Rambutan: Béda antara owahan

11 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 47 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q476864 (translate me))
c (éjaan using AWB)
 
Ing [[Indonésia]], rambutan sing misuwur asalé saka [[Sumatra Lor]], utamané saka [[Binjai]] cedhak [[Medan]].<ref name="internet1"/>
Rambutan(''Nephelium sp'')kalebu tanduran [[woh]] [[hortikultural]].<ref name="internet1"/> Rambutan nduwéni jeneng liya ing BahasaBasa [[Inggris]] yaiku ''Hairy Fruit''.<ref name="internet1"/> Rambutan kalebu woh-wohan asli Indonésia.<ref name="internet1"/> Nganti saiki rambutan nyebar ing luar dhaerah kang iklimé [[tropis]], kayata [[Filipina]] lan negara-negara ing [[Amérika]] [[Latin]].<ref name="internet1"/> Rambutan ditemokaké uga ing dhaérah kang nduwéni [[iklim]] [[sub-tropis]].<ref name="internet1">{{id}}[http://www.warintek.ristek.go.id/pertanian/rambutan.pdf warintek.ristek.go.id](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
 
Wit rambutan dhuwuré bisa nganti 20 [[meter]] lan nduwéni ''kenopi'' kang nggrembuyeng.<ref name="internet2"/> Wit rambutan kalebu [[wit]] kang gédhé lan cendhék .<ref name="internet2"/> Kulit wit lan pangé wernané [[soklat]] [[tuwa]] lan ana putih-[[putih]] [[cilik]] ing kulite.<ref name="internet2"/> [[Godhong]] rambutan ambuné rada [[wangi]], godhongé rada lunyu lan nduwéni [[wulu]] sithik.<ref name="internet2"/> Kembang rambutan ana kang diarani [[kembang]] lanang lan kembang wédok.<ref name="internet2"/> Rambutan merlokaké [[kéwan]] kaya [[srangga]] kanggo ''penyerbukan''.<ref name="internet2"/>
[[Woh]] rambutan bentuké ''bujur'' utawa ''lonjong'' meh [[bunder]] lan ukurané kurang luwih 5 [[cm]].<ref name="internet2"/> Rambutan mateng kurang luwih 100 nganti [[130]] dina sawisé ngembang.<ref name="internet2"/>
==Nandur==
Wit rambutan bisa ditandur nganggo ''sistem tiga segi sama'', ''empat segi sama'' utawa ''sistem sesiku keluang''.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.deptan.go.id/tampil.php?page=kelembagaan&id=32 deptan.go.id](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref> Jarang nandur wit rambutan yaiku [[9]] [[m]] x 9 m x 9 m.<ref name="internet2"/> Kanggo nggemburaké [[lemah]] bisa dilaksanakaké ing awal mangsa udan.<ref name="internet2"/> Kanggo wit kang wis tuwa yaiku 3-4 minggu sawisé ngembang. <ref name="internet2"/> Ing sakupéngé [[wit]] rambutan bisa digemburaké lemahé tujuwané kanggo nyuburaké lan hawa kang ngandhut nutrisi bisa mlebu. <ref name="internet2"/> Pengapuran bisa dilaksenakaké yèn [[pH]] tanah kurang saka 4,5.<ref name="internet2"/>
Rambutan bisa diwénéhi pupuk supaya subur. Saliyané [[pupuk]] [[kandhang]], pupuk gawéan kang bisa dianggo yaiku campuran [[Uréa]], [[TSP]] utawa [[SP-36]], lan [[KCL]], kanthi perbandingan 2:2:1, utawa ditaker [[50]]-[[250]] [[gram]]/[[tanduran]].<ref name="internet4"/> Rambutan dipupuk ping [[telu]] saben setaun kanthi jarak wektu patang [[sasi]] sepisan.<ref name="internet4"/> Yèn tanduran wis umur 10 taun kudu dipupuk [[NPK]] kang cacahé [[500]] - [[1.000]] [[gr]] saben [[wit]].<ref name="internet4">{{id}}[http://www.proseanet.org/prohati4/printer.php?photoid=371 proseanet.org](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
Saliyané nganggo cara [[''okulasi'']], rambutan uga bisa ditengkaraké nganggo [[wiji]]né, ananging wohé luwih suwé tinimbang yèn ditengkaraké nganggo cara [[okulasi]].<ref name="internet3"/>
 
