Klade: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Migrated to Wikidata at d:Q713623.)
c (éjaan using AWB)
Yèn sawijining klad sacara konsisten tansah muncul jroning manéka analisis kladistika kanthi migunakaké manéka himpunan data, klad kasebut bisa diadopsi jroning [[taksonomi]] lan bisa dadi sawijining [[takson]]. Senadyan mangkono, ora kabèh takson sing diakoni wektu iki bisa dianggep minangka klad. [[Reptilia]], umpamané, minangka klompok [[parafiletik]] amarga ora nglebokaké [[aves]] (manuk) sing uga dianggep ngalami [[évolusi]] saka leluhur sing padha karo [[reptilia]].
 
Jroning kladistika, sawijining klad sing ana ing sawiji klad liya diarani "tersarang" jroning klad kasebut. Klad sing ''tersarang'' kasebut nduwèni sawetara kagunaan, umpamané bisa mènèhi cakupan èkspansi ing sawiji wilayahwewengkon geografis sing kaisolasi.
<!--
Berkembangnya penggunaan teknik-teknik [[biologi molekuler]] membuat penggunaan kladistika menjadi populer, dan banyak pengelompokan klasifikasi klasik yang sekarang harus ditinjau ulang karena tidak menggambarkan proses evolusi yang semestinya, sebagaimana yang ditunjukkan oleh hasil analisis kladistika. Contoh yang paling populer adalah pada klasifikasi [[Chordata]]/[[Vertebrata]] dan [[Tumbuhan Berbunga]] (Angiospermae).
* [http://www.zo.utexas.edu/faculty/antisense/DownloadfilesToL.html DM Hillis, D Zwickl & R Gutell: ~3000 species Tree of Life]
* [http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/article/0_0_0/phylogenetics_01 Phylogenetic systematics, an introductory slide-show on evolutionary trees]
 
{{biologi-stub}}
 
[[Kategori:Filogenetika]]
 
 
{{biologi-stub}}
 
[[de:Monophylie]]
63.849

besutan