Strasbourg: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
Éropah using AWB
c (All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|af}} (3) using AWB (10903))
c (Éropah using AWB)
}}
 
'''Strasbourg''' ([[basa Jerman]]: ''Straßburg'') minangka ibu kutha ''région'' [[Alsace]] lan departemèn saking [[Bas-Rhin]] ingkang dumunung wonten ing [[Perancis]] bagéyan wétan. Cacahing penduduk sajumlah 272.800 jiwa ([[2004]]). Kutha punika kagungan wiyar wilayah 78,26  km². Kanthi kagungan angka kepadhatan penduduk sakitar 3.486 jiwa/km². Kutha punika misuwur kanthi sebutan [[Grande Île*]] katetepaken minangka [[Situs Warisan Donya UNESCO]] wonten ing taun [[1988]]. Kutha punika dumunung wonten ing pinggir [[Kali Rhein]].
 
Kutha punika ugi minangka kutha, kursi saking [[Dewan EropaÉropah]] wonten ing [[1949]], ingkang [[Parlemen EropaÉropah]] saking taun [[1992]] lan [[Pengadilan Hak Asasi Manusia EropaÉropah]] kanggé Istana Hak Asasi Manusia wiwit [[1998]], lawang sekuritas [[Lembaga EropaÉropah ing Strasbourg | EropaÉropah lan modal saking EropaÉropah]]. Tiyang - tiyang ingkang dumunung wonten ing Strasbourg dipunwastani ''Strasbourgeois'' (wonten ing [[basa Perancis]]).
 
Kutha punika minangka kutha ingkang dados wates kaliyan Negara [[Jerman]], Strasbourg dados kutha ingkang ''bicultural''. Sugih bab sajarahipun kanthi nilaraken kathah sanget warisan arsitèktur ingkang apik sanget. Kutha ingkang dumunung wonten ing Big Island, sedayanipun kalebetaken wonten ing ''World Heritage'' déning [[UNESCO]] wiwit taun [[1988]] kalebet ugi
[[Katedral Notre Dame Strasbourg]] sarta distrik La Petite France.<ref name="unescostrasbourgGrandeile">[http://whc.unesco.org/fr/list/495 Site internet de l'UNESCO]</ref>.
 
Strasbourg ugi dados simbol [[Perancis]]-[[Jerman]], langkung wiyar malih minangka simbol saking [[Uni EropaÉropah]]. Kutha punika mligi bab politik, fungsi budaya lan kalembagan. Kanthi mekaten dados salah satunggaling kutha kados déné [[Jenewa]] utawi [[New York]], ingkang minangka papan organisasi internasional tanpa modal negara.<ref>[http://www.ot-strasbourg.com/rubrique.php?id_rubrique=34 Site de l'office de tourisme de Strasbourg et sa région]</ref> Strasbourg ugi minangka kutha konferènsi internasional, ingkang angka kalih ing [[Perancis]] sasampunipun kutha [[Paris]].<ref name="autogenerated1">[http://www.mgm.fr/ARECLUS/page_auteurs/rozen_veuro.pdf Étude comparative des villes européennes, pages 36 et 37.] {{pdf}}</ref>.
 
Kawontenan sapérangan lembaga nasional misuwur, kadosta [[Teater Nasional Strasbourg|Teater Nasional]], kaliyan [[Perpustakaan Nasional lan Universitas (Strasbourg)|Perpustakaan Nasional lan Universitas]] lan [[National Rhine Opera]] ndadosaken kutha punika minangka pusat budaya ingkang wigati.
 
