Kasultanan Demak: Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
→‎Demak ambruk: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB
c (→‎Demak ambruk: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
 
== Demak ambruk ==
Sapungkuré Sultan Trenggana taun 1546 ing paprangan penaklukan dhaérah [[Pasuruan]], tahta Demak dadi rebutan. [[Sunan Prawata]] sing munggah dadi Sultan ditentang akèh wong klebu para adipati, antara liya [[Pangéran Séda Lèpèn]] adiné Sultan Trenggana. Adipati Jipang yaikuya iku [[Arya Penangsang]] uga sing mèlu nentang Sunan Prawata. Sunan Prawata pungkasané tiwas déning Aria Penangsang.
 
Arya Penangsang munggah dadi panguwasa nanging uga ditentang akèh wong ing antarané Adipati Pajang yaikuya iku [[Jaka Tingkir]]. Jaka Tingkir sing uga mantu Sultan Trenggana ngrasa yèn garwané luwih duwé hak tahta kasultanan tinimbang Arya Penangsang. Jaka Tingkir banjur mbangun koalisi karo [[Ki Ageng Pemanahan]] lan [[Sutawijaya]], koalisi iki kasil nyingkiraké Arya Penangsang lan Kasultanan Demak wusanané ambruk.
 
Jaka Tingkir mbangun [[Kasultanan Pajang]], dhaérah Demak dadi bagéan saka Kasultanan Pajang. Jaka Tingkir nyandhang gelar [[Sultan Hadiwijaya]].
 
 
{{rintisan}}
<br {{clear=all>}}
<center>
{| id="toc" style="margin: 0 2em 0 2em;"
|-
| align="center" style="font-size: 90%;" colspan="2" |
'''[[Krajan Majapait]] > | <big>[[Kasultanan Demak]]</big> | > [[Kasultanan Pajang]] lan [[Kasultanan Mataram]]<br />
|}
</center>
 
{{Karajan ing Jawa}}
 
 
[[Kategori:Daftar karajan ing Nusantara]]
18.000

besutan