Spyware: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
clean up, replaced: yaiku → ya iku (4) using AWB
c (-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, typo)
c (clean up, replaced: yaiku → ya iku (4) using AWB)
[[Gambar:spyware.jpg|thumb|250px|spyware]]
'''Spyware''' yaikuya iku program kang kainstal ing sajroning sistem komputer, lan bisa ngumpilaké pira-pira informasi kang diduwèni ''[[user]]'' banjur ngirimaké informasi kasebut marang lokasi katentu. Kabèh mau dilakokaké tanpa dingertèni panganggo utawa ''user''. Ing internèt biyasané kasebut [[spybot]] utawa [[tracking-software]].<ref name="internet1">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], Kaundhuh 16/10/12.</ref> Béda karo [[virus]] utawa [[worm]] kang ngrusak kinerja salah sijiné aplikasi, spyware justru ngawasi aktivitas komputer lan ngrimaké marang pihak kaping telu.<ref name="internet2">[http://keamananinternet.tripod.com/pengertian-definisi-spyware.html], Kaundhuh 18/10/12.</ref> Virus biyasané digawé mung kanggo iseng utawa mbuktèkaké kapinteran salah sijiné wong.<ref name="internet2" /> Ananging yèn spyware sengaja digawé kanggo kapentingan [[komersil]] utawa [[kriminal]].<ref name="internet2" /> Sakliyané iku spyware ora ngréplikasi dhèwèké dhéwé kayadéné virus.<ref name="internet2" /> Biyasané spyware ngaksès salah sijiné sistem lumantar [[iklan]] ''pop-up'' ing [[internèt]], [[layang èlèktronik]] lan situs internèt katentu.<ref name="internet2" /> Nganti saiki serangan spyware mung nyerang sistem [[Microsoft Windows]].<ref name="internet2" /> Sistem oprasi liya kayata [[MacOS X]] utawa [[Linuk]] durung katemokaké kaserang spyware.<ref name="internet2" />
 
== Sipat spyware ==
#Ngakibataké mudhuné kinerja sistem.<ref name="internet3"/>
#Bisa ngowahi pangaturan konèksi internèt utawa paramban (''[[browser]]''), lan ngakibataké aloné konèksi, ngarahaké marang situs katentu.<ref name="internet3"/>
# Masalah gedhé saka spyware yaikuya iku angèl dibusak (''uninstal''), senajan bisa ananging ora bisa tuntas. Ateges isih ninggalaké sisa [[code]] pelacak ([[tracker code]]) ing sajroning sistem komputer.<ref name="internet3"/>
 
==Cara ngenali spyware kang ana ing komputer==
Komputer biyasané wis nduwèni program antivirus, kayata [[windows]] kang wis nduwèni [[Microsoft Windows Security Center]]. Program antivirus kudu rutin di-[[update]] supaya luwih maksimal ngreksa komputer saka serangan virus. Pilih antivirus kang trep karo kabutuhan. Gunakna antivirus gratis utawa kang mbayar. Bédané yèn antivirus kang mbayar iku luwih manéka saéngga kemampuanané ngreksa komputer saka virus luwih kuwat lan mumpuni ketimbang kang gratis. Program kang mbebayani kanggoné komputer ora mung virus, ananging uga spyware. Spyware bisa luwih mbebayani saka virus amerga bisa ngertèni aktifitas panganggo komputer saben wektu kanthi komputeré kasebut.
 
Bédané antarané spyware lan virus yaikuya iku ing cara panyebarané. Virus sacara mandhiri mrodhuksi awaké dhéwé ing saben bagéyan data ing komputer. Wondéné spyware nyebar minangka [[cookie]] kang ana ing saben panganggo komputer kang ngaksès internèt.<ref name="internet5">[http://www.agatossi.com/2012/06/melindungi-komputer-dari-virus-dan.html], (Kaundhuh 31/10/12).</ref>
 
Cara paling ampuh ngreksa komputer saka spyware yaikuya iku terus nambah pangertènan babagan perkembangan virus lan antivirus. Kanggoné panganggo komputer wigati banget supaya ngertèni perkembangan informasi kang anyar kususé babagan kepriyé ngreksa komputer saka virus lan informasi babagan jenis-jenis virus kang bisa mbebayani kanggoné komputer.<ref name="internet5"/>
 
==Cathetan sikil==
{{reflist}}
 
 
[[Kategori:Malware]]
18.000

besutan