Kulawarga basa Austroasiatika: Béda antara owahan

c
Éropah using AWB
c (Éropah using AWB)
'''Kulawarga basa Austroasiatika''' sing sacara [[harafiah]] ateges “[[Asia]] [[Kidul]]”, iku sawijining rumpun basa-basa sing dipituturaké ing [[Asia Kidul-Wétan]] lan [[Asia Kidul]]. Ing antarané basa-basa sing klebu rumpun basa iki, mung basa [[basa Vietnam|Vietnam]], basa [[basa Khmer|Khmer]], lan basa [[basa Mon|Mon]] sing duwé cathetan sajarah sing dawa. Basa Vietnam lan basa Khmer duwé status basa resmi (basa Vietnam ing [[Vietnam]] lan basa Khmer ing [[Kamboja]]), sauntara basa [[basa Santali|Santali]] lan basa [[basa Khasi|Khasi]] duwé status basa resmi ing tingkat negara bagéyan ing India. Basa liya saka rumpun iki dipituturaké déning saklompok cilik masarakat.
 
Rumpun basa Austroasiatika nyebar kapisah-pisah ing [[India]], [[Bangladesh]], lan Asia Kidul-Wétan, dipisahké déning dhaérah ing endi basa-basa liya dituturaké. Sacara wiyar dipercaya yèn rumpun basa Austroasiatika arupa basa asli dhaérah ing Asia Kidul-Wétan lan bagéyan wétan anak bawana India, lan yèn rumpun basa liya ing dhaérah iku klebu [[basa Indo-EropahÉropah|Indo-EropahÉropah]], [[basa Tai-Kadai|Tai-Kadai]], [[basa Dravida|Dravida]], lan [[basa Sino-Tibet|Sino-Tibet]], iku asil saka migrasi manungsa sing dumadi ing tembé wuri. (Minangka conto, ana tembung-tembung basa Austroasiatika ing rumpun basa Tibeto-Burma ing Nepal wétan.) Sapérangan ahli basa wis nyoba mbuktèkaké yèn rumpun basa Austroasiatika sakerabat karo rumpun basa [[basa Austronesia|Austronesia]], saéngga mbentuk rumpun gedhé Austrik.
 
== Basa Austroasiatika sacara skematis ==
*[http://www.ethnologue.com/show_family.asp?subid=271-16 Ethnologue classification]
*[http://sealang.net/mk/ Mon-Khmer languages at SEAlang]
 
 
{{DEFAULTSORT:Austro-Asia, Bahasa}}
 
[[Kategori:Kulawarga basa Austroasiatika| ]]
63.801

besutan