Kabupatèn Panaraga: Béda antara owahan

13 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
ubah kata, replaced: yaiku → ya iku (13) using AWB
c (éjaan using AWB)
c (ubah kata, replaced: yaiku → ya iku (13) using AWB)
[[Gambar:Reog Ponorogo Indonesia.jpg|thumb|240px|Reog Ponorogo|Reog Ponorogo]]
'''Kabupaten Panaraga''' (utawa ing éjaan [[basa Indonesia]] katulis ''Ponorogo'') iku salah siji kabupatèn ing [[Jawa Wétan]], [[Indonésia]], kutha [[Panaraga]] iku [[ibukutha]] kabupatèné. Kabupatèn iki ana ing sisih kulon provinsi [[Jawa Wétan]].
Kabupaten Ponorogo dikenal ''Kutha Reyog'' amargi daerah iki yaikuya iku daerah asal saka kesenian Reyog sing wis dikenal teka mancanegara.
== Geografis ==
111° 17’ - 111° 52’ [[Bujur wetan]] lan 7° 49’ - 8° 20’ [[Lintang kidul]]. Wates wewengkon Kabupatèn Panaraga yaikuya iku;
{{Batas_USBT
|lor=[[Kabupatèn Madhiun]] {{br}} [[Kabupatèn Magetan]] {{br}} [[Kabupatèn Nganjuk]]
|kulon=[[Kabupatèn Pacitan]] {{br}} [[Kabupatèn Wanagiri]]
}}
Jarak Ibu Kutha [[Panaraga]] karo Ibu Kutha Provinsi [[Jawa Wétan]] (Surabaya) +/- 200 Km menyang arah Wétan lan nyang Ibu Kutha Nagara ( Jakarta ) +/- 800 Km nyang arah kulon. Kabupatèn Panaraga dibagi 2 sub area, yaikuya iku area dataran dhuwur yaikuya iku kacamatan [[Ngrayun]], Sooko dan Pulung lan Kacamatan Ngebel sisané yaikuya iku daérah dataran cendhak. Kali sing liwat ana 14 kali sing dawané udakara 4 teka 58 Km. Fungsi kali iki yaikuya iku sumber [[irigasi]] kanggo papan tetanèn.<ref name="geografis">[http://www.ponorogo.go.id/web2/ponorogo/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=101&Itemid=473 "Letak Geografi"], diakses tanggal 12 Juli 2011.</ref>
 
== Pemerentahan ==
Kabupaten Panaraga ketata saking 21 [[kecamatan]], 305 [[désa]] lan [[kelurahan]]. Kecamatan-Kecamatan ing kabupaten iki yaikuya iku:
*[[Kecamatan Babadan, Panaraga|Kecamatan Babadan]]
*[[Kecamatan Badegan, Panaraga|Kecamatan Badegan]]
*[[Kecamatan Sukorejo, Panaraga|Kecamatan Sukorejo]]
{{br}}
Bupati Ponorogo wis diganti kaping 16 saka tahun 1944<ref>{{cite web|url=http://blog.kotareyog.com/sejarah-bupati-ponorogo-dari-tahun-ke-tahun/|title=Sejarah Bupati Ponorogo dari Tahun ke Tahun|date=2010-06-30|accessdate=2011-07-12}}</ref>. yaikuya iku:
# [[Susanto Tirtoprodjo|R. Soesanto Tirtoprodjo]] (1944 – 1945)
# R. Tjokrodiprodjo (1945 – 1949)
 
== Padunung ==
Jumlah padunung kabupatèn Panaraga ing Sensus penduduk tahun 2010 yaikuya iku 855.281 jiwa.<ref name="penduduk">[http://www.bps.go.id/aboutus.php?sp=0&kota=35 Tabel Hasil Sensus Penduduk 2010 Provinsi JAWA TIMUR], diakses tanggal 12 Juli 2011.</ref>
Sejarah Padunung kabupatèn Panaraga saka tahun 1980 yaikuya iku;
{| class="wikitable" style="font-size:90%;width:70%;border:0px;text-align:center;line-height:120%;"
! style="background: #FFEBCD; color: #000080" height="17" | Tahun
|}
=== Agama ===
Agama sing dianut padunung kabupatèn Panaraga saka data Bappeda Jawa Timur ing tahun 2009 yaikuya iku<ref name="bappeda">[http://bappeda.jatimprov.go.id/bappeda/wp-content/uploads/format-data-kab-kota/kab-ponorogo-2011.xls Profil Daerah Kabupaten/Kota di Jawa Timur Tahun 2007 - 2011], diakses tanggal 19 Juli 2011.</ref>:
* [[Islam]] 99,42%
* [[Katolik]] 0.31%
* [[Hindu]] 0.06%
* [[Buddha]] 0.05%
Ing Kabupatèn Panaraga dumunung sawijining pondhok pesantrèn modhèrn yaikuya iku [[Pondhok Modhèren Darussalam Gontor]].
 
== Mangga Kapurih Ugi Mriksani ==
*[[Daftar Daerah Tingkat II]]
*[[Réyog]]moto panaraga yaikuya iku ponorogo mukti wibawa
 
== Referensi ==
18.000

besutan