Lesung: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB
c (Bot: Migrating 44 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q45778 (translate me))
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB)
'''Lesung''' yaikuya iku piranti tradisional kanggo ngolah [[pari]] utawa gabah supaya dadi [[beras]]. Mupangaté piranti iku kanggo misahaké kulit gabah (berambut) saka pari, yaikuya iku carané kanthi ditutu utawa didheplok alon-alon. Gabah kang diolah dilebokaké ing bagéan sing bolong. Lesung biasané didèlèh ing [[pawon]]. Lesung iku sabeneré mung arupa wadhah kang cekung, biasané digawé saka kayu [[jati]] kang gedhé lan dibolongi bagéan tengah utawa dibuwang bagian tengahé (digrowongi) nganti jero. Pari utawa gabah di tutu (didheplok) nganggo [[alu]], cagak utawa tongkat sing digawé saka kayu, bola-bali lan [[beras]] banjur bisa pisah saka sekam (berambut).
 
Wujud lesung rupa-rupa, saka lonjong, bunder, pesagi uga segi telu.
 
==Lumpang==
Ana piranti sajinis lesung sing biasané wujudé cilik lan biasa kanggo ndheplok bahan-bahan sing luwih alus utawa kanggo ngalusaké obat-obatan diarani '''lumpang''', déné sing biasa kanggo nguleg [[sambel]] diarani '''cowèk''' lan pasangané '''uleg-uleg'''.
 
Lesung bisa uga dianggo nutu (ndheplok) bumbu pawon kayata [[lombok]], kacang, [[wiji]] [[kopi]], [[gemblong]], [[gendar]], [[gethuk]], lan uga barang-barang kang atos banjur dilembutaké sing cacahé akèh.
 
Lesung uga bisa dadi piranti kanggo ngetokaké suara kang pénak dirungu yaikuya iku arupa kothèkan. Nalika nutu bebarengan, wong padésan nuthuk aluné nganggo irama lan senggakan kayadéné nabuh tetabuhan dadi banjur ngasilaké swara sing harmoni kanggo nambah semangat nyambutgawé.
[[Gambar:Lumpang.JPG|thumb|200px|Tumpukan lumpang kayu]]
 
Amarga perkembangan jaman, lesung ing jaman maju wis ora kanggo nutu pari manèh, ananging wis akèh owah-owahan kagunané. Ing jaman maju iki lesung kerep dimupangataké kanggo pajangan ana ing omah utawa diolah dadi bakalan kang luwih mupangati, kayata : digawé papan, [[kusèn]], [[méja]], [[lawang]] utawa [[wayang golèk]].
 
Amarga kayu jati sing tuwa saiki wis arang ditemoni lan regané larang banget mula ing mata para kolèktor banjur dadi barang kang aji lan antik sing nduwèni [[seni]].
 
 
==Deleng uga==
18.000

besutan