Lènsa: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (7) using AWB
c (→‎Pranala Jaba: mbenakaké éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (7) using AWB)
[[Gambar:BiconvexLens.jpg|thumb|180px|Lensa]]
 
'''Lensa''' utawa uga diarani '''Kanta''' yaikuya iku sawijining srana kang awujud kaca bening gepeng sing duwe sisi-sisi kang '''''simetris'''''. Lensa mono duwe kagunan kanggo ngumpulake cahya marang siji titik utawa malah nyebarake cahya kang liwat ing tengahe. Lensa sepisanan dipangerteni saka catatan sandiwara [[Yunani Kuno]] liwat cathetane [[Aristhophane The Clouds]] (424 SM) kang nyebutake anane istilah ''gelas-gelas pembakar'' (lensa cembung kang digunakake kanggo mokusake sinaring srengenge kanggo nyiptakake geni) ing karyane.
Wong kang nemokake teori babagan lensa sepisanan tur uga mratelakake kadadean bayangan ana ing retina yaikuya iku ''fisikawan'' [[muslim]] saka [[Arab]] kang asmane [[Alhazen (Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haitham)]]
 
==Jinising Lènsa==
Lensa kaperang dadi maneka jinis. Lensa bisa dibedakake saka bentuk sisi-sisine. Kontruksi lensa sing paling umum ditemokake yaikuya iku lensa speris, yaikuya iku lensa sing sudut mlengkung permukaan bidange dibandingake karo [[radius speris]]. Titikan radius sing digunakake dilambangake kanthi lambang R,sing bakal duwe nile positif nalika saben sisine mlengkung ngadohi titik pusere lensa,lan sinebut antarmuka cembung.
 
==Kontruksi==
Kontruksi lensa kang paling akeh yaikuya iku sing awujud lensa speris, yaikuya iku lensa sing duwe bidhang speris (mlengkung),notasi sing digunakake yaikuya iku R.
[[file:Lens shapes.svg|360px|right|thumb|'''1''' - Symmetrical double convex lens. <br>'''2''' - Asymmetrical double-convex lens<br>'''3''' - Plano- convex lens. <br>'''4''' - Positive meniscus lens.<br>'''5''' - Symmetrical biconcave lens.<br>'''6''' - Asymmetrical biconcave lens.<br>'''7''' - Plano-concave lens.<br>'''8''' - Negative meniscus lens.]]
 
18.000

besutan