Mi: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB
c (→‎top: Éropah using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB)
}}
 
'''Mi''' utawa '''mie''' yaikuya iku salah sawijining panganan paling misuwur ing [[Asia]], kususe ing [[Asia Wetan]] lan [[Asia Tenggara. Miturut cathetan sajarah, mie kapisanan digawé ing [[Cina]] nalika jaman pamarintahan [[dinasti Han]]. Saka [[Cina]], mie nyebar tekan [[Jepang]], [[Korea]], [[Taiwan]] lan negara-negara ing [[Asia Tenggara]] tekan [[Éropah]]. Miturut buku-buku sejarah, ing [[Éropah]], mie mulai dikenal sakwise [[Marco Polo]] nekani [[Cina]] lan nggawa jajan mie. Nanging ing perkembangane ing [[Éropah]], mie saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.<ref name="internet 1">{{id}}[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Kuliner/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberita.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
Sejatine seni nggiling [[gandum]] wis ana luwih dhisik ing [[Wétan Tengah]], kaya [[Mesir]] lan [[Persia]]. Asale, mie diproduksi kanthi manuwal, nembe taun 700-an ana mesin kanggo nggawé mie sing ukurane cilik nganggo alat mekanik. T.Masaki tahun 1854 bisa nggawé mesin kanggo nggawé mie mekanik kang bisa mroduksi mie kanthi masal. Sakawit iku, mie ngalami akeh perkembangan, kaya ing [[Cina]] mulai diproduksi mie instant kang jenenge [[Chicken Ramen]] lan ing ing [[Jepang]] jenenge [[Saparo Ramen]] (1962).<ref name="internet 2">{{id}}[http://kopi-luwak.lefora.com/2009/02/21/sejarah-dan-aneka-jenis-mie/ kopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Jinis-jinis Mie==
*Mie Seger, yaikuya iku mi kang wis ora ngalami pangolahan lanjutan. Biyasane mung tahan sedina amarga kandhutan banyu kang dhuwur, yaikuya iku 35%. Mi seger biyasane kanggo nggawé [[mi ayam]].
*Mie Teles, yaikuya iku mi kang didol jroning kahanan teles. Kandhutan banyune dhuwur tekan 52% mula mung tahan 40jam.
*Mie Garing utawa mi [[endhog]], amarga proses nggawéne ditambahi endhog utawa glepung endhog. Bisa tahan suwe amarga kandhutan banyune mung 13%, biasa digawé bahan kanggo nggawé mi goreng..
*Mie instan, mi kang paling pmisuwur, amarga praktis lan tahan luwih suwe. Kandhutan banyune mung 5-8%. Biyasane digawé mi godhog utawa mi ggoreng.<ref name="internet 3">{{id}}[http://books.google.co.id/books?id=jFDR8t-WGVYC&pg=PR2&lpg=PR2&dq=sejarah+dan+aneka+jenis+mie&source=bl&ots=sgDAr8bfMc&sig=W3qm35LPoVrh6pIOolTN8d1OZCI&hl=id&ei=zSeSTu-9BISurAfG1ayjAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAjgK#v=onepage&q&f=false] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Komposisi Mie==
Komposisi bahane yaikuya iku glepung terigu, banyu, endhog, uyah lan banyu awu utawa banyu ki supaya bisa kenyal.<ref name="internet 4">{{id}}[http://bos-mieayam.com/?pg=articles&article=64326 bos-mieayam.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Cara Nggawé Mie==
Proses nggawé sing