Aleksandr Pushkin: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
(Removing "Pushkin_Goncharova_Arbat_2005.jpg", it has been deleted from Commons by INeverCry because: Per c:Commons:Deletion requests/Files in Category:Statues in Moscow.)
c (mbenakaké éjaan using AWB)
}}
 
'''Aleksandr Sergeyevich Pushkin''' ([[basa Rusia]]: '''Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин''' {{Audio|ru-Pushkin.ogg|rungokna}}) ({{OldStyleDate|6 Juni|1799|26 Mei}} – {{OldStyleDate|10 Februari|1837|29 Januari}}) iku sawijining pengarang [[Romantisisme|Romantis]] [[Rusia]] sing dianggep akèh wong minangka [[penyair]] paling gedhé Rusia lan pangadeg [[sastra Rusia]] modhèrn. Pushkin ngrintis panggunaan [[basa vernakular]] jroning geguritan-geguritan lan [[drama]]-dramané, nyiptakaké sawijining gaya crita—nyampurakécarita—nyampuraké [[drama]], [[roman (genre)|roman]], lan [[satir]]—sing wiwit wektu iku digandhèngaké karo sastra Rusia lan banget mangaruhi para penulis Rusia ing tembé mburi.
 
== Kaurian ==
Bapakné Pushkin iku keturunan saka salah sawijining keluwarga bangsawan paling tuwa Rusia sing nlusuri sajarahé marang [[Biara Khutyn]] nalika abad ka-12, sauntara simbah kakungé ibuné iku [[Ibrahim Petrovich Gannibal]], pawongan [[Afrika]] sing diculik lan didadèkaké [[budhak]] nalika dhèwèké isih cilik. Dhèwèké digawa menyang Rusia lan dadi sawijining pamimpin militèr gedhé, ahli tèknik lan bangsawan sawisé dhèèwèké diadhopsi déning [[Peter I saka Rusia|Peter Agung]].
 
== Karya-karyané ==
* ''[[Pitik Jago Emas]]'' (1834) (geguritan)
* ''[[Crita ngenani Nelayan lan Iwak]]'' (1835) (geguritan)
* Kepala Stasiun (critacarita cekak)
* Yevgeniy Onegin ''[[Eugene Onegin]]'' (1825-1832) (novèl mawa sanjak)
* Mednyy Vsadnik ''[[Panunggang Jarang Prunggu]]'' (1833) (geguritan)
* ''Sajarah Kerusuhan [[Yemelyan Pugachev|Pugachev]]'' (1834) (prosa non-fiksi)
* Kapitanskaya Dochka ''Putri Sang Kaptèn'' (1836) (prosa) sawijining novèl historis sing diromantisaké saka "Pugachevshchina," kauripan lan mangsa-mangsa Pugachev.
* Kirdzhali ''Kırcali'' (critacarita cekak)
* ''[[Gavriiliada]]''
* Aku Wis Teka Manèh (geguritan)
* Elaine Feinstein (ed.): ''After Pushkin: versions of the poems of Alexander Sergeevich Pushkin by contemporary poets''. Manchester: Carcanet Prees; London: Folio Society, 1999 ISBN 1-57544-44-7
* Serena Vitale: ''Pushkin's button''; terj. dari bahasa Italia oleh Ann Goldstein. New York: Farrar, Straus & Giroux, 1998 ISBN 0-374-23995-5
* [[Victor Pogadaev|Pogadaev, Victor]]. Penyair Agung Rusia Pushkin dan Dunia Timur. Monograph Series. Centre For Civilisational Dialogue. University of Malaya. Kuala Lumpur, N 6, 2003, 64 hlm. ISBN 983-3070-06-X
 
== Pranala njaba ==
63.134

besutan