Radèn Wijaya: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (5) using AWB)
 
== Asma Asli ==
Radèn Wijaya iku asma sing lumrah dianggo déning para sejarawan kanggo nyebut pangadeg [[Krajan Majapait]]. Asma iki ana jroning ''[[Pararaton]]'' kang tinulis watara pungkasan abad ka-15. Kadhangkala ''Pararaton'' uga nulis sacara pepak, yaikuya iku '''Raden Harsawijaya'''. Kamangka miturut bukti-bukti prasasti, ing mangsa kauripan Wijaya (abad ka-13 utawa 14) gelar ''raden'' durung populèr.
 
''[[Nagarakretagama]]'' kang tinulis ing mangsa tengahan abad ka-14 nyebut pangadeg Majapait ajeneng '''Dyah Wijaya'''. Sesebutan ''dyah'' arupa sesebutan kabangsawanan sing populèr wektu semana lan dadi cikal bakal sesebutan ''Radèn''. Istilah ''Radèn'' dhéwé dikira-kira asal saka tembung ''Ra Dyah'' utawa ''Ra Dyan'' utawa ''Ra Hadyan''.
 
Jeneng asli pangadeg Majapait sing paling pas yaikuya iku '''Nararya Sanggramawijaya''', amarga jeneng iki ana ing [[prasasti Kudadu]] sing diwetokaké déning Wijaya dhéwé ing taun [[1294]]. Sesebutan ''Nararya'' uga minangka sesebutan kabangsawanan, senadyan sesebutan ''Dyah'' luwih kerep dianggo.
 
== Asal-Usul ==
Miturut ''[[Pararaton]]'', Radèn Wijaya iku putra [[Mahisa Campaka]], pangéran saka [[Krajan Singhasari]]. Panjenengané gedhé ing lingkungan Krajan Singhasari.
 
Miturut ''[[Pustaka Rajya Rajya i Bhumi Nusantara]]'', Radèn Wijaya iku putra pasangan [[Rakyan Jayadarma]] lan [[Dyah Lembu Tal]]. Ramané yaikuya iku putra [[Prabu Guru Darmasiksa]], raja [[Krajan Sundha Galuh]], déné ibuné yaikuya iku putri [[Mahisa Campaka]] saka [[Krajan Singhasari]]. Kanthi mangkono, Radèn Wijaya minangka campuran getih [[Wong Sundha|Sundha]] lan [[Wong Jawa|Jawa]]. Sawisé Rakyan Jayadarma tiwas diracun mungsuhé, Lembu Tal bali menyang Singhasari nggawa Wijaya. Sejatiné, Radèn Wijaya dadi raja ka-27 [[Krajan Sundha Galuh]]. Suwaliké panjenengané ngadegaké [[Majapait]] sawisé tiwasé raja [[Kertanagara]], raja [[Singhasari]] pungkasan, sing uga sedulur ibuné.
 
Crita ing dhuwur mèmper karo carita ing ''[[Babad Tanah Jawi]]'' sing nyebut pangadeg Krajan Majapait yaikuya iku '''Jaka Sesuruh''' putra Prabu Sri Pamekas raja [[Krajan Pajajaran]], sing uga dumunung ing kawasan [[Sundha]]. Jaka Sesuruh mlayu mangétan amarga dikalahaké déning sedulur kuwaloné sing jenengé [[Ciung Wanara|Siyung Wanara]]. Panjenengané banjur mbangun [[Krajan Majapait]] lan banjur numpes Siyung Wanara.
 
Crita kasebut béda karo ''[[Nagarakretagama]]'' sing nyebut Dyah Lembu Tal iku wong lanang, putra [[Narasinghamurti]]. Naskah iki muji Lembu Tal minangka prawira yuda sing gagah lan bapa saka Dyah Wijaya.
18.000

besutan