==Jinis==
Saka panalitén lan ''survey'' ditemokaké ana [[22]] jinis rambutan. <ref name="internet1"/> Asalé ana sing saka ''galur'' murni lan ana uga kang asil okulasi utawa nggabungaké saka rong jenis galur kang béda.<ref name="internet1"/> Ciri-ciri kang mbedakaké saben jinis rambutan bisa didelok saka sifaté [[woh]] rambutan.<ref name="internet1"/> Sifat woh rambutan bisa didelok saka [[daging]] woh rambutan, akéh sithiké [[banyu]] ing woh rambutan, bentuk, werna [[kulit]], lan dawané [[rambut]] rambutan.<ref name="internet1"/> Ana [[''varietas'']] rambutan kang paling disénéngi lan nilai [[''ekonomis'']] kang rélatif dhuwur.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Rapiah==
[[Rambutan]] [[rapiah]] wohé ora patia akéh nanging buah iki mutuné apik, kulit wohé rupané [[ijo]]-[[kuning]]-[[abang]] ora rata.<ref name="internet1"/> Rambutan rapiah rambuté arang-arang.<ref name="internet1"/> Daging woh rambutan rasané [[legi]], [[kenyal]], lan [[ngelotok]].<ref name="internet1"/> Daging wohé uga kandel lan bisa tahan nganti [[6]] [[dina]] sawisé dipetik.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Aceh Lebak bulus==
Rambutan iki wité dhuwur lan wohé akeh. Asilé kurang luwih [[160]]-[[170]] gendhel saben [[wit]]. <ref name="internet1"/>[[Kulit]] wohé wernané [[abang]], [[kuning]] lan alus. Rambutan iki rasané séger legi lan kécut.<ref name="internet1"/> Rambutan [[acéh]] lebak bulus ngandhut akéh [[banyu]] lan ngelotok. <ref name="internet1"/> Wohé bisa awet nganti 4 dina sawisé kapethik, saliyané iku woh rambutan iki uga tahan ing pengangkutan.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Cimacan==
Rambutan iki wohé akéh. <ref name="internet1"/> Saben wit kurang luwih [[90]] nganti [[170]] iket.<ref name="internet1"/> Kulité wernané abang rada [[kuning]], ana uga kang [[abang]] [[tuwa]]. <ref name="internet1"/> Rambuté kasar lan rada jarang, rasané legi lan banyuné sithik. <ref name="internet1"/> rambutan [[Cimacan]] kurang tahan ing pangangkutan.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Binjai==
Rambutan jinis iki kalebu rambutan kang paling apik ing [[Indonésia]]. <ref name="internet1"/> Wohé gédhé lan kulité wernané abang tuwa.<ref name="internet1"/> Rambutan iki rambuté rada kasar lan arang, rasané legi lan rada [[kecut]]. <ref name="internet1"/> Asil wohé ora sakakéh woh acé lebak bulus ananging dagingé nglothok.<ref name="internet1"/>
==Rambutan Sinyonya==
Jinis rambutan iki nduwéni [[woh]] kang akéh lan disenengi utamané wong [[Tionghoa]].<ref name="internet1"/> Wit lan pang-pangé kang kuwat pas yèn diokulasi. <ref name="internet1"/> Rambutan iki werna kulité abang tuwa nganti abang anggur lan nduwéni [[rambut]] alus lan kerep utawa rapet. <ref name="internet1"/> Wohe rasané legi rada kecut, akéh banyuné lan [[''empuk'']].<ref name="internet1"/> Rambutan sinyonya kalebu rambutan kang ora nglothok.<ref name="internet1"/>
 
==Kebak Ing Guna==
Rambutan dibudidayakaké lan dimanfaatké wohé.<ref name="internet3"/> Woh rambutan ngandhut [[gizi]], [[zat tepung]], [[zat]] [[énzim]]-énzim kang [[''esensial'']] lan [[''nonesensial'']], [[vitamin]], [[zat]] [[mineral]] [[makro]], [[mikro]] kang nyèhataké.<ref name="internet3"/> Ana uga kang ndadekake [[wit]] rambutan dadi wit kanggo ayom-ayom ing pekarangan [[omah]] lan dadi tanduran hias.<ref name="internet3">{{id}}[http://cybex.deptan.go.id/penyuluhan/penanaman-tanaman-rambutan deptan.go.id](dipunundhuh tanggal 1 mei 2011)</ref> Rambutan ngandhut [[vitamin]] [[C]] saengga rambutan uga kena kanggo tamba [[sariawan]].<ref name="internet3"/> Saliyane iku rambutan uga kena kanggo tamba lara demam lan kencing manis.<ref name="internet3"/>
==Sentra Tanduran==
Ing [[Indonésia]] kang dadi ''sentra'' [[tanduran]] [[rambutan]] yaiku ing Pulo [[Jawa]] khususé ing [[Bekasi]], [[Kuningan]], [[Malang]], [[Probolinggo]], [[Lumajang]] lan ing [[Garut]].<ref name="internet5">{{id}}[http://www.trubus-online.co.id/trindo7/ trubus-online.co.id](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
==Chatetan suku==
{{reflist}}
Gambar:Rambutan leaf.jpg|godhong rambutan
</gallery>
 
 
[[Kategori:Sapindaceae]]
63.045

besutan