Rahim: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
c
→‎top: ubah kata, replaced: yaiku → ya iku (7) using AWB
(Removing "Female_reproductive_system_lateral_nolabel.png", it has been deleted from Commons by Jameslwoodward because: Per c:Commons:Deletion requests/File:Female reproductive system lateral nolabel.png.)
c (→‎top: ubah kata, replaced: yaiku → ya iku (7) using AWB)
| MeshNumber = A05.360.319.679
}}
'''Rahim''' utawa '''guwa garba''' utawa '''kandhutan''' yaikuya iku bagéyan saka [[organ]] [[reproduksi]] wanita kang wujudé kaya [[pir]] kuwalik, nduwé [[otot]] lan dumunung ing [[panggul]] antarané [[kandung kemih]] lan [[rektum]]. <ref name="satu">{{en}}[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/620603/uterus Uterus]</ref> <ref name="dua">{{en}}[http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/19263.htm Uterus]</ref> Organ iki kanggo njaga [[janin]] sadurungé lair kayadéné omah.<ref name="satu">< /ref> <ref name="tiga">{{id}}[http://www.wyethindonesia.com/$$Uterus%20Care.html?menu_id=105&menu_item_id=3 Uterus care]</ref> Sawisé babaran, rahim iki aboté kurang luwih 0,7 [[kilogram]].<ref name="tiga">< /ref>
Témbok gua garba kasusun saka 3 lapis jaringan, yaikuya iku lapisan njaba (''serosa''), tengah (''myometrium''), lan njero (''endometrium''). <ref name="buku 1">{{id}}[Biology for Junior High School III,kaca 24, taun 2009 Yudhistira]</ref>
Panggawéyan endhog lan menstruasi kadadeyan sacara siklis sing kalampah kanthi 4 fase yaikuya iku :
1. Tahap ''menstruasi'' (dina kaping 1 - 7 ), yaikuya iku rontokélan metuné témbok gua garba saka njero awak. Perkara iki disebabké kurangé kadar hormon seks ing sakjrone awak.
2. Tahap ''praovulasi'' (dina kaping 7 - 13 ), yaikuya iku wanciné nggawéné lan matengaké sel endhog ing saknjeroné [[ovarium]] amarga mundhakékadar [[estrogen]] ing njero awak.
3. Tahap Ovulasi, yaikuya iku metuné sèl endhog sing wis mateng saka ovarium sing biasané disebut masa subur. Yen siklusé pas wanciné, [[ovulasi]] kadadéyan witara dina kaping 14 saka prastawa menstruasi.
4. Tahap ''pascaovulasi'' (dina kaping 15 - 28), yaikuya iku masa [[sel]] endhog ora nglakoni pembuahan. Ing tahap iki, produksi progesteron mundhak nganti endometrium dadi luwih kandel lan siap nampa ''embrio'' kanggo modot. Yen ora ana fertilisasi, hormon seks ing sak jeroné awak dadi entèk lan ndadèkaké endometrium rontok.
==Cathetan suku==
{{reflist}}
18.000

besutan