Dhéwan Kaamanan PBB: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (mbenakaké éjaan using AWB)
}}
 
'''Dewan Kaamanan PBB''' (panulisan jroning [[Basa Indonesia]]: Dewan Keamanan PBB), kuwiiku badan paling kuwat ing lembaga [[PBB]]. Tugasé njaga perdamaian lan keamanan antar nagara.
 
Badan PBB liyané mung bisa mènèhi [[rékomendhasi]] marang para [[Anggota PBB|anggota]], Dewan Keamanan nduwé kakuwatan kanggo njupuk kaputusan kang kudu dilaksanakaké para anggota adhedhasar [[Piagam PBB]].
Republik [[China]] diwetokaké taun [[1971]] lan diganti déning [[Republik Rakyat Tiongkok]]. Sawisé [[Uni Soviet]] pecah, [[Rusia]] mlebu nggantèkaké [[Uni Soviet]].
 
Mulané, anggota tetep Déwan Keamanan PBB saiki yakuwiyaiku:
* [[Republik Rakyat Tiongkok]]
* [[Prancis]]
Sepuluh anggota liyané dipilih déning [[Sidang Umum PBB]] kanggo masa bakti rong taun lawasé, kang diwiwiti tanggal [[1 Januari]], lan lima nagara anggota ora tetep mau diganti saben taun.
 
Anggota Ora Tetep [[Déwan Kaamanan]] kang dipilih taun [[2006]] yakuwiyaiku:
# [[Argentina]] (Amérika Kidul)
# [[Denmark]] (Eropah Kulon)
{| class="wikitable"
|-bgcolor="#cccccc"
!width=140|NegaraNagara
!width=175|Blok Regional
!width=195|Duta Besar
<!-- THE REGIONS IN BRACKETS ARE THE U.N. REGIONS - PLEASE DON'T CHANGE "WESTERN EUROPE AND OTHER" TO "EUROPE" ETC. -->
 
Anggota anyar kang kapilih kanggo ngganti Congo-Brazzaville, Ghana, Peru, Qatar lan Slovakia ing wiwitan taun [[2008]] yakuwiyaiku:
 
{| class="wikitable"
|-bgcolor="#cccccc"
!width=140|NegaraNagara
!width=175|Blok Regional
!width=195|Duta Besar
|}
 
Anggota ddéwan kaamanan sing kapilih taun 2009 - 2010 yakuwiyaiku:
{{col-begin}}
{{col-2}}
{| class="wikitable"
|-bgcolor="#cccccc"
!width=140|NegaraNagara
!width=175|Blok regional
!width=195|Duta besar
{| class="wikitable"
|-bgcolor="#cccccc"
!width=140|NegaraNagara
!width=175|Blok regional
!width=195|Duta besar
# Njupuk tindhakan-tindhakan tumrap anané [[ancaman]] perdamaian lan perbuatan kang arupa penyerangan.
 
Déné fungsi Déwan Keamanan yakuwiyaiku:
# Miara perdamaian lan keamanan internasionaal selaras karo azas-azas lan tujuan PBB.
# Nyelidiki persengketaan utawa situasi kang bisa nyebabaké ''pergeseran'' internasional
63.083

besutan