Vatikan: Béda antara owahan

15 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (éjaan using AWB)
<tr><td>[[Sekretaris Nagara]] </td><td>[[Tarcisio Kardinal Bertone]]</td></tr>
<tr><td>[[Gubernur]] </td><td>Uskup Agung [[Giovanni Lajolo]]</td></tr>
<tr><td>Ambané WilayahWewengkon<br />&nbsp;- Total <br />&nbsp;- % air</td><td>[[Daftar nagara menurut luas wilayahwewengkon|Urutan ka-194]] <br /> 0,44&nbsp;km² <br /> Ora ana</td></tr>
<tr><td>[[PedunungPadunung]]
<br />&nbsp;- Total (2000)
<br />&nbsp;- Kepadatan </td><td>[[Daftar nagara menurut jumlah penduduk|Urutan ka-194]]
</table>
</div>
'''Vatikan''' yaiku [[nagara]] mardika paling cilik ing donya, saka ambané wilayahwewengkon lan cacahing padunung. Vatikan iku sawijining [[enklave]] lan dikubengi kutha [[Roma]] ing [[Italia]]. Vatikan iku papan panggonané [[Paus (Katolik Roma)|Paus]] lan wilayahwewengkon [[Takhta Suci]], otoritas pusat [[Gereja]] [[Katulik]].
 
== Sajarah ==
Istilah [[Takhta Suci]] ngrujuk marang otoritas, yurisdiksi lan kadhaulatan Paus lan para penaséhaté jroning mimpin greja [[Katholik|Katulik Roma]]. Takhta Suci nduwé hak kang padha karo [[nagara]] mawa dhaulat.
 
Minangka nagara mawa dhaulat, Vatikan uga nduwé hak kanggo ngirim lan nrima [[diplomat]]. Para diplomat iki mbutuhaké [[Kedutaan Besar]] kang kudu manggon ing kutha [[Roma]] awit ora ana panggonan ing Vatikan. Mulané ana kahanan kang paradoksal, yaiku Italia nduwé perwakilan ing wilayahéwewengkoné dhéwé. <!--[[Indonesia]] juga memiliki perwakilan di Takhta Suci.
 
Vatikan uga merupakan salah satu dari sedikit nagara berdaulat yang mempertahankan pengakuan diplomatik atas [[Republik China]] di [[Taiwan]]-->.
<div style="float:right">[[Gambar:Vt-map.png|thumb|left|200px]]</div>
 
Kutha Vatikan dumunung ing dhuwuré bukit Vatikan ing sisih kulon-lor kutha [[Roma]], sawetara atus meter saka Kali Tiber. Tapel watesé karo Italia dawané (3,2&nbsp;km) mèlu tembok kuthta kang biyèn diwangun kanggo nglindhungi Paus saka serangan. Total wilayahwewengkon udakara 0,44&nbsp;km². Saliyané kutha Vatikan, wilayahwewengkon Paus uga klebu sawetara [[greja]] wigati, kantor-kantor lan Kastil Gandolpho. Paus minangka [[Kepala Nagara]] lan gubernur ngurusi kaperluan sadina-dina.
 
== Ekonomi ==
* [http://www.gratisweb.com/fotogian/vaticano.html Galeri foto]
 
{{EropahÉropah}}
 
[[Kategori:Vatikan|*]]
63.224

besutan