==Toponymy (Ilmu nama Papan) ==
Nama kapisanan kutha punika inggih [[Celtic]]'' *'' Argantorati>'''' Argentorate, Romanized minangka'' {{lang | ingkang | Argentoratum}}'' ('''' {{s Argentoraton - | II | e}}), nama ingkang sami kaliyan [[Argentre (Mayenne) | Argentre]] (Mayenne, Argentrato'''' {{-s | IX | e}}). Etimologi saking istilah punika dados padudon, sapérangan mirsani link kanthi [[Brigit | Dewi Ageng Celtic]], ingkang minangka'''' Argantia julukan ingkang dipunidhéntifikasikaken kaliyan bulan. Rasa ingkang paling umum.<ref>[http://juillot.home.cern.ch/juillot/triboques.html Émile Linckelheld, ''La Cité des Triboques'', in Annuaire de la Société historique, littéraire et scientifique du Club vosgien, 1936]</ref>
 
 
Lajeng, ndhèrèkaken integrasi saking èntitas Jerman, kutha punika bote malih dados perbatasan, ananging wonten ing pusat saking jaringan kutha-kutha Jerman. Pamanggihipun amargi Strasbourg boten malih dados sumbu kali lan kapusata lèr-kidul ananging ugi wétan-kilèn. Strasbourg panci dados salah satunggal saking sapérangan jembatan kanggé nyebrang kali [[Rhine]], kanthi mekaten dipunmadhegaken wonten ing jalur utama wétan-kilèn. Namanipun lajeng ngrembaka dados Straßburg benteng (Burg mati, bangunan bèntèng) ing margi (die Straße), asalipun saking nama mantan Stratiburg Tinggi Jerman amargi èwah gingsiripun konsonan dipunsebutaken ingkang angka kapisanan nalika abad kaping enem déning St Gregorius.<ref>''Dictionnaire historique des rues de Strasbourg'', Maurice Moszberger & Théodore Rieger & Léon Daul, Le Verger Éditeur, p.9</ref>.
}}
 
Iklim ingkang wonten ing Strasbourg inggih punika tipe [[# Beriklim samudera gradien iklim|iklim laut]] ('''' Cfb adhedhasar [[Köppen klasifikasi]]) kanthi amplitudo suhu rélatif relatif. Kanthi mekaten, musim dingin ngalami jawah salju, déné sapérangan dinten nalika musim panas saged panas sanget. Dumunung wonten ing antawising kalih pegunungan ([[Vosges|Vosges]] lan [[Black Forest]]) kutha punika boten kènging angin. Mekaten ugi, curah hujan rélatif sekedhik lan boten aturan menawi kabandhingaken kaliyan daérah [[Perancis]] ingkang sanès kanthi perlindhungan alami saking angin barat ingkang minangka èfèk Vosges (fohn èfèk). Kutha punika asring kènging badai ingkang ageng wonten ing wiwitan lan pungkasan musim panas.
 
Kirangipun angin, suhu inggil wonten ing musim panas sarta papan dunung ugi amargi pengaruh saking polusi<ref>[http://www.atmo-alsace.net/ Site de l'ASPA, indice ATMO et qualité de l'air en direct]</ref>.
|pluie-jour-nop=8.7
|pluie-jour-des=8.9
|pluie-jour-taun=111.4
 
<!-- PARTIE C : PHÉNOMÈNES -->
* [[Poteries (Strasbourg)|Poteries]] (7500 warga)
* [[Robertsau]] – [[Wacken (Strasbourg)|Wacken]] – [[Cité de l'Ill]] (19557 warga)
 
 
==Kabudayan==
Strasbourg inggih punika salah satunggaling lembaga musik lan drama tingkat internasional, ingkang kapérang saking:
* [[Orchestre philharmonique de Strasbourg]], inkang madeg ing taun [[1855]], inggih punika salah satunggaling orkèstra simponi ingkang paling tuwa wonten ing [[EropaÉropah Barat]].
* [[Opéra national du Rhin]]
* [[Théâtre national de Strasbourg]]
{{commonscat}}
* {{en}} [http://www.strasbourg.fr/StrasbourgFr/GB Situs resmi]
 
{{Negara-geo-stub|Perancis}}
 
[[Kategori:Strasbourg| {{PAGENAME}}]]
[[Kategori:Kutha ing Prancis]]
[[Kategori:Prancis]]
 
 
{{Negara-geo-stub|Perancis}}
348.872

besutan