Kaji: Béda antara owahan

294 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
c (→‎Delengen uga: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|ml}} using AWB (10903))
c (mbenakaké éjaan using AWB)
[[Gambar:Supplicating Pilgrim at Masjid Al Haram. Mecca, Saudi Arabia.jpg|300px|thumb|top|Ritual haji, rukun Islam sing pungkasan.]]
{{Islam}}
'''Kaji''' utawa '''haji''' kuwiiku rukun (cagak agama) Islam kang kalima sawisé [[Sahadat|syahadat]], [[shalat]], zakat lan pasa. Nglakoni ibadah kaji minangka wujud ritual taunan kang dilakoni kaum [[muslim]] sadonya kang kuwawa (materi, fisik, lan ngèlmuné) kanthi teka lan nglakoni sawetara kagiatan ing sawetara panggonan suci ing [[Arab Saudi]] ana ing wektu kang dikenal minangka musim kaji (bulan [[Dzulhijjah]]). Bab iki béda karo ibadah [[umrah]] kang bisa dilaksanakaké sawektu-wektu. Kagiatan inti ibadah kaji diwiwiti tanggal 8 Dzulhijjah nalika umat Islam nginep ing [[Mina]], [[wukuf]] ing [[Arafah|Padang Arafah]] tanggal 9 Dzulhijjah, lan mungkasi sawisé mbalang jumrah (watu simbol sétan) ing tanggal 10 Dzulhijjah. Masyarakat Indonesia biasa nyebut dina riyaya [[Idul Adha]] minangka Dina riyaya kaji amarga bebarengan karo perayaan ibadah kaji.
 
== Definisi ==
Sacara ''lughawi'', kaji maknané nyengaja utawa tumuju lan nekani. <ref name="Haji2">Nogarsyah Moede Gayo, ''Pustaka pintar haji dan umrah'', Inovasi, Jakarta:2003</ref> Miturut étimologi [[basa Arab]], tembung kaji nduwèni makna ''qashd'', yakuwiyaiku tujuan, maksud, lan nyengaja. Miturut istilah syara', kaji kuwiiku tumuju marang ''Baitullah'' lan panggonan-panggonan tartamtu kanggo nglakoni amalan-amalan ibadah. Kang dimaksudaké panggonan-panggonan tartamtu jroning definisi ing dhuwur yakuwiyaiku saliyané [[Ka'bah]] lan [[Mas'a]] (panggonan sa'i), uga Arafah, Muzdalifah, lan Mina. Kang dimaksudké wektu tartamtu yakuwiyaiku wulan-wulan kaji kang diwiwiti saka Syawal nganti sepuluh dina pisanan sasi Dzulhijjah. Déné amal ibadah tartamtu yakuwiyaiku [[thawaf]], [[sa'i]], [[wukuf]], [[mazbit]] ing Muzdalifah, mbalang [[jumrah]], [[mabit]] ing [[Mina]], lan liya-liyane.<ref name="Haji1">Sundarmi Burkan Saleh, ''Pedoman haji, umrah, dan ziarah'', Senayan Abadi Publishing, Jakarta:2003</ref>
 
== Latar buri ibadah kaji ==
Wong-wong [[Arab]] zaman jahiliah wis kenal ibadah kaji iki kang diwarisi saka leluhuré kanthi owah-owahan sawetara. Nanging, wangun umumé isih tetep padha, kayata thawaf, sa'i, wukuf, lan mbalang jumrah. Mung waé tatacarané akèh kang ora cocok karo syariat kang sabeneré. Mula, Islam banjur teka lan ndandani segi-segi kang klèru lan tetep nglakoni apa kang wis cocok karo pituduh syara' (syariat), kayadéné kang diatur déning [[al-Qur'an]] lan [[sunnah]] rasul. <ref name="Haji1">Sundarmi Burkan Saleh, ''Pedoman haji, umrah, dan ziarah'', Senayan Abadi Publishing, Jakarta:2003</ref> Latar belakang ibadah kaji iki uga didhasaraké marang ibadah kang dilakoni déning para nabi jroning agama Islam, utamané [[Ibrahim|nabi Ibrahim]] (nabiné agama [[Tauhid]]). Ritual [[Tawaf|thawaf]] didhasaraké marang ibadah kang dilakoni déning umat-umat sadurungé nabi Ibarahim. Ritual [[sa'i]], yakuwiyaiku mlayu-mlayu antara bukit [[Shafa]] lan [[Marwah]] uga didhasaraké kanggo mèngeti ritual kang dilakoni déning garwané nabi Ibrahim nalika golèk banyu kanggo anaké [[Ismail|nabi Ismail]]. Déné wukuf ing Arafah kuwiiku ritual kanggo mèngeti panggonan ketemuné [[Adam|nabi Adam]] lan Siti Hawa ing donya, yakuwiyaiku mula bukané kelairan kabèh umat manungsa.
 
