Henrik Pontoppidan: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
→‎Karya: mbenakaké éjaan using AWB
(sithik)
c (→‎Karya: mbenakaké éjaan using AWB)
 
== Karya ==
Karya Pontoppidan—utaminipun novel lan critacarita ckak wonten ing "gaya dingin", tebih, lan epik–merentang sadangunipun sepalih abad lan nyariosaken sapérangan ageng segi pagesangan wonten ing [[Denmark]].
 
Buku ingkang kapisanan babagan pagesangan desadésa-kutha. ''[[Landsbybilleder]]'' ([[1883]]; "Gambar Desa"), ''[[Fra Hytterne]]'' ([[1887]]; "Saking Gubuk"), lan ''[[Skyer]]'' ([[1890]]; "Mendhung") dipuncirikaken kaliyan kadukan sosial ananging ugi apresiasi ironis kepuasan dhiri pribadi lan sikap pasif penduduk negeri. Trilogi ''[[Det forjættede land]]'', 3 jilid ([[1891]], [[1895]]; Tanah ingkang Dipunjanjikaken), nggambaraken kontroversi keagamaan wonten ing distrik-distrik negeri punika (Denmark). Wonten ing taun [[1890]]-an Pontoppidan nyerat novel cekak babagan perkawis [[psikologi]], [[estetika]], lan [[moral]]--mis—mis, ''[[Nattevagt]]'' ([[1894]]; "Pengawal Dalu"), ''[[Den gamle Adam]]'' ([[1895]]), lan ''[[Hojsang]]'' ([[1896]]; "Lagu Agung"). Sedayanipun kadhérékaken déning utama, novel ''[[Lykke-Per]]'' ([[1898]]-[[1904]]; "Per ingkang Bejo"), ing pundi tokoh utamanipun mirip sanget kaliyan Pontoppidan. Piyambakipun inggih punika putra salah satunggaling pendeta ingkang nglawan swasana puritan wonten ing dalemipun lan pados kabegjan wonten ing ibu kutha minangka salah satunggaling insinyur. Tema [[buku]] punika inggih kekiyatan lingkungan, lan kecenderungan nasional dhateng arah lamunan lan kawedén realitaas dipunkecam.<ref>http://www.henrikpontoppidan.dk/</ref>
 
Lingkaran novel paling ageng ingkang kaping 3 Pontoppidan, ''De dodes rige'', 5 jilid ([[1912]]-[[1916]]; "Kekaisaran Kematian"), nedahaken boten puasipun saking perkembangan politik sabibaripun kamenangan kaum liberal nalika taun [[1901]] lan kawedén saking kemandulan jaman ingkang énggal. Novel pait ''[[Mands himmerig]]'' ([[1927]]; "Swarga Manungsa") nggambaraken Denmark ingkang netral sadangunipun kadadosan Perang DOnya I lan nyerang materialisme ingkang boten kapikiraken. Karya pungkasan ingkang wigat sanget saking Pontoppidan inggih punika 4 jilid [[memoar]] ingkang dipunterbitaken antawis taun [[1933]] lan [[1940]] lan ingkang medal wonten ing versi kempalan lan cekak ingkang dipun sukani judul ''[[Undervejs til mig selv]]'' (1943; "Jalur Dhiriku").<ref>http://www.litteratursiden.dk/analyser/pontoppidan-henrik</ref>
63.840

besutan