Kaji: Béda antara owahan

18 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (18) using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (18) using AWB)
 
== Definisi ==
Sacara ''lughawi'', kaji maknané nyengaja utawa tumuju lan nekani.<ref name="Haji2">Nogarsyah Moede Gayo, ''Pustaka pintar haji dan umrah'', Inovasi, Jakarta:2003</ref> Miturut étimologi [[basa Arab]], tembung kaji nduwèni makna ''qashd'', yaikuya iku tujuan, maksud, lan nyengaja. Miturut istilah syara', kaji iku tumuju marang ''Baitullah'' lan panggonan-panggonan tartamtu kanggo nglakoni amalan-amalan ibadah. Kang dimaksudaké panggonan-panggonan tartamtu jroning definisi ing dhuwur yaikuya iku saliyané [[Ka'bah]] lan [[Mas'a]] (panggonan sa'i), uga Arafah, Muzdalifah, lan Mina. Kang dimaksudké wektu tartamtu yaikuya iku wulan-wulan kaji kang diwiwiti saka Syawal nganti sepuluh dina pisanan sasi Dzulhijjah. Déné amal ibadah tartamtu yaikuya iku [[thawaf]], [[sa'i]], [[wukuf]], [[mazbit]] ing Muzdalifah, mbalang [[jumrah]], [[mabit]] ing [[Mina]], lan liya-liyane.<ref name="Haji1">Sundarmi Burkan Saleh, ''Pedoman haji, umrah, dan ziarah'', Senayan Abadi Publishing, Jakarta:2003</ref>
 
== Latar buri ibadah kaji ==
Wong-wong [[Arab]] zaman jahiliah wis kenal ibadah kaji iki kang diwarisi saka leluhuré kanthi owah-owahan sawetara. Nanging, wangun umumé isih tetep padha, kayata thawaf, sa'i, wukuf, lan mbalang jumrah. Mung waé tatacarané akèh kang ora cocok karo syariat kang sabeneré. Mula, Islam banjur teka lan ndandani segi-segi kang klèru lan tetep nglakoni apa kang wis cocok karo pituduh syara' (syariat), kayadéné kang diatur déning [[al-Qur'an]] lan [[sunnah]] rasul.<ref name="Haji1"/> Latar belakang ibadah kaji iki uga didhasaraké marang ibadah kang dilakoni déning para nabi jroning agama Islam, utamané [[Ibrahim|nabi Ibrahim]] (nabiné agama [[Tauhid]]). Ritual [[Tawaf|thawaf]] didhasaraké marang ibadah kang dilakoni déning umat-umat sadurungé nabi Ibarahim. Ritual [[sa'i]], yaikuya iku mlayu-mlayu antara bukit [[Shafa]] lan [[Marwah]] uga didhasaraké kanggo mèngeti ritual kang dilakoni déning garwané nabi Ibrahim nalika golèk banyu kanggo anaké [[Ismail|nabi Ismail]]. Déné wukuf ing Arafah iku ritual kanggo mèngeti panggonan ketemuné [[Adam|nabi Adam]] lan Siti Hawa ing donya, yaikuya iku mula bukané kelairan kabèh umat manungsa.
 
== Jinis ibadah kaji ==
 
Jinis-jinis ibadah kaji:<ref name="Haji2"/>
*[[Kaji Ifrad]], maknané dhèwèkan. Ibadah kaji diarani ifrad yèn nduwé karep ndhèwèaké kaji utawa ndhèwèkaké [[umrah]]. Kang didhisikké yaikuya iku ibadah kaji. Nalika nganggo sandhangan ihram ing '''miqat''', pasang niat arep nglakoni ibadah kaji ndhisik. Yèn ibadah kaji wis rampung, nganggo ihram manèh kanggo ngayahi umrah.
*[[Kaji Tamattu]], maknané santai, yaikuya iku nglakoni umrah ndhidik ing wulan kaji, sawisé [[tahallul]] nganggo ihram manèh kanggo ngayahi ibadah kaji, ing taun kang padha. Tamattu uga bisa dilakoni kanthi ibadah kaji lan umrah ing wulan-wulan lan taun kang padha, tanpa mulih dhisik menyang negara asalé.
*[[Kaji Qiran]], maknané nggabungaké. Kang dikarepké yaikuya iku nyawijèkké ihram kanggo ibadah kaji lan umrah. Kaji qiran dilakoni kanthi tetep nganggo sandhangan ihram wiwit '''miqat makani''' lan nglakoni kabèh rukun lan wajib kaji nganti rampung, senajan suwé. Miturut Abu Hanifah, nglakoni kaji qiran, maknané nglakoni thawaf ping pindho lan sa'i ping pindho.
 
