.
 
== Pahargyan ==
Saka awal karakter, critacarita Spider-Man wis menangake pirang-pirang pahargyan, kayata:
* [[1962]] Alley Award: Best Short Story—"Origin of Spider-Man" by Stan Lee and Steve Ditko, Amazing Fantasy #15
* [[1963]] Alley Award: Best Comic: Adventure Hero title—The Amazing Spider-Man
 
{{commons|Speder-Man}}
 
 
{{film-stub}}
 
[[Kategori:Tokoh fiktif]]
[[Kategori:Komik]]
[[Kategori:Adiwira]]
 
 
{{film-stub}}
62.846

besutan