Vatikan: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB
c (éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB)
</table>
</div>
'''Vatikan''' yaikuya iku [[nagara]] mardika paling cilik ing donya, saka ambané wewengkon lan cacahing padunung. Vatikan iku sawijining [[enklave]] lan dikubengi kutha [[Roma]] ing [[Italia]]. Vatikan iku papan panggonané [[Paus (Katolik Roma)|Paus]] lan wewengkon [[Takhta Suci]], otoritas pusat [[Gereja]] [[Katulik]].
 
== Sajarah ==
 
== Pulitik ==
Vatikan iku sawijining [[kaukus]] ''unik'', sawijining conto saka [[karajan]] kang fungsi kepala nagarané, yaikuya iku sang [[Paus (Katholik Roma)|Paus]] ora diwarisaké nanging dipilih kanggo saumur urip déning dewan [[Kardinal]]. Anggota dewan kardinal kang bisa milih yaikuya iku kang umuré kurang saka 80 taun. Pasemon dewan kardinal kanggo milih Paus iki diarani ''Conclave'' lan dianakaké ing [[Kapel Sistina]] (''Sistine Chapel'' [[basa Inggris]] utawa ''Chapella Sistina'' [[basa Italia]]). Tembung ''Conclave'' iki asalé saka [[basa Latin]] ''cum clavis'' kang maknané “nganggo kunci”. Maksudé para anggota Déwan kang nyekel kunci pemilihan. Tembung cum clavis iki uga nduwèni teges yèn para kardinal dikunci ing Kapel Sistina jroning prosès pemilihan Paus.
 
Istilah [[Takhta Suci]] ngrujuk marang otoritas, yurisdiksi lan kadhaulatan Paus lan para penaséhaté jroning mimpin greja [[Katholik|Katulik Roma]]. Takhta Suci nduwé hak kang padha karo [[nagara]] mawa dhaulat.
 
Minangka nagara mawa dhaulat, Vatikan uga nduwé hak kanggo ngirim lan nrima [[diplomat]]. Para diplomat iki mbutuhaké [[Kedutaan Besar]] kang kudu manggon ing kutha [[Roma]] awit ora ana panggonan ing Vatikan. Mulané ana kahanan kang paradoksal, yaikuya iku Italia nduwé perwakilan ing wewengkoné dhéwé. <!--[[Indonesia]] juga memiliki perwakilan di Takhta Suci.
 
Vatikan uga merupakan salah satu dari sedikit nagara berdaulat yang mempertahankan pengakuan diplomatik atas [[Republik China]] di [[Taiwan]]-->.
== Demografi ==
 
Amèh kabèh 890 warga Vatikan manggon ing jero tembok kutha Vatikan. Para warga, dumadi saka para rohaniawan/rohaniawati lan [[Tentara Swiss]], yaikuya iku tentara sukarela. 100% warga Vatikan nganut [[agama]] [[Katulik]]. Basa Resmi yaikuya iku [[Basa Latin]], nanging [[Basa Italia]] luwih sering dipigunakaké jroning urip sadina-dina.
 
== Kabudayan ==
18.000

besutan