Allah: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
{{Basa campuran}}
[[Gambar:Dcp7323-Edirne-Eski_Camii_Allah.jpg|thumb|right|Kaligrafi '''Allah''' ing sawijining [[Masjid]] Tuwa ing [[Turki]]]]
'''Allah''' ([[basa Arab]] ''allāhu'' الله) utawi kadhang kala ditembungaken déning tiyang Jawi dados '''Gustialah''', inggih punika kuwiiku sawijining tembung kang dipundhut saking basa [[Arab]] ingkang ateges "[[Pengèran]]". Tembung punika luwih kesohor minangka asma tumrap Pengèran déning tiyang ingkang anganut agami [[Islam]]. Tembung punika wonten kalangan para panutur basa [[Arab]], minangka tembung kang umum kanggo peparing asma tumrap Pengèran, kalebet kagem tiyang [[Yahudi]] kaliyan [[Kristen]] Arab. Mangka, tembung punika ketingal dipungunakaken ugi wonten terjemahan kitab suci agama Kristen kaliyan Yahudi ingkang ngagem basa Arab, ugi terjemahan [[Injil]] wonten basa [[Indhonesiyah]] kaliyan [[Turki]].
 
<!--
 
== Allah jroning Islam ==
Jroning agama Islam, Allah kuwiiku siji-sijiné Tuhan (tanpa sekutu) {{quran-usc|112|1}}, sang panyipta, tuhan saka [[Ibrahim]], [[Ismail]], [[Ishaq]] lan [[Yakub]], uga tuhan saka [[Musa]], [[Dawud]], [[Sulaiman]], [[Isa]] lan [[Muhammad]] (muga rahmat lan shalawat dilimpahaké marang sakabèhané).
 
<!--Miturut F.E. Peters, " Al Qur'an menyatakan {{Quran-usc|29|46}}, Muslim mempercayai, dan sejarawan menyetujui, bahwa Muhammad dan pengikutnya menyembah tuhan yang sama dengan yang disembah Yahudi". Allah-nya Al Qur'an adalah tuhan sang pencipta yang ada dalam kisah Ibrahim. Peters mengatakan bahwa Al Qur'an menggambarkan Allah lebih berkuasa dan jauh dibandingkan dengan Yahweh, dan juga merupakan tuhan universal, tidak seperti Yahweh yang lebih dekat dengan bangsa Israel.<ref>{{en}}F.E. Peters, ''Islam'', p.4, Princeton University Press, 2003.</ref>-->
 
Wonten agami Islam, dipunpercados wonten sangang-dasa sanga (99) asma kagem Gustialah, ingkang dipunwastani ([[Asmaaulhusna]]). Asma-asma punika dipunpundhut saking [[Kuran]] kagem nyebut asma Allah. <ref>{{en}}{{cite book |last=Bentley |first=David |coauthors= |title=The 99 Beautiful Names for God for All the People of the Book |publisher=William Carey Library |year=1999 |month=Sept. |isbn=0-87808-299-9 }}</ref> Asma-asma ingkang kasebut punika antaranipun:
* Al Malikul Mulk (Ratuning para ratu)
* Al Hayy (Dat Ingkang Gesang)
{{Islam}}
Tuladhaning tembung-tembung gabungan ingkang ngandhut tembung Allah:
* [[Allahuakbar]] (الله أكبر) (Gustialah kuwiiku Mahaagung)
* [[Bismillah]] (بسم الله ) (Kelawan nyebut asmaning Gustialah)
* [[Insyaallah]] (إن شاء الله) (Menawi Gustialah Nggadhahi Kajeng)
 
== Pranala jaba ==
{{stub}}
 
[[Kategori:Allah| ]]
[[Kategori:Kristen]]
[[Kategori:Tembung lan frasa Arab]]
 
 
{{stub}}
62.957

besutan