Rambutan: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB
c (éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB)
 
Ing [[Indonésia]], rambutan sing misuwur asalé saka [[Sumatra Lor]], utamané saka [[Binjai]] cedhak [[Medan]].<ref name="internet1"/>
Rambutan(''Nephelium sp'')kalebu tanduran [[woh]] [[hortikultural]].<ref name="internet1"/> Rambutan nduwéni jeneng liya ing Basa [[Inggris]] yaikuya iku ''Hairy Fruit''.<ref name="internet1"/> Rambutan kalebu woh-wohan asli Indonésia.<ref name="internet1"/> Nganti saiki rambutan nyebar ing luar dhaerah kang iklimé [[tropis]], kayata [[Filipina]] lan negara-negara ing [[Amérika]] [[Latin]].<ref name="internet1"/> Rambutan ditemokaké uga ing dhaérah kang nduwéni [[iklim]] [[sub-tropis]].<ref name="internet1">{{id}}[http://www.warintek.ristek.go.id/pertanian/rambutan.pdf warintek.ristek.go.id](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
 
Wit rambutan dhuwuré bisa nganti 20 [[meter]] lan nduwéni ''kenopi'' kang nggrembuyeng.<ref name="internet2"/> Wit rambutan kalebu [[wit]] kang gédhé lan cendhék .<ref name="internet2"/> Kulit wit lan pangé wernané [[soklat]] [[tuwa]] lan ana putih-[[putih]] [[cilik]] ing kulite.<ref name="internet2"/> [[Godhong]] rambutan ambuné rada [[wangi]], godhongé rada lunyu lan nduwéni [[wulu]] sithik.<ref name="internet2"/> Kembang rambutan ana kang diarani [[kembang]] lanang lan kembang wédok.<ref name="internet2"/> Rambutan merlokaké [[kéwan]] kaya [[srangga]] kanggo ''penyerbukan''.<ref name="internet2"/>
[[Woh]] rambutan bentuké ''bujur'' utawa ''lonjong'' meh [[bunder]] lan ukurané kurang luwih 5 [[cm]].<ref name="internet2"/> Rambutan mateng kurang luwih 100 nganti [[130]] dina sawisé ngembang.<ref name="internet2"/>
==Nandur==
Wit rambutan bisa ditandur nganggo ''sistem tiga segi sama'', ''empat segi sama'' utawa ''sistem sesiku keluang''.<ref name="internet2">{{id}}[http://www.deptan.go.id/tampil.php?page=kelembagaan&id=32 deptan.go.id](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref> Jarang nandur wit rambutan yaikuya iku [[9]] [[m]] x 9 m x 9 m.<ref name="internet2"/> Kanggo nggemburaké [[lemah]] bisa dilaksanakaké ing awal mangsa udan.<ref name="internet2"/> Kanggo wit kang wis tuwa yaikuya iku 3-4 minggu sawisé ngembang.<ref name="internet2"/> Ing sakupéngé [[wit]] rambutan bisa digemburaké lemahé tujuwané kanggo nyuburaké lan hawa kang ngandhut nutrisi bisa mlebu.<ref name="internet2"/> Pengapuran bisa dilaksenakaké yèn [[pH]] tanah kurang saka 4,5.<ref name="internet2"/>
Rambutan bisa diwénéhi pupuk supaya subur. Saliyané [[pupuk]] [[kandhang]], pupuk gawéan kang bisa dianggo yaikuya iku campuran [[Uréa]], [[TSP]] utawa [[SP-36]], lan [[KCL]], kanthi perbandingan 2:2:1, utawa ditaker [[50]]-[[250]] [[gram]]/[[tanduran]].<ref name="internet4"/> Rambutan dipupuk ping [[telu]] saben setaun kanthi jarak wektu patang [[sasi]] sepisan.<ref name="internet4"/> Yèn tanduran wis umur 10 taun kudu dipupuk [[NPK]] kang cacahé [[500]] - [[1.000]] [[gr]] saben [[wit]].<ref name="internet4">{{id}}[http://www.proseanet.org/prohati4/printer.php?photoid=371 proseanet.org](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
Saliyané nganggo cara [[''okulasi'']], rambutan uga bisa ditengkaraké nganggo [[wiji]]né, ananging wohé luwih suwé tinimbang yèn ditengkaraké nganggo cara [[okulasi]].<ref name="internet3"/>
 
Rambutan dibudidayakaké lan dimanfaatké wohé.<ref name="internet3"/> Woh rambutan ngandhut [[gizi]], [[zat tepung]], [[zat]] [[énzim]]-énzim kang [[''esensial'']] lan [[''nonesensial'']], [[vitamin]], [[zat]] [[mineral]] [[makro]], [[mikro]] kang nyèhataké.<ref name="internet3"/> Ana uga kang ndadekake [[wit]] rambutan dadi wit kanggo ayom-ayom ing pekarangan [[omah]] lan dadi tanduran hias.<ref name="internet3">{{id}}[http://cybex.deptan.go.id/penyuluhan/penanaman-tanaman-rambutan deptan.go.id](dipunundhuh tanggal 1 mei 2011)</ref> Rambutan ngandhut [[vitamin]] [[C]] saengga rambutan uga kena kanggo tamba [[sariawan]].<ref name="internet3"/> Saliyane iku rambutan uga kena kanggo tamba lara demam lan kencing manis.<ref name="internet3"/>
==Sentra Tanduran==
Ing [[Indonésia]] kang dadi ''sentra'' [[tanduran]] rambutan yaikuya iku ing Pulo [[Jawa]] khususé ing [[Bekasi]], [[Kuningan]], [[Malang]], [[Probolinggo]], [[Lumajang]] lan ing [[Garut]].<ref name="internet5">{{id}}[http://www.trubus-online.co.id/trindo7/ trubus-online.co.id](dipunundhuh tanggal 1 Mei 2011)</ref>
==Chatetan suku==
{{reflist}}
18.000

besutan