Simón Bolívar: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 111 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q8605 (translate me))
c (mbenakaké éjaan using AWB)
|}}
 
'''Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios''' ({{lahirmati|[[Caracas]], [[Venezuela]]|24|7|1783|[[Santa Marta]], [[Kolombia]]|17|12|1830}}) iku panglima militer perjuangan [[kamardikan]] [[Amérika Kidul]] sing sacara kolektif dikenal kanthi jeneng [[Perang Bolívar]]. Panjenengané mbébasaké akèh [[negara|negeri]] ing [[Amerika Kidul]] saka [[Spanyol]]. Jroning sawetara taun, Simon Bulivar dadi [[Presiden]] [[Gran Colombia]], negara sing ora suwé anané. NegaraNagara [[Bolivia]] dijenengaké miturut jenengé Bolívar.
 
[[Gambar:Bolivarmemorial01.jpg|255px|thumb|Simón Bolívar Memorial Monument, ing Colombia]]
 
Nalika enom, Bolivar lelugan ing jagad Eropa. Taun 1805, ing pucuking gumuk Aventine, Roma Simon sumpah yen dheweke ora bakal njagong ungkang-ungkang sadurunge negarane merdika saka penjajah Spanyol.
 
 
== Revolusi Amerika Latin ==
Taun 1808 Napoleon Bonaparte nyerang Spanyol lan ndadekake sedulure panguwasa ing kana. Kahanan iki apik kanggo Amerika Latin nggayuh kamardikane saka jajahane Napoleon.
 
Taun 1810 revolusi ing Venezuela diwiwiti. Nalika iku gubernur Spanyol kang kuwasa ing kana dipeksa mudhun saka kuwasane. Taun 1811 Venezuela banjur ngumumake kamardikane, Bolivar dadi pemimpin revolusioner. ananging setaun sabanjure pasukan Spanyol kasil nguwasani Venezuela maneh. Salah sawijining pemuka revolusi, Fransisco Miranda dipenjara lan Bolivar lunga saka negarane.
== Dadi Presiden ==
Bolivar nduweni kekarepan anane federasi kanggo negara-negara ing Amerika Selatan. Venezuela, Colombia lan Ekuador wis dadi siji Republik Colombia Raya kanthi Bolivar minangka presidene. Ananging negara-negara ing Amerika Selatan nduweni kekarepan supaya bisa mardika lan mecul saka federasi. Nalika Bolivar nganakake muktamar negari-negari Amerika bekas jajahane Spanyol ing taun 1826, mung ana patang negara kang nekani. Perang sedulur pecah ing taun 1828 lan ana reka daya kanggo mrajaya Simon Bolivar. Ngancik 1830 Venezuela lan Ekuador metu saka federasi. Bolivar sadar yen dheweke dadi alangan kanggo katentreman. Dheweke mundur saka pamarentahane ing sasi April taun 1830. Nalika seda ing sasi Desember 1830, kahanane Bolivar kuciwa lan gela, mlarat katula-tula lan dibuwang saka negara asale Venezuela.
 
 
== Deleng uga ==
 
{{DEFAULTSORT:Bolívar, Simón}}
 
[[Kategori:Tokoh Venezuela]]
[[Kategori:100 Tokoh miturut Michael H. Hart]]
63.098

besutan