Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
Éropah using AWB
|footnotes =
}}
'''David Émile Durkheim''' ({{lahirmati||15|4|1858||15|11|1917}}) dipunkenal minangka salah satunggaling pencetus [[sosiologi]] modèrn. Piyambakipun ndhirikaken fakultas sosiologi pisanan ing sawijining universitas [[EropaÉropah]] taun [[1895]], lan nerbitaken salah satunggaling [[jurnal]] kapisanan ingkang dipunabdikaken dhateng [[ilmu sosial]], ''[[Année Sociologique|L'Année Sociologique]]'' wonten ing taun [[1896]].
 
== Biografi ==
Durkheim miyos wonten ing [[Épinal]], [[Prancis]], ingkang dumunung wonten ing [[Lorraine (provinsi)|Lorraine]]. Piyambakipun ugi asal saking kulawarga [[Yahudi]] [[Perancis]] ingkang salèh - bapak lan simbah kakukngipun minangka [[Rabi]]. Gesangipun Durkheim piyambak boten sékular. Malahan kathah saking karyanipun katujokaken kanggé maringi bukti bilih [[religiositas|fenomena keagamaan]] asalipun saking faktor-faktor sosial lan sanès ilahi. Ananging mekaten, latar belakang Yahudinipun mbentuk sosiologinipun - kathah mahasiswa lan kanca kerjanipun inggih sasami Yahudi, lan asring taksih wonten hubungan getih (sadhèrèk) kalih piyambakipun. <reFref>http://www.emile-durkheim.com/</ref>
 
Durkheim minangka mahasiswa ingkang cepet mateng. Piyambakipu mlebet dhateng [[École Normale Supérieure]] taun [[1879]]. Angkatanipun inggih punika salah satunggaling ingkang paling cemerlang ing abad kaping 19 lan kathah kanca setunggal kelasipun, kados [[Jean Jaurès]] lan [[Henri Bergson]] lajeng dados tokoh ageng wonten ing pagesangan intelektual Prancis. Wonten ing ENS Durkheim sinau wonten ing ngandhap [[Fustel de Coulanges]], satunggaling pakar ilmu klasik, ingkang kagungan pamanggih ilmiah sosial. Wonten ing wekdal ingkang sami, piyambakipun maos karya-karya [[Auguste Comte]] lan [[Herbert Spencer]]. Dados, Durkheim remen kaliyan pendekatan ilmiah tumrap masyarakat wiwit awal karièripun. Punika minangka konflik pisanan saking kathah konflik sanèsipun kaliyan [[sistem akademik Prancis]], ingkang boten kagungan [[kurikulum ilmu sosial]] nalika semanten. Durkheim rumaos ilmu-ilmu kamanungsan boten ngregeti. Piyambakipun lulus kanthi peringkat angka 2 saking wingking ing angkatanipun nalika piyambakipun nglampahi ujian ''agrégation'' – syarat kanggé posisi ngajar ing pengajaran umum – ing ilmu filsafat taun 1882. <ref>http://durkheim.uchicago.edu/</ref>
 
Minat Durkheim babagan [[fenomena sosial]] ugi kasurung déning [[politik]]. Kawonipun Prancis ing [[Perang Prancis-Prusia]] sampun maringi gebugan dhateng pamarèntahan [[republikan]] ingkang sekular. Kathah tiyang nganggep pendekatan [[Katolik]], lan sanget [[nasionalistik]] minangka margi kanggé nggesangaken malih kakuwasan Prancis ingkang mudhar ing daratan EropaÉropah. Durkheim, satunggaling tiyang Yahudi lan [[sosialis]], wonten ing posisi minoritas kanthi politik, sawijining kahanan ingkang ngobong piyambakipun kanthi politik. Prastawa Dreyfus taun [[1894]] namung ngiyataken sikapipun minangka satunggaling tiyang aktivis.
 
==Cathetan Suku==
62.846

besutan