== Rukun Kaji ==
 
# [[Ihram]], niat sing gebleng kanggo ngayahi ibadah kaji. Ibadah iki diwiwiti nalika ngancik tlatah [[miqat]] (wates-wates sing wis ditetepaké).
# [[Wukuf]] ing Arafah, yaikuya iku mandheg utawa meneng ing padang Arafah wiwit lingsiré srengéngé tanggal 9 Zulhijah nganti pajar tanggal 10 Dzulhijah.
# [[Thawaf]] Ifadhah, yaikuya iku ngubengi ka'bah kaping pitu, syaraté : Suci, nutup aurat, Ka'bah dumunung ing sisih kiwa, miwiti tawaf saka arah Hajar Aswat.
# [[Sa'i]], yaikuya iku mlaku cepet antara Shafa lan Marwah.
# Tahallul utawa Nyukur/nggunting rambut. Sethithiké nggunting telung ler rambut.
# Tertib, yaikuya iku ngayahi rukun haji kanthi urut.
 
== Kagiatan jroning ibadah kaji ==
* '''Sadurungé 8 Dzulhijjah''', umat Islam saka saindhenging donya wiwit teka kanggo ngayahi Tawaf Kaji ing [[Masjid Al Haram]], [[Mekkah]].
* '''8 Dzulhijjah''', jamaah kaji kudu nginep ing [[Mina]]. Sadurungé, ésuk-ésuk tanggal 8 Dzulhijjah, kabèh padha nganggo sandhangan [[Ihram]] (rong lembar kain tanpa jaitan minangka sandhangan kaji), niat kaji, lan maca [[Talbiyah]], tukuju Mina lan benginé kudu nginep ing Mina.
* '''9 Dzulhijjah''', ésuk kabèh jamaah kaji lunga menyang [[Arafah]] kanggo nglakoni ibadah [[Wukuf]], yaikuya iku meneng lan ndonga ing ara-ara amba iki nganti Maghrib. Bareng wis wengi, jamaah énggal mangkat lan nginep ing [[Muzdalifah]].
* '''10 Dzulhijjah''', sawisé ésuk, jamaah lunga menyang Mina kanggo mbalang [[Jumrah Aqabah]], yaikuya iku mbalang watu / krikil ping pitu marang tugu pisanan minangka simbol ngusir sétan. Sawisé cukur rambut utawa sebagéan rambut, jamaah bisa Tawaf Kaji (ngrampungké Kaji), utawa nginep ing Mina lan nerusaké mbalang jumrah ([[Jumrah Ula|Ula]] lan [[Jumrah Wustha|Wustha]]).
* '''11 Dzulhijjah''', mbalang jumrah sambungan (Ula) ing tugu pisanan, tugu kaloro, lan tugu katelu.
* '''12 Dzulhijjah''', mbalang jumrah sambungan (Ula) ing tugu pisanan, tugu kaloro, lan tugu katelu.
 
=== Arafah ===
Kutha ing sisih wétan Mekkah iki uga dikenal minangka panggonan pusat kaji, yaikuya iku panggonan kanggo wukuf. Dhaerah arupa ara-ara amba iki panggonan kumpulé rong yuta jamaah kaji saka saindhenging donya. Saliyané usum kaji, tlatah iki ora dianggo apa-apa.
 
=== Mina ===
Panggonan ngadegé tugu jumrah, yaikuya iku panggonan nglakoni ritual mbalangké watu marang tugu jumrah kanggo mèngeti nabi Ibrahim nalika ngusir sétan. Ana telu tugu yaikuya iku: [[Jumrah Aqabah]], [[Jumrah Ula]], lan [[Jumrah Wustha]]. Ing Mina iki para jamaah diwajibaké nginep sawengi.
 
=== Muzdalifah ===
18.000

besutan