Pandhawa: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (4) using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (4) using AWB)
 
Pandhawa menika cacahipun gangsal sedherek, tiga antawisipun ([[Yudistira]], [[Bima (tokoh Mahabharata)|Bima]], lan [[Arjuna]]) menika putra Pandu saking ibu [[Kunti]], dene ([[Nakula]] lan [[Sadewa]]) menika putra saking ibu [[Madrim]].
 
 
<center>
 
===Puntadewa===
Inggih punika Raja ing [[Amarta]] utawi Indrapasta. Sawise perang [[Bharatayuda]] [[Puntadewa]] dados raja ing [[Astina]] kanthi gelar Prabu Kalimataya. Puntadewa kagungan julukan antawisipun : Darmawangsa, Darmakusuma ,Kantakapura, Gunatalikrama, Yudistira, lan Sami Aji. Priyantung ingkang jujurr, sareh, suci, luhur, remen tinulung, tresna tumrap tiyang sepuhipun saha njagi sederek-sedererekipun. Gadahi pusaka kanthi aran [[Jamus Kalimasada]], ingkang paedahipun saged dados pituduh lan pinulung tumrap kesaenan lan kesejahteraan. Puntadewa gadah garwa kalih yaikuya iku [[Dewi Drupadi]] lan [[Dewi Kuntulwilaten]].
 
===Bratasena===
Nalika dewasa asmanipun Werkudara, inggih punika ksatria [[Jodipati]] lan [[Tanggulpamenang]]. Nate dados raja [[Giliwesi]] kanthi gelar Prabu Tuguwasesa. Kagungan julukan antawisipun : Bima, Bayusutu, Dandun Wacana, Kusuma Waligita. Piyantun ingkang jujur, boten gumedhe, suci, manut tumrap gurunipun (terutama Dewaruci)l, tresna tumrap ibu saha sederekipun. Nalika perang gadah jargon “Menang, nalika kalah berarti mati”. Panjenengane pantes dados panutan amargi kagungan sifat kang jujur lan suci panggalihipun. Kagungan pusaka kanti aran Kuku Pancanaka ing tangan kanan lan kiri migunani, kukuh sanget saha landhep. Uga kagungan kekuatan gangsal angin, serta saged ngancuraken gunung. Kagungan kalih prameswuri yaikuya iku: [[Arimbi]] dan [[Nagagini]]. Kaliyan [[Arimbi]] pikantuk putra yaikuya iku [[Gatotkaca]], ingkang saged mabur boten ngagem sewiwi. Saking [[Nagagini]] angsal putra kanthi asma [[Antasena]] ingkang saged mlebet ing bumi lan kagungan kuwasa ing samodra. Bratasena nalika lair kabungkus. Lan ingkang saged nyowek bungkusan wau yaiky Gajah Situ Seno. Nalika samanten [[Gajah Situ Seno]] mlebet ing raganupin Bratasena, saengga kagungan kekuatan luar biasa lan saged nyowek bungkusan wau.
 
===Arjuna===
Inggih punika Ksatria [[Madukara]], raja [[Tinjomaya]] ugi. Kagungan julukan ingkang kathah antawisipun : Janaka, Parta, Panduputra, Kumbawali, Margana, Kuntadi, Indratanaya, Prabu Kariti, Palgunadi, Dananjaya. Priyantung ingkang remen lung tinulung, remen tapabrata, cerdik lan pinter, ahli ing kabudayan lan kesenian. Arjuna inggin punika ksatria ingkang sekti mandraguna. Kekasining para Dewa, panjalmaning [[Dewa Wisnu]]. Kagungan gawra ingkang kathah kamangkan kagungan julukan “Lelananging jagad”, kagungan paras ingkang gagah lan boten wonten tandhingane. Prameswarinipun ing Arcapada yaikuya iku [[Sumbadra|Wara Sumbadra]] dan [[Srikandi|Wara Srikandi]]. Lan prameswari ingkang sanesipun inggih punika Rarasati, Sulastri, Gandawati, Ulupi, Maeswara, lsp. Ing Jonggrang Saloka panjenengane gadah prameswari inggih punika [[Supraba|Dewi Supraba]], [[Dersanala|Dewi Dersanala]] inggih punika widodari ing [[Tinjomaya]]. Priyantun ingkang kagungan watak ksatria, luhur budinipun, remen lung tinulung, sarta demenaning para Dewa.
 
===Nakula===
{{Mahabharata}}
 
[[Kategori:Wayang]] [[Kategori:Pandhawa]]
[[Kategori:Pandhawa]]
[[Kategori:Paraga wayang]]
18.000

besutan