Ostrali: Béda antara owahan

8 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (mbenakaké éjaan using AWB)
}}
 
'''Australia''' iku sawijining nagara gedhé ing kidul. Ibukuthané yaiku: [[Canberra]]. PedhunungéPedunungé kira-kira ana 20 yuta.
 
NegaraNagara tanggané antara liya: ing sisih lor [[Indonésia]], [[Timor Wétan]], lan [[Papua Nugini]], ing sisih lor-wétan [[Solomon Islands]], [[Vanuatu]], lan [[New Caledonia]] lan ing sisih kidul-wétan [[Selandia Anyar]].
 
Dharatan Australia wis didunungi manungsa luwih saka 42,000 taun déning [[Pedunung asli]].<ref>[http://news.softpedia.com/news/Both-Aborigines-and-Europeans-Rooted-in-Africa-54225.shtml Pedunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Eropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur]</ref> Sawisé ditekani sacara sporadis déning para nelayan saka lor lan sabanjuré ditemokaké déning wong [[Eropah]] yakuwiyaiku panjelajah [[Walanda]] ing taun [[1606]],<ref>MacKnight, CC (1976).''Lelaku menyang Marege: ''Macassan Trepanger'' ing Australia Lor.'' Melbourne University Press</ref> separo tlatah bagéan wétan sabanjuré di akoni déning [[Karajan Inggris]] ing taun [[1770]] lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman ''[[penal transportation]]'' minangka bagéan saka koloni [[New South Wales]], wiwit tanggal [[26 Januari]] [[1788]].
Nalika cacahing pedunungpadunung tansaya akèh, tlatah anyar wiwit dibukak ing abad ka-19, yakuwiyaiku lima dhaerah otonom koloni Inggris.
Ing tangal [[1 Januari]] [[1901]], enem koloni gabung dadi [[Federasi Australia|federasi]], lan Persemakmuran Australia banjur kawangun. Wiwit dadi federasi, Australia nganut sistem politik dhémokrasi liberal lan tetep jroning Persemakmuran utawa [[Commonwealth realm]]. Ibukuthané yakuwiyaiku [[Canberra]], dumunung ing ''[[Australian Capital Territory]]'' (ACT). Pedunungé ana 21 yuta jiwa, lan akèh-akèhé ngumpul ing kutha-kutha [[Sydney]], [[Melbourne]], [[Brisbane]], [[Perth, Western Australia|Perth]], lan [[Adelaide]].
 
== Etimologi ==
[[Gambar:View_of_Port_Jackson,_taken_from_the_South_Head_from_A_Voyage_to_Terra_Australis_(1814)_by_Matthew_Flinders.jpg|jmpl|ki|Gegambaran [[Port Jackson]], sawijine pelabuhan ing Kutha [[Sydney]] ing wektu kepungkur. (Saka ''A Voyage to Terra Australis''.)]] ''Australis'', kang tegesé "sisih kidul". Legenda bab "tlatah kang ora dimangertèni ing kidul" (''[[Terra Australis|terra australis incognita]]'') saka jaman Romawi kuwiiku wis ana ing ilmu geografi abad tengahan, nanging durung adhedhasar saka kawruh nyata bab bawana iki.
 
== Sajarah ==
[[Gambar:NewParliamentHouseInCanberra.jpg|jmpl|ka|[[Gedung Parlemen, Canberra|Gedung parlemen]] ing [[Canberra]] dibukak ing taun 1988 nggantèkaké gedhung lawas kang dibuka ing taun 1927.]]
 
Commonwealth Australia kuwiiku sawijining nagara kang nganut sistem [[dhémokrasi konstitusional]] adhedhasar pamérangan kakuwasan [[federalisme|federal]]. Wangun pamaréntahan kang dianggo yakuwiyaiku [[Monarki Konstitusional]] kanthi pamaréntahan [[sistem parlementer]]. [[Elizabeth II saka Inggris|Ratu Elizabeth II]] kuwiiku minangka [[Ratu Australia]], sawijining peran kang béda karo posisiné minangka panguasa (''monarch'') ing ''[[Commonwealth realm]]'' liyané. Raut diwakili déning [[Gubernur Jendral Australia|Gubernur Jendral]] ing tataran federal lan déning Gubernur ing tataran nagara bagéan.
 
== Mangga Pirsani ==
62.950

besutan