Mekah: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (mbenakaké éjaan using AWB)
[[Gambar:Kaaba Mecca.jpg|thumb|Dedonga ing mburiné [[Maqam Ibrahim]], sangarepé lawang Ka'bah]]
'''Mekkah''' utawa '''Makkah Al Mukarromah''', [[basa Arab]]: (<big>''' مكة المكرمة'''</big>) uga dikenal minangka '''Makkah''' yakuwiyaiku kutha utama ing [[Saudi Arabia]] kang dadi tujuan utama kaum [[Muslim]]in jroning [[ibadah kaji]]. Ing Mekkah dumunung bangunan utama [[Ka'bah]] kang dadi pathokan arah [[kiblat]] kanggo [[shalat]] kaum muslimin ing saindhenging jagad sarta prosesi Ibadah haji. Kautaman kutha Mekkah, saliyané panggonan lahiré Nabi [[Muhammad]] SAW, uga anané [[Masjid Al Haram]] lan Ka'bah ing njeroné, kacetha ing sabda Nabi:
 
:''"Shalat ing Masjidil Haram nduwèni pahala 100000 x"''
== Sajarah ==
Perkembangan kota Mekkah magepokan karo kanyatan anané [[Nabi]] [[Ismail]] lan [[Siti Hajar]] minangka pedunungpadunung kapisan kutha iki kang ditempataké déning [[Nabi]] [[Ibrahim]] [[As]] karana préntah [[Allah]] [[SWT]]. ''Perkembangan'' sabanjuré muncul wong-wong [[Jurhum]] kang sidané manggon ing kana. Sabanjuré kutha iki dipimpin déning [[Quraisy]] minangka kabilah utawa suku kang utama ing [[Jazirah]] [[Arab]] amarga nduwé hak pemeliharaan tumrapé Ka'bah. Suku iki misuwur ing bidang perdagangan malahan wektu kuwiiku aktivitas dagangé dikenal nganti tekan Damaskus, [[Palestina]] lan Afrika. Tokoh minangka kepala kabilah quraisy yaiku [[Qussai]] kang diterusaké déning [[Abdul Muthalib]]. [[Nabi]] [[Muhammad]] [[SAW]] kuwiiku keturunan langsung saka [[Nabi]] [[Ismail]] sarta [[Qussai]].
 
Taun [[671]], Nabi Muhammad SAW lair ing kutha iki lan tuwuh diwasa. Pisanan nampa wahyu saka Allah SWT ajarané ditolak déning kaumé dhéwé kang wektu kuwiiku isih ana sajroning pepetenging pikir ([[Jahilliyah]]) saéngga pindah menyang kutha [[Madinah]]. Sawisé Madinah tuwuh ngrembaka, nabi Muhammad SAW balik menyang Mekkah manèh kanthi misi mbebasaké kutha Mekkah tanpa wutahing getih.
 
Sakbanjuré Mekkah kapatah déning administrasi [[khalifah]] kang pusaté ing Madinah, lan para raja kang wektu kuwiiku kuasa ing Damaskus ([[Dinasti]] [[Ummayyah]]), Baghdad (Dinasti [[Abbasiyah]]) lan Turki ([[Usmaniyah]]) kang nalika kuwiiku dipimpin déning [[Syarif Hussein]] nuli didadèkké siji déning Abdul Aziz ibnu Saud, dadi andhahané pemerintahan Saudi Arabia nganti dina iki minangka pelayan kota suci kaloroné (Mekkah lan Madinah).
 
== Kutha-kutha jroning Ibadah Haji ==
Saliyané Mekkah, kutha utawa daerah kang dipigunaaké jroning peribadatan haji yakuwiyaiku [[Mina]], [[Muzdalifah]] lan [[Arafah]]. Uga ana kutha utawa daerah kang dipigunaaké déning para jemaah haji minangka miwiti prosesiné, antara liya [[Bir Ali]] utawa [[Dzulkulaifah]] kang dumunung ing njaba kutha Madinah dadi pathokan jamaah kang asalé saka Madinah, sarta [[Qarnul Manazil]] utawa [[Yalamlam]] kanggo jemaah haji kang m;ebu saka arah Yaman.
 
== Pranala Jaba ==
63.840

besutan