Wong Banjar: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (7) using AWB
c (éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (7) using AWB)
ULUN uga ana celukan kanggo sedulur saka bapak lan ibu. sedulur paling tuwa sinebut ''Julak'', sedulur kaping pindho sinebut ''Gulu'', sedulur candhake sinebut ''Tuha'', sedulur tengah saka bapak lan ibu sinebut ''Angah'', lan liyane sinebut ''Pakacil'' (''paman muda/kecil'') lan ''Makacil'' (''bibi muda/kecil''), dene paling enom sinebut ''Busu''. Yen nyeluk sedulur saka ''kai'' lan ''nini'' padha wae, semana uga kanggo sedulur ''datu''.
 
Saliyane istilah ing dhuwun, uga ana sebutan liyane, yaikuya iku :<br />
{{·}} ''minantu'' (bojo saka anake ULUN)<br />
{{·}} ''pawarangan'' (bapak / ibu saka minantu)<br />
Adhedhasar asil wawancara langsung karo wong kang tau gunakake, gaman tradisional suku banjar kang padhatan digunakake saben dina ing antarane:
*1. Serapang
Serapang yaikuya iku tombak mawa mata lima. Patang mata mekar kayata cakar elang kanthi bait pengait ing saben pucuke. Siji mata maneh ana ing tengahing bait, kang sinebut “besi lapar” kang dipercaya bisa ngrubuhake wong kang duweni elmu kebal.
*2. Tiruk
Tiruk yaikuya iku tombak dawa lurus tanpa bait digunakake kanggo golek iwak gabus lan toman ing kali.
*3. Pangambangan
Pangambangan yaikuya iku tombak lurus mawa mata siki kanthi bait ing sakloron sisine.
*4. Duha
Duha yaikuya iku lading mata loro ingkang biyasa digunakake kangge bedhag babi.
 
== Populasi suku Banjar ==
 
=== Populasi Suku Banjar ing Kalimantan Kidul ===
Miturut [[sènsus]] [[padunung]] taun [[2000]] déning Badan Pusat Statistik (BPS), [[populasi]] suku Banjar ing Kalimantan Kidul ana 2.271.586 jiwa, sing kadistribusi ing sawetara [[kabupatèn]] lan [[kutha]], yaikuya iku :
* 142.731 jiwa ing kabupatèn [[Kabupatèn Tanah Laut|Tanah Laut]]
* 154.399 jiwa ing kabupatèn [[Kota Baru]] (klebu kab. [[Kabupatèn Tanah Bumbu|Tanah Bumbu]])
* 417.309 jiwa ing kutha [[Kutha Banjarmasin|Banjarmasin]]
* 75.537 jiwa ing kutha [[Banjarbaru]]
Wong [[Banjar Hulu]] Sungai sing micara [[Basa Banjar Hulu]] ana ing 6 kabupatèn ([[Kabupatèn Banua Enam|Banua Enam]]) yaikuya iku :
* 114.265 jiwa ing kabupatèn [[Kabupatèn Tapin|Tapin]]
* 188.672 jiwa ing kabupatèn [[Kabupatèn Hulu Sungai Kidul|Hulu Sungai Kidul]]
18.000

besutan