Nukleotida: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB
c (Bot: Migrating 57 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q28745 (translate me))
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
'''Nukleotida''' iku [[molekul]] sing kasusun saka [[gugus]] [[basa]] [[senyawa organik|heterosiklik]], [[gula]], lan siji utawa luwih [[gugus fungsional|gugus]] [[fosfat]]. Basa panyusun nukleotida biasané iku arupa [[purin]] utawa [[pirimidin]] sauntara gulané yaikuya iku [[pentosa]] ([[ribosa]]), arupa [[deoksiribosa]] utawa [[ribosa]].
 
Nukleotida iku [[polimèr|monomer]] panyusun [[RNA]], [[DNA]], lan sapérangan [[kofaktor]], kayata [[CoA]], [[FAD]], [[FMN]], [[NAD]], lan [[NADP]]. Ing [[sel (biologi)|sel]], kofaktor iki mainaké peran wigati sajroning fiksasi energi (contoné [[fotosintesis]]), [[metabolisme]], lan ''[[biosignalling]]''.
 
[[Gambar:Nucleotides.png|frame|668px|center|Elemen struktur saka nukleotida sing paling umum]]
|}
 
Jeneng-jeneng nukleotida disingkat dadi kodhe patang-huruf standar. Huruf pisanan arupa huruf cilik lan nengeri yèn nukleotid sing dipitakonaké yaikuya iku sawijining [[ribonukleotid]] (r) utawa deoxyribonucleotid (d). Huruf angka 2 nengeri nukleoside sing ana hubungané karo nucleobase:
: G: [[Guanin]]
: A: [[Adenin]]
18.000

besutan