== Jinis ibadah kaji ==
[[Gambar:Day of Hajj. Mecca, Saudi Arabia.jpg|thumb|250px|right|Padang Arafah ing musim kaji]]
 
Saben jamaah bébas milih jinis ibadah kaji kang arep dilakoni. Rasulullah SAW mènèhi kabebasan jroning bab iki, kaya kasebut ing hadis ing ngisor iki:
 
''[[Aisyah]] (''radhiyallahu anha'') celathu: Kita mangkat ibadah bebarengan karo Rasulullah SAW ing taun hajjatul wada. Sawenèh ana kang nganggo [[ihram]], kanggo kaji lan [[umrah]] lan ana uga kang nganggo ihram kanggo kaji. Wong kang ihram kanggo umrah nglakoni [[tahallul]] nalika wis tekan [[Baitullah]]. Déné wong kang ihram kanggo kaji yèn dhèwèké ngumpulaké kaji lan umrah. Mula dhèwèké ora nglakoni tahalul nganti rampung saka nahar''.<ref name="Haji2"/><ref>HR. Ahmad, al-Bukhari, Muslim dan Malik dari 'Aisyah RA</ref><ref name="Haji2">Nogarsyah Moede Gayo, ''Pustaka pintar haji dan umrah'', Inovasi, Jakarta:2003</ref>
 
Jinis-jinis ibadah kaji:<ref name="Haji2">Nogarsyah Moede Gayo, ''Pustaka pintar haji dan umrah'', Inovasi, Jakarta:2003</ref>
*[[Kaji Ifrad]], maknané dhèwèkan. Ibadah kaji diarani ifrad yèn nduwé karep ndhèwèaké kaji utawa ndhèwèkaké [[umrah]]. Kang didhisikké yakuwiyaiku ibadah kaji. Nalika nganggo sandhangan ihram ing '''miqat''', pasang niat arep nglakoni ibadah kaji ndhisik. Yèn ibadah kaji wis rampung, nganggo ihram manèh kanggo ngayahi umrah.
*[[Kaji Tamattu]], maknané santai, yakuwiyaiku nglakoni umrah ndhidik ing wulan kaji, sawisé [[tahallul]] nganggo ihram manèh kanggo ngayahi ibadah kaji, ing taun kang padha. Tamattu uga bisa dilakoni kanthi ibadah kaji lan umrah ing wulan-wulan lan taun kang padha, tanpa mulih dhisik menyang negara asalé.
*[[Kaji Qiran]], maknané nggabungaké. Kang dikarepké yakuwiyaiku nyawijèkké ihram kanggo ibadah kaji lan umrah. Kaji qiran dilakoni kanthi tetep nganggo sandhangan ihram wiwit '''miqat makani''' lan nglakoni kabèh rukun lan wajib kaji nganti rampung, senajan suwé. Miturut Abu Hanifah, nglakoni kaji qiran, maknané nglakoni thawaf ping pindho lan sa'i ping pindho.
 
== Rukun Kaji ==
 
# [[Ihram]], niat sing gebleng kanggo ngayahi ibadah kaji. Ibadah iki diwiwiti nalika ngancik tlatah [[miqat]] (wates-wates sing wis ditetepaké).
# [[Wukuf]] ing Arafah, yakuwiyaiku mandheg utawa meneng ing padang Arafah wiwit lingsiré srengéngé tanggal 9 Zulhijah nganti pajar tanggal 10 Dzulhijah.
# [[Thawaf]] Ifadhah, yakuwiyaiku ngubengi ka'bah kaping pitu, syaraté : Suci, nutup aurat, Ka'bah dumunung ing sisih kiwa, miwiti tawaf saka arah Hajar Aswat.
# [[Sa'i]], yakuwiyaiku mlaku cepet antara Shafa lan Marwah.
# Tahallul utawa Nyukur/nggunting rambut. Sethithiké nggunting telung ler rambut.
# Tertib, yakuwiyaiku ngayahi rukun haji kanthi urut.
 
