Tetanèn: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (→‎top: éjaan using AWB)
'''Tetanèn''' utawa '''Pertanian''' iku kagiatan pamanfaatan [[organisme|sumber daya hayati]] sing diayahi déning [[manungsa]] kanggo ngasilaké bahan [[pangan]], bahan baku [[indhustri]], utawa sumber [[ènèrgi]], sarta kanggo nglola [[lingkungan urip]]é. Kagiatan pamanfaatan sumber daya hayati sing klebu jroning babagan tetanèn biasa dimangertèni minangka [[budidaya]] tanduran utawa nenamdur ([[basa Inggris]]: ''crop cultivation'') sarta nggedhèkaké kéwan (''raising''), senadyan cakupané bisa uga arupa pamanfaatan [[mikroorganisme]] lan bio[[enzim]] jroning pangolahan prodhuk lanjutan, kaya pangolahan [[kèju]] lan [[témpé]], utawa saukur [[ekstraksi]] waé, kaya golèk [[iwak]] utawa eksploitasi [[alas]].
 
Bagéyan paling gedhé pedunungpadunung donya golèk pangan ing lingkup tetanèn, nanging tetanèn mung nyumbang 4% saka [[Prodhuk domestik bruto|PDB]] donya. Sajarah [[Indonésia]] wiwit mangsa kolonial nganti saiki ora bisa dipisahaké saka sèktor tetanèn lan perkebunan, amarga sèktor - sèktor iki nduwèni makna sing wigati banget jroning nemtokaké pambentukan manéka realitas ékonomi lan sosial masarakat ing wilayahwewengkon- wilayahwewengkon Indonésia. Miturut data [[BPS]] taun 2002, bidang tetanèn ing Indonésia nyadiakaké lapangan kerja tumrap 44,3% pedunungpadunung senadyan mung nyumbang watara 17,3% saka total pametu domestik bruto.
 
Kelompok èlmu-èlmu tetanèn nyinaoni tetanèn kanthi dhukungan èlmu-èlmu pendhukungé. Inti saka èlmu-èlmu tetanèn yaiku [[biologi]] lan [[ékonomi]]. Amarga tetanèn tansah kaiket déning ruang lan wektu, èlmu-èlmu pendhukung, kaya [[èlmu lemah]], [[météorologi]], [[tèknik mesin|permesinan tetanèn]], [[biokimia]], lan [[statistika]], uga dipelajari jroning tetanèn. '''Usaha tani''' (''farming'') arupa bagéyan inti saka tetanèn amarga nyangkut sakumpulan kagiatan sing diayahi jroning budidaya. ''[[Petani]]'' utawa '''among tani''' iku sebutan tumrap wong sing nyelenggarakaké usaha tani, contoné "petani tembako" utawa "petani iwak". Pelaku budidaya kéwan (''livestock'') sacara khusus disebut minangka ''peternak''.
63.849

besutan