Materi peteng: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 65 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q79925 (translate me))
c (→‎top: éjaan using AWB)
{{Kosmologi}}
'''Materi peteng''' yakuwiyaiku [[materi]] kang ora bisa dideteksi nganggo [[radiasi]] kang dipancaraké utawa penyerapan radiasi saka materi kuwiiku dhewe, ananging anané bisa dibuktikaké saka efek [[gravitasi]] materi-materi kang katon kayata [[bintang]] lan [[galaksi]]. Dikira-kira anané materi iki ning [[alam dunya]] kaya efek gravitasi kang sering nunjukaké menawa sebeneré ana materi liya kang luwih akeh maneh, sing bisa diemati langsung. Materi peteng sering bisa nggawe ketidakkonsistenan sakjeroné teori [[dentuman dahsyat]].
 
Ana orané materi peteng iki bisa nentukaké [[takdir akir saka alam dunya]]. Kita ngerteni menawa saiki alam semesta kena pengembangan amarga cahaya saka benda langit kang luwih menunjukaké anané [[pergeseran merah]]. Akehé materi biasa kang katon ning alam semesta ora cukup kanggo nggawe gravitasi mandhekaké pengembangan, lan amarga kuwiiku. Pengembangan bakal dikelakon saterusé karo anané materi gelap. Biasané, gunggungé materi peteng kang cukup ning alam donya bisa menyebabaké pengembangan alam semesta mandek, malah bisa sawaliké (kang akiré nggawe ana [[Big Crunch]]). Ning kedadian kang ana, saiki akeh pamanggihan menawa gerakan-gerakan alam dunya didominasi dening komponen liyané, [[energi gelap]].
 
== Pranala Njaba ==
63.076

besutan