== Kagiatan jroning ibadah kaji ==
* '''Sadurungé 8 Dzulhijjah''', umat Islam saka saindhenging donya wiwit teka kanggo ngayahi Tawaf Kaji ing [[Masjid Al Haram]], [[Mekkah]].
* '''8 Dzulhijjah''', jamaah kaji kudu nginep ing [[Mina]]. Sadurungé, ésuk-ésuk tanggal 8 Dzulhijjah, kabèh padha nganggo sandhangan [[Ihram]] (rong lembar kain tanpa jaitan minangka sandhangan kaji), niat kaji, lan maca [[Talbiyah]], tukuju Mina lan benginé kudu nginep ing Mina.
* '''9 Dzulhijjah''', ésuk kabèh jamaah kaji lunga menyang [[Arafah]] kanggo nglakoni ibadah [[Wukuf]], yakuwiyaiku meneng lan ndonga ing ara-ara amba iki nganti Maghrib. Bareng wis wengi, jamaah énggal mangkat lan nginep ing [[Muzdalifah]].
* '''10 Dzulhijjah''', sawisé ésuk, jamaah lunga menyang Mina kanggo mbalang [[Jumrah Aqabah]], yaiku mbalang watu / krikil ping pitu marang tugu pisanan minangka simbol ngusir sétan. Sawisé cukur rambut utawa sebagéan rambut, jamaah bisa Tawaf Kaji (ngrampungké Kaji), utawa nginep ing Mina lan nerusaké mbalang jumrah ([[Jumrah Ula|Ula]] lan [[Jumrah Wustha|Wustha]]).
* '''11 Dzulhijjah''', mbalang jumrah sambungan (Ula) ing tugu pisanan, tugu kaloro, lan tugu katelu.
 
=== Arafah ===
Kutha ing sisih wétan Mekkah iki uga dikenal minangka panggonan pusat kaji, yakuwiyaiku panggonan kanggo wukuf. Dhaerah arupa ara-ara amba iki panggonan kumpulé rong yuta jamaah kaji saka saindhenging donya. Saliyané usum kaji, tlatah iki ora dianggo apa-apa.
 
=== Mina ===
Panggonan ngadegé tugu jumrah, yakuwiyaiku panggonan nglakoni ritual mbalangké watu marang tugu jumrah kanggo mèngeti nabi Ibrahim nalika ngusir sétan. Ana telu tugu yakuwiyaiku: [[Jumrah Aqabah]], [[Jumrah Ula]], lan [[Jumrah Wustha]]. Ing Mina iki para jamaah diwajibaké nginep sawengi.
 
=== Muzdalifah ===
 
== Jamaah saka Indonesia ==
Saben taun jamaah kaji saka Indonesia cukup akèh, watara 10% saka total jatah sadonya. Cacahing jamaah Indonesia sing budhal ibadah kaji wiwit taun 2000 nganti 2006<ref>[http://haji.depag.go.id/files/upload/prov.pdf Depag:DATA JEMAAH HAJI INDONESIA PER PROVINSI DARI TAHUN 2000 S.D. 2006]</ref>
PER PROVINSI
DARI TAHUN 2000 S.D. 2006]</ref>
* Taun 2000: 174.495
* Taun 2001: 192.297
*Desember 1975: 200 jamaah tiwas ing sacedhaking kutha Makkah sawisé pipa gas njeblug lan ngobong sepuluh tendha.
*4 Desember 1979: 153 jamaah tiwas lan 560 liyané tatu nalika petugas kaamanan Arab Saudi sing dibantu tentara [[Prancis]] nyoba mbébaskan [[Masjid Al Haram]] sing disandra saklompok militan jroning rong minggu.
*31 Juli 1987: 402 jamaah tiwas, 275 ing antarané saka [[Iran]], sawisé éwon jamaah Iran démonstrasi lan dilawan sacara fisik déning pihak kaamanan Arab Saudi. Akibat kuwiiku mau Arab Saudi mutusaké hubungan diplomatik karo [[Iran]], sing sidané ora ngirim jamaahé nganti taun 1991.
*10 Juli 1989: siji jamaah tiwas lan 16 tatu saka panémbakan jroning Masjidil Haram. Sabanjuré 16 wong [[Kuwait]] sing nyerang mau diukum tembak mati.
*15 Juli 1989: lima jamaah asal [[Pakistan]] tiwas lan 34 liyané tatu akibat insiden panembakan déning klompok mawa senjata ing pomahan ing Mekkah.
63.221

besutan