Paramasastra Jawa: Béda antara owahan

23 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
(Iki wis langgam)
c (éjaan using AWB)
''Paramasastra'' iku ngèlmu [[tata basa]] lan [[sastra]], utamané [[Basa Jawa|basa Jawa]]. Wis akèh kitab kang nganggo irah-irahan "''Paramasastra''" kang dianggit déning sawetara pujangga. [[Tembung]] iki dijupuk saka ''parama'' (tata basa) lan ''sastra''. Tata basa Jawa akeh njupuk saka [[Sansekerta]]. Tata basa iki katurunaké manèh déning [[Panini]]. Ing jaman Jawa anyar, [[Ranggawarsita]] uga gawé [[Serat Paramasastra Jawi]] kang umumé digunaaké saiki.
 
==Konsèpsi dhasar==
Tata pikir [[wong]] Jawa wiwit jaman biyèn wis meruhi anané "cipta-rasa-karsa". Dhèskripsi filsafat bab basa dumadi saka tataran "madubasa-madurasa-madubrata" sing nyakup "purwa-madya-wasana". Madubasa, kuwi kawruh bab sopan-santun lan adat-istiadat nalika migunakaké basa. Madurasa, kuwi ngenani tepasalira, tepa-tepi, unggah-ungguh, éguh-tangguh, tuju-panuju, empan-papan, kala-mangsa lan duga-prayoga. Déné madubrata, ngenani bab éling lan waspada, nawung kridha lan pangastuti.<ref>'''''Paramasastra BahasaBasa Jawa''''', Dr. Aryo Bimo Setiyanto, SH, Panji pustaka Yogyakarta ISBN 979-25-2732-X</ref>
 
==Struktur basa==
==Undha-usuk basa==
Nalika cecaturan nganggo basa Jawa, ora mung kudu migatèkaké kaidah basa, nanging uga kudu nuhoni unggah-ungguhing basa, yakuwi kudu ngetrapaké tataran basa sing cocog marang wong sing diajak wicara. Marang sepadha-padha utawa kanca saumuran, bisa dianggo tataran basa [[Basa Jawa Ngoko|ngoko]]. Nanging marang wong sing luwih tuwa utawa kinurmatan, kudu nganggo tataran basa [[Basa Jawa Krama|krama]].
 
 
 
==Réferènsi==
 
==Wacan==
* '''''Tata BahasaBasa Jawa''''', Dr. Poerwadi, M. Hum, et al, Media Abadi Yogyakarta, 2005, ISBN 979-3525-50-9
* '''''Paramasastra BahasaBasa Jawa''''', Dr. Aryo Bimo Setiyanto, SH, Panji pustaka Yogyakarta, 2007, ISBN 979-25-2732-X
* '''''Salah Kaprah BahasaBasa Jawa''''', Mulyana, et al, Narasi, Yogyakarta,2007, ISBN 979-168-004-3
* '''''Pepak lan wasis Basa Jawa''''', Febyardini Dian P.R., SS, et al, Indnesiatera, Yogyakarta, 2008, ISBN 978-775-052-0
* '''''Belajar Praktis BahasaBasa Jawa''''', Dr. Purwadi, LÉRes PRESS, Solo, 2007, ISBN 979-98471-0-7
 
==Delengen uga==
* [[Basa Jawa Krama Inggil]]
 
==Pranala njaba ==
 
[[kategoriKategori:Paramasastra| ]]
[[kategoriKategori:Basa Jawa]]
62.958

besutan