Kethoprak Pati: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
(fix URL prefix)
c (mbenakaké éjaan using AWB)
[[Gambar:Kethoprak Tobong Kelana Bhakti Budaya 2.jpg|thumb|Conto swasana panggung kethoprak]]
'''Kethoprak Pati''' yaiku kumpulan grup [[kethoprak]] ingkang asale saking [[Pati]] lan ngrembaka ing laladan pesisir lor [[Tanah Jawa]].<ref name="internet1">{{id}}[http://suaramerdeka.com/v1/index.php/read/cetak/2007/10/29/60577/Berpalinglah_ke_Pati Ketoprak, Berpalinglah ke Pati](28 Maret 2011)</ref> Ngrembakane Ketoprak Pati bisa diarani mrojol selaning agaru saking surute ketoprak-ketoprak ing [[Solo]], [[Jogjakarta]], [[Kediri]], lan [[Tulungagung]]. <ref name="internet2">{{id}}[http://suaramerdeka.com/v1/index.php/read/cetak/2009/04/23/60577/Revitalisasi-Ketoprak-Pati, Revitalisasi Ketoprak Pati](dipuntingali 28 Maret 2011)</ref>
 
==Mula Bukané==
Durung ana cathethan kang gumathok ngenani kapan wiwitane kethoprak digelar ing laladan Pati.<ref name="buku1">{{id}}[Purnomo, Sucipto Hadi. 2008. Ketoprak [[Pati]] Tak Mati-mati: Kajian Fungsi dan Estetika Ketoprak Bakaran. Tesis. Semarang: Unnes. 60.]</ref> Nanging yen ngelingi watara taun 1949-1950 wis ana grup ketoprak aran Budi Sampurna ing [[Desa Bakaran]] [[Kecamatan Juwana]], bisa ditimbang menawa ketoprak wis nyawiji minangka ''[[ekspresi]]'' kesenian ing wilayah iki wiwit awal kemerdekaan Republik Indonesia.<ref name="buku1">{{id}}[Purnomo, Sucipto Hadi. 2008. Ketoprak Pati Tak Mati-mati: Kajian Fungsi dan Estetika Ketoprak Bakaran. Tesis. Semarang: Unnes. 60.]</ref> <ref name="internet3">{{id}}[http://kombinasi.net/ketoprak-bakaran-melenggang-bersama-zaman/, Ketoprak Bakaran Melenggang bersama Zaman](28 Maret 2011)</ref> Nganti taun 70-an, iringan lan busana paraga isih katon prasaja kaya dene [[kendhang]], [[gong]], [[balungan]], [[bonang]], lan [[keprak]].<ref name="buku1">{{id}}[Purnomo, Sucipto Hadi. 2008. Ketoprak Pati Tak Mati-mati: Kajian Fungsi dan Estetika Ketoprak Bakaran. Tesis. Semarang: Unnes. 61.]</ref> Manut ing jaman kelakone, ketoprak Pati diperang dadi grup ketoprak paguyuban lan grup ketoprak juragan. Ketoprak Paguyuban nengenake rasa guyub lan gotong royong, dene ketoprak juragan dipimpin sawijining bos kang duwe wewenang nyepakake kabeh uba rempe pentas kalebu gedhe cilike upah pemain. <ref name="buku1">{{id}}[Purnomo, Sucipto Hadi. 2008. Ketoprak Pati Tak Mati-mati: Kajian Fungsi dan Estetika Ketoprak Bakaran. Tesis. Semarang: Unnes. 63.]</ref>
 
==Grup Ketoprak Pati==
 
==Lakon Ketoprak Unggulan==
Lakon-lakon kang dipentasake ing panggung, lumrahe diangkat saka [[critacarita rakyat]], [[legéndha]], lan [[dongeng]] kang misuwur ing masyarakat Pati lan pesisir umume.<ref name="internet4">{{id}}[http://www.desantaradésantara.org/page/information/essay-articles/2257/Membaca-Dokumen-Multikultural-Di-Kabupaten-Pati-Saat-Ini, Membaca Dokumen Multikultural Di Kabupaten Pati Saat Ini](28 Maret 2011)</ref> Umpamane:
#[[Syekh Jangkung Lair]]
#[[Ontran-ontran Cirebon]]
63.076

besutan