Siprus: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Éropah using AWB)
c (éjaan using AWB)
7. +90-392 (kode akses Turki) digunakaké ing wilayah lor.
}}
'''Republik Siprus''' yaiku [[nagara]] pulo ing [[Segara Tengah]] bagéyan wétan, udakara 113 km kidulé [[Turki]] lan 120 km kuloné [[Suriah]]. [[Ibu kutha]]é yakuwiyaiku [[Nikosia]]. Kutha wigati liyané antara liya [[Limassol]], [[Larnaca]], [[Paphos]], [[Famagusta]], lan [[Kyrenia]].
 
Wiwit taun [[1974]], ing bagéyan lor ana [[Siprus Lor|Republik Turki Siprus Lor]], kang mung diakoni déning [[Turki]].
== Sajarah ==
=== Sawisé 1945 ===
Siprus, nalika isih dadi jajahan Britania Raya, arep diwènèhaké marang [[Yunani]]. Nanging minoritas [[Turki]] nulak. Sidané kompromi disarujuki lan taun [[1959]] didegaké nagara Siprus mardika. Ananging nagara Yunani lan Turki kaloroné durung puas lan pungkasané taun [[1974]] sawijining kelompok kang kepéngin persatuan karo [[Yunani]] nganakakéngonokaké [[kudéta]] kang diwales nganggo invasi Turki. Miwiti kadadéyan kuwiiku Turki mbanjur nguwasani wilayah lor.
 
=== Anggota [[Uni Éropah]] ===
 
== Ekonomi ==
Ekonomi Siprus gumantung marang [[ekspor]] produk [[tani]] (jeruk, kenthang, anggur, tembako) lan saka [[pariwisata]]. Sektor ''perikanan'' amèh ora ana artiné; tlatah banyu ing saubengé pulo kurang ana [[iwak]]é. Séjéné kuwiiku sektor pertambangan isih nguntungaké (tembaga, wesi, marmer lan gipsum). Tembung [[tembaga]] jroning [[basa]]-basa [[Éropah]] ngrupakaké ''derivasi'' saka tembung "Siprus" ing basa Yunani ''kupros'', upamané tembung ''copper'' ([[basa Inggris]]) utawa ''koper'' ([[basa Walanda]]).
 
== Uga pirsani ==
63.221

besutan