Salat: Béda antara owahan

14 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
{{Islam}}
'''Shalat''' utawa asring diéja '''Salat''' (ejaan [[KBBI]]), '''Solat''', '''Sholat''' ([[basa arab]] = <big><big><big> صلاة </big></big></big>) kuwiiku salah siji ritual [[ibadat]] [[agama]] [[Islam]]. Miturut basa, shalat asal saka basa Arab kang maknané : "donga". Déné miturut istilah, shalat maknané ''rangkéan'' kagiatan ibadah khusus utawa tartamtu kang diwiwiti kanthi [[takbiratul ihram]] lan dipungkasi kanthi [[salam]].Praktèk shalat kudu rujuk karo pituduh tata cara [[Rasulullah SAW]] minangka pengejawantahan printah Allah SWT. Rasulullah SAW maringi sabda, ''Shalat-a kowé kabèh padha karo apa kang mbok deleng tak lakoni.'' (HR Bukhari-Muslim).
 
== Hukum Shalat ==
[[Gambar:Shalatanakkecil.jpg|top|left|thumb|Shalat Berjama'ah]]
Hukum shalat bisa digolongaké mangkéné :
* [[Fardhu]], Shalat fardhu kuwiiku shalat kang wajib. Shalat Fardhu kapérang manèh dadi loro, yaiku :
** [[Fardhu ‘Ain]] : kuwiiku kawajiban kang diwajibaké tumrap [[mukallaf]] langsung magepokan karo awaké dhéwé lan ora bisa diwakilaké, kayata [[Shalat Limang Wektu|shalat limang wektu]], lan [[Shalat Jumat|shalat jum'at]] (Fardhu 'Ain kanggo pria).
** [[Fardhu Kifayah]] : kuwiiku kawajiban kang diwajibaké tumrap mukallaf ora langsung magepokan karo awaké dhéwé. Kawajiban iku dadi sunnah sawisé ana sawetara wong kang ngayahi. Nanging yèn ora ana wong kang ngayahi kita wajib nglakoni lan dadi dosa yèn ora dlakoni, kaya [[shalat jenazah]].
* Nafilah ([[shalat sunnat]]),[[Shalat Sunnat|Shalat Nafilah]] kuwiiku shalat-shalat kang dianjuraké utawa disunnahaké nanging ora wajib. Shalat nafilah kapérang manèh dadi loro, yaiku
** Nafil Muakkad kuwiiku shalat sunnat kang dianjuraké kanthi panekanan kang kuat (nyedhaki wajib), kayata shalat [[Idul Fitri]] lan [[Idul Adha]], shalat sunnat [[Shalat Witir|witir]] lan shalat sunnat [[Shalat Thawaf|thawaf]].
** Nafil Ghairu Muakkad kuwiiku shalat sunnat kang dianjuraké tanpa panekanan kang kuat, kayata shalat sunnat [[Rawatib]] lan shalat sunnat kang sifaté insidentil (gumantung wektu lan kahanan, kaya shalat kusuf/khusuf mung dilakoni nalika ana grahana).
 
== Rukun Shalat ==
 
== Shalat Berjama'ah ==
Shalat tartamtu dianjuraké dilakonikanthi bebarengan (jama'ah). Jroning shalat jama'ah kang dianggep paling kompeten ditunjuk minangka [[Imam]] [[Shalat]], lan liyané dadi [[Makmum]].
* Shalat kang bisa dilakoni sacara jama'ah antara liya :
** Shalat Fardhu
** Shalat [[Tarawih]]
 
* Shalat kang kudu dilakoni sacara jama'ah antara liya:
** Shalat Jum'at
 
== Shalat jroning kahanan tartamtu ==
Jroning kahanan tartamtu kawajiban nglakoni shalat diwènèhi kalonggaran tartamtu. Contoné nalika lara lan wektu ing lelungan ([[Safar (perjalanan)|safar]]).
 
Jroning kahanan lara nganti ora bisa ngadeg bisa nglakoni shalat kanthi lungguh utawa turon, yèn ora bisa nglakoni gerakan tartamtu cukup nganggo isyarat.
 
Déné yèn lagi lelungan, diidinaké nggabung ([[Shalat Jama’|jama’]]) utawa ngringkes ([[Shalat Qashar|qashar]]) shalaté. Njama' shalat maknané nggabungaké loro shalat dadi siji yakuwiyaiku [[dzuhur]] karo [[ashar]] utawa [[maghrib]] karo [[isya]]. Qasar shalat maknané ngringkes shalat kang mauné 4 raka'at (dzuhur,ashar,isya) dadi rong rakaat.
 
== Shalat jroning Al Qur'an ==
Ing ngisor iki ayat-ayat kang mbahas bab shalat jroning [[Al Qur'an]], kitab suci agama Islam.
* ''Kandhakké marang hamba-hamba-Ku kang wis nduwèni [[iman]]: Supaya ngadegaké shalat, nafkahaké sebagéan rezeki kang tak wèhké sacara sesidheman utawa terang-terangan sadurungé teka dina ([[kiamat]]) kang ing dina iku ora ana dol-tinuku lan kekancan (QS.Ibrahim :31){{quran-usc|14|31}}
* ''Sakbeneré shalat iku nyegah saka lelaku keji lan mungkar. Lan sakbeneré éling marang Allah (shalat) kuwiiku luwih gedhé (kautamané saka ibadat-ibadat liyané) Lan [[Allah]] pirsa apa kang mbok lakoni (al-‘Ankabut : 45) {{quran-usc|29|45}}
* ''Mulané teka sawisé dhèwèkné kabèh, pengganti (kang èlèk) kang nyia-nyiakaké shalat lan nuruti hawa nafsu, mula bésuk bakal nemoni kasesatan'' (Maryam: 59){{quran-usc|19|59}}
* ''Sakbeneré manungsa diciptakaké kanthi sifat keluh kesah tur nyengit. Yèn dhèwèké éntuk kasusahan keluh-kesah, lan yèn éntuk kabungahan dhèwèké nyengit, kajaba wong-wong kang nglakoni shalat, kang tetep nglakoni shalaté (al-Ma’arij : 19-23){{quran-usc|70|19}}
 
{{Shalat}}
{{Islam-stub}}
 
[[Kategori:Islam]]
[[Kategori:Ibadah Islam]]
 
 
{{Islam-stub}}
63.840

besutan