Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (4) using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (4) using AWB)
|casualties2= Meh kabeh prajurit. {{br}}Hanya 3 kesatria sing urip: [[Aswatama]], [[Krepa]], dan [[Kertawarma]]
}}
'''Perang ing Kurukshetra''' {{Sanskerta|कुरुक्षेत्रयुद्ध|Kurukṣētrayud'dha}}, sing dadi bagèyan paling penting saka carita ''[[Mahabharata]]''. Sing gawé sebab anané perang iku yaikuya iku rebutan panguwasa antarané [[Pandhawa]] lan [[Kurawa]].[[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki isih isa didelok tekan saiki. [[Kurusetra]] mapan ana ing daérah [[Haryana]], [[India]].
 
Paprangan iku ora dingerteni kapan kadadéané, mula kadang-kadang diarani kadadéan ana ing jaman Mitologi. Paninggalan-paninggalan ing [[Kurusetra]] (kayata bèntèng) kira-kira dai bukti arkeologine. Miturut kitab ''[[Bhagawadgita]]'', perang ing Kurukshetra kadadéan 3000 taun sakdurungé Masèhi (5000 taun kapungkur) lan iku dadi referènsi sing misuwur.<ref name="Bhagawad Gita">Kitab ''[[Bhagawadgita]]'' menurut aslinya déning Om Visnupada A.C.B. Swami Prabhupada.</ref>
 
== Anané Paprangan Kurukshetra ==
Paprangan Kurukshetra iku dadi puncaké [[Mahabharata]], [[wiracarita]] paprangan [[Dinasti Kuru]] minangka titik séntralé. Parebutan panguwasan sing dadi panyebab perang iki, amarga putra-putrane Dretarastra ora gelem nyerahake tahta krajan Kuru marang sedulure sing paling tuwa, yaikuya iku Yudistira, salah sawijiné Pandawa.Jeneng [[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki nduweni teges "daratan Kuru", utawa ''Dharmakshetra'' lan "daratan keadilan". Lokasi iki dipilih kanggo paprangan amarga dianggep suci dening umat [[Hindu]]. Dusa-dusa apa waé yèn kelakon ana ing kana mesti bakal diampuni ing daérah kana.<ref name="haryana-online.com">[http://www.haryana-online.com/Districts/kurukshetra.htm Kurukshetra is described as DHARAMKSHETRA i.e. 'Region of righteousness'.]</ref>
 
Ing kitab ''[[Mahabharata]]'' dijelasna menawa pangéran [[Dretarastra]] sing wuta awit lair kapeksa nyerahaké takhta krajan Kuru sing pusat pamaréntahané ing Hastinapura marang adhiné, [[Pandu]], sanajan dheweké anak mbarep. Pandu nduwèni putra lima kang dikenal déning sebutan [[Pandawa]], lan Yudistira sing mbarep. Sakwisé Pandu ora ana, Dretarastra nggantèni dadi Raja tekan anaké Pandu sing pambarep diwasa.
 
Para Kurawa, mliginé Duryudana, duwé ambisi arep nguwasani Dinasti Kuru. Nanging ambisi kasebut ora bisa kelakon amarga sing luwih pantes dadi raja yaikuya iku Yudistira. Kanggo mujudaké ambisiné, Duryudana terus golek cara kanggo nyingkiraké Yudhistira lan para pandhawa, dheweke uga duwe karep mateni para pandhawa. Nanging para pandhawa slamet saka usaha Kurawa sing arep mateni Pandhawa amarga oleh dukungan saka Arya Widura lan Kresna sing isih kalebu pakné cilik.<ref name="haryana-online.com"/>
 
Sakwisé gagal mateni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat sing kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu iku disetel licik dening Kurawa sing nyebabake pandhawa kalah. Sakdurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dheweké iku minangka aak pambarep dinasti Kuru.
Sakdurungé kaputusa perang diumumké, para [[Pandawa]] nduweni usaha nggolek sekutu kanthi mikiraké surat permohonan karo raja-raja ing [[Bharatawarsha|daratan India Kuno]] supaya gelem ngirimaké pasukan kanggo mbiyantu Pandhawa saumpama perang sida kadadean. Mangkono uga sing dilakokaké dening [[Kurawa]], nggolek sekutu. Kaya mangkono sing ndadekaké raja-raja ing daratan India Kuno kabagi dadi rong pihak, pihak Pandhawa lan Kurawa.
 
Sauntara iku, [[Kresna]] nyoba kanggo nglakokaké musyawarah supaya bisa damai. Kresna menyang [[Hastinapura]] ngusulaké kadamaian antarané Pandawa lan Kurawa. Nanging [[Duryudana]] nulak usulé Kresna amarga ngrasa diece, mula dheweké mrentah para prajurit supaya nangkep Kresna sakdurungé budal saka kraton. Nanging Kresna ora wong biyasa. Dheweké bisa dadi cumlorot sing ndadekaké prajurit wuta kabeh. Nalika iku uga dheweké nunjukaké bentuk rohaniné sing mung bisa dideleng dening wong suci yaikuya iku : [[Bisma]], [[Drona]], lan [[Widura]].
 
Sakwise Kresna lunga saka Hastinapura, dheweke menyang Uplaplawya kanggo ngandhani Pandhawa yen perang wis ora udu kadadean. Dheweke njaluk supaya Pandhawa nyiapake widyabala.
17.998

besutan