Kolésterol: Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB
c (→‎Cathetan suku: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|ja}} using AWB (10903))
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB)
| doi = 10.1038/lipidmaps.2009.3
| url = http://www.lipidmaps.org/update/2009/090501/full/lipidmaps.2009.3.html
}}</ref> Yaiku sawijing [[lipid]] kang awujud molekul [[lemak]] utawa kang meh padha. Kolesterol yaikuya iku jenis khusus lipid kang disebut [[steroid]]. Steroids yaikuya iku lipid kang nduwéni [[struktur kimia]] khusus. Struktur iki asalé saka 4 ali-ali [[atom]] [[karbon]].
 
Steroid liyané kalebu steroid [[hormon]] kayata [[kortisol]], [[estrogen]], lan [[testosteron]]. Nyatané,kabéh hormon steroid digawé saka owahan-owahan ''struktur dasar'' kimia kolesterol. Nalika gawé sawijiné molekul saka ngubahan molekul kang luwih gampang, para [[ilmuwan]] nyebut ''sintesis''.
Kolesterol bisa digawé kanthi cara sintetik. Kolesterol sintetik saiki wiwit ditrepké ing ''teknologi layar lebar'' ([[billboard]]) sebagai alternatif [[LCD]].<ref>Eric Pfanner. ''A place where cholesterol is welcome: in billboards''. The New York Times edition in [[Süddeutsche Zeitung]]. Jan. 8, 2007.</ref>
 
Dhuwuré kadar kolestrol ing jero awak dadi pemicu metuné werna penyakit. Pola mangan sehat minangka faktor utama kanggo nyingkiri babagan kuwi. Ananging, ora kabéh kolestrol duwé dampak ''buruk'' kanggo awak. Namung kolestrol kang kalebu kategori [[Lipoprotein densitas cendhak|LDL]] waé kang ''berakibat'' buruk éwondéné jenis kolestrol [[Lipoprotein densitas tinggi|HDL]] minangka kolestrol kang bisa ''melarutkan'' kolestrol jahat ing jero awak. Batas normal kolesterol ing jero awak yaikuya 160-200iku 160–200&nbsp;mg. Kadar kolesterol kang dhuwur bisa dimudhunké nganggo [[simvastatin]].<ref>{{en}}{{cite web
| url = http://emedicine.medscape.com/article/209179-overview
| title = Factor XIII
| accessdate = 2010-04-29
| work = Wojewodzki Szpital Zespolony, University of Barcelona Faculty of Medicine, et al; Robert A Schwartz, Elzbieta Klujszo, et al.
}}. Effects of other agents on FXIII, 4th paragraph</ref>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{kimia-stub}}
 
[[Kategori:Senyawa organik]]
 
 
{{kimia-stub}}
 
[[jv:Kolesterol]]
[[la:Cholesterol]]
18.000

besutan