Kupat: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (éjaan using AWB)
}}
 
'''Kupat''' utawa '''ketupat''' iku [[pangananpangonon]] khas [[Asia Kidul-Wétan]] mawa bahan dhasar [[beras]] sing dibungkus nganggo [[slongsong]] saka nam-naman godhong [[klapa]] (''janur''). Kupat paling akèh tinemu wektu ngrayakaké [[Idul Fitri|Lebaran]], nalika umat [[Islam]] ngrayakaké rampungé [[Ramadhan|sasi pasa]].
 
PangananPangonon khas sing migunakaké kupat antara liya: kupat tahu (Grabag, [[Kabupatèn Magelang]]), lan kupat glabet ([[Kutha Tegal]]). Kupat uga kerep dihidangaké nganggo [[saté]] utawa [[opor]]. Saliyané ing [[Indonesia]], pangananpangonon kupat uga ditemokaké ing [[Malaysia]], [[Brunei]] lan [[Singapura]].
 
Ana rong jinis wangun kupat yaiku ''kepel'' (luwih umum) lan ''jajaran genjang''. Saben wangun nduwèni alur nam-naman sing béda. Kanggo gawé selongsong kupat perlu dipilih ''[[janur]]'' sing kualitasé apik, yaiku sing dawa, ora kanomen lan ora ketuwan.
 
== Panggunan liya ==
Ing sawetara kalangan ing [[Jawa]], kupat kerep digantung ing sandhuwuring lawang omah minangka [[jimat]]. Masyarakat ing dhaérah kasebut isih ngugemi tradhisi supaya ora gawé kupat ing dina-dina biasa, saéngga kupat amung disuguhaké wektu ariaya lan nganti sepasar sawisé kuwiiku. Déné ing [[Bali]], kupat kerep diaturaké minangka sesajèn upacara.
 
== Delengen uga ==
{{rintisan}}
 
[[Kategori:PangananPangonon]]
[[Kategori:Sega]]
[[Kategori:Masakan Indonésia]]
63.840

besutan