Bakso: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB)
'''Bakso''' utawa '''baxo'''<ref>Cara panulisan sing kerep ditemoni ing tlatah [[Semarang]]</ref> iku sawijining panganan [[Indonésia]]. Bakso iku rupané awujud daging sing dicampur glepung kanji sithik lan dibentuk bundher-bundher.<ref name="internet1">{{id}}[http://basonesia.t35.com/ Bakso] (diaksès tanggal 13 Maret 2011)</ref>
==Sajarah==
Bakso iku asalé saka basa [[China]] kang kasusun saka rong tembung, yaikuya iku ''bak'' lan ''so''.<ref name="internet1" />
Bak tegesé daging [[babi]], déné so tegesé [[mi]] lan [[sop]].<ref name="internet1" />
Ing [[Indonesia]] dhéwé daging [[babi]] diganti nganggo daging [[sapi]], nanging tetep diarani ''bak''.<ref name="internet1" />
 
==Jinis==
Bakso umumé digawé saka daging lan uga ana kang diisi daging kang wis dialusaké.<ref name="internet3"/> Ananging saliyané iku ana uga bakso kang diisi [[lombok]] [[rawit]].<ref name="internet3"/> Bakso iki diarani bakso mercon.<ref name="internet3"/> Diarani [[bakso mercon]] amarga rasané kang pedes amarga lombok rawit.<ref name="internet3"/> Ana uga bakso [[coklat]], yaikuya iku bakso kang diisi coklat.<ref name="internet3"/> Saliyané iku ana uga [[bakso buah]], bakso buah yaikuya iku bakso kang diisi buah, kayata [[nanas]], [[stroberi]], [[tomat]].<ref name="internet3"/> Kéju uga bisa dadi isi bakso, biyasané diarani bakso [[kéju]].<ref name="internet3"/>
Supaya rasané bisa nyampur, buah kang wis dikethok kothak cilik-cilik bisa disisipaké ing bakso kang satengah mateng.<ref name="internet3"/> Bakso banjur digodhog maneh nganti mateng.<ref name="internet3">{{id}}[http://berita.liputan6.com/daerah/201001/260180/Bakso.Rasa.Buah.ala.Yogyakarta http://berita.liputan6.com/](dipunundhuh tanggal 9 Mei 2011)</ref>
 
*[[Bakso bunder]]<ref name="internet1"/>
*[[Bakso kotak]]<ref name="internet1"/>
Bakso kotak yaikuya iku bakso kang bentuké kotak utawa ''persegi empat''.<ref name="internet4"/> Bakso kotak bahané kaya bakso bunder biyasa, ananging bentuké digawé kotak.<ref name="internet4">{{id}}[http://www.republika.co.id/berita/gaya-hidup/kuliner/11/01/16/158870-bakso-kotak-terinspirasi-program-komputer http://www.republika.co.id/](dipunundhuh tanggal 9 Mei 2011)</ref>
Bakso kothak idéné éntuk saka program komputer kang diarani [[Auto-Cad]].<ref name="internet4"/> Yèn bakso bunder digawé bunder-bunder nganggo tangan, bakso [[coklat]] dibentuk nganggo cithakan dhéwé.<ref name="internet4"/> Bakso kothak nduwéni ukuran kurang luwih [[5]]x[[2]]x[[2]] [[cm]].<ref name="internet4"/>
*[[Bakso gepeng]]<ref name="internet1"/>
# [[China]]. Bakso kang paling kerep digawé iku saka daging babi lan padatan digodhog (kadhang ditambahi kecap).<ref name="internet1" />
#[[Denmark]]. Bakso dikenal kanthi jeneng ''frikadeller'' lan padatan digorèng, digawé saka daging [[sapi]], [[babi]], [[bawang]], [[endhog]], [[uyah]], lan [[mrica]] dibentuk kaya [[bal]].<ref name="internet1" />
#[[Jerman]]. Bakso diarani ''Frikadellen'' utawa ''Fleischpflanzerl'' utawa ''Fleischküchle''.<ref name="internet1" /> Kang paling misuwur yaikuya iku bakso [[Jerman]] ''Königsberger Klopse'' kang isiné [[anchovy]] utawa gerèh lan dipangan nganggo [[saos]] caper.<ref name="internet1" />
#[[Austria]]. Bakso gorèng diarani ''Fleischlaibchen'' utawa ''Fleischlaberl''.<ref name="internet1" />
 
18.000

besutan