Ion: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 83 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q36496 (translate me))
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Nitrate-ion-elpot.png|thumb|200px|Medan potensial elektrostatik saking ion Nitrat]]
'''Ion''' yaiku atom autawa sekumpulan atom kang duwé muatan [[listrik]].<ref name="internet1">{{id}}[http://www.e-dukasi.net/index.php?mod=script&cmd=Bahan%20Belajar/Materi%20Pokok/view&id=258&uniq=2229 www.e-dukasi.net]</ref> Ion asalé saka siji atom unsur (monoatom).<ref name="internet2">{{id}}[http://www.scribd.com/doc/18037840/08-Bab-7-Atom-Ion-Dan-Molekul www.scribd.com]</ref> Uga ana ion kang asalé saka gabungan loro utawa luwih atom unsur kang beda (poliatom).<ref name="internet2"/>
Ion kang muatan listriké [[négatif]] dijenengi [[anion]].<ref name="internet1"/> Ion kang muatan listriké positif dijenengi [[kation]].<ref name="internet1"/> Proses kanggo pembentukan ion dikenal karo jeneng [[ionisasi]].<ref name="internet1"/>[[Atom]] utawa kelompok atom kang terionisasi ditandai karo tikatas n+ utawa n-.<ref name="internet1"/> n yaiku jumlah [[elektron]] kang ilang utawané dientuké.<ref name="internet1"/>
 
== Sejarah Ion ==
Ion pisanan ditemoké ana ing sawijining téori déning [[Michaél Faraday]] nalika taun 1830.<ref name="internet3">{{id}}[http://surgaku.com/2010/04/pengertian-ion/ surgaku.com]</ref> Ion mau kanggo ngambaraké ngenani bagian [[molekul]] kang geraké tumuju arah anoda utawa [[katoda]] ana ing tabung hampa udara ([[vacuum tube]], CRT).<ref name="internet3"/> Nanging, mekanisme prastawa iki nembé bisa dideskripsikaké taun 1884 dening [[Svante August Arrhenius]] ana ing [[disertasi]] doktoré ing [[University of Uppsala]].<ref name="internet3"/> Wiwitané téori iki ditolak nanging sakwisé kuwiiku disertasiné menangi Hadiah [[Nobél]] [[Kimia]] ana ing taun 1903.<ref name="internet3"/>
 
== Ion Négatif lan Positif ==
Ion [[négatif]] keadaané stabil ana ing udara kanthi cara jiretan karo molekul banyu kang ana ing sekitaré.<ref name="internet4">{{id}}[http://www.pusatbiofir.com/negative-ion-a-28.html www.pusatbiofir.com]</ref> Merga saka mau, ion-ion négatif akéh ditemoké nalika [[udan]].<ref name="internet4"/> Saben friksi utawa gésékan kang ana ing udara cenderung nghasilaké ion positif lan ngusir ion négatif.<ref name="internet4"/> Kedadéan mau merga angin biasané nggawa debu utawa [[polutan]].<ref name="internet4"/> [[Partikel]] debu utawa polutan kuwiiku duwé muatan positif.<ref name="internet4"/> Menawi gésékan udara cenderung ngasilaké ion positif, nanging benturan banyu kuwiiku malah ngasilaké ion négatif.<ref name="internet4"/> Nalika banyu nabrak abrak liya, ion positif kuwiiku tiba bareng banyu.<ref name="internet4"/> Sawaliké karo ion positif, ion négatif mabur bareng [[kabut]] kang metu saka deburan banyu.<ref name="internet4"/>
Ion positif cenderung duwé dampak négatif kanggo keséhatan antarané:<ref name="internet4"/>
# Bisa ndadekaké ketidakseimbangan kimiawi awak manungsa, bisa nganti ngganggu keséhatan.<ref name="internet4"/>
Manfaat kang bisa diasilaké saka ion négatif kayata:<ref name="internet5">{{id}}[http://japan-biofir.com/biofir-news/manfaat-negatif-ion-atau-anion.htm japan-biofir.com]</ref>
# Ion Négatif ana ing udara bisa mlebu ana ing awak manungsa liwat [[pernapasan]] lan [[pori-pori]] [[kulit]].<ref name="internet5"/> Ion iki mlebu ana ing [[sél]] njero awak melu ana ing arus aliran [[getih]].<ref name="internet5"/> Ion Négatif ana ing awak bisa nguraiké [[asam laktat]] dadi zat kang ara bahaya (air lan ion laktat) kang gampang digawa aliran getih tumuju panggon pembuangan.<ref name="internet5"/>
# Sakliyané kuwiiku Ion Négatif duwé kemampuan kanggo ningkatké kerja [[limpa]] kanggo nghasilké kekebalan awak.<ref name="internet5"/>
# Bisa mbersihké udara lan uga apik kanggo kesehatan.<ref name="internet5"/> Ion Négatif uga duwé manfaat kanggo mateni [[virus]] lan [[baktéri]] kang ana ing udara sekitaré dhéwé.<ref name="internet5"/>
# Ion Négatif uga migunani kanggo netralké [[Superoksida]].
 
 
{|
|Kuprum(II)||Cu<sup>2+</sup>||Kuprik
|-
|Kuprum(III)||Cu<sup>3+<sup/sup>||
|-
|Galium ||Ga<sup>3+</sup>||
|Dihidrogen fosfat||H<sub>2</sub>PO<sub>4</sub><sup>−</sup>||
|-
|PermanganatPermangonot||MnO<sub>4</sub><sup>−</sup>||
|-
|Fosfit||PO<sub>3</sub><sup>3−</sup>||
63.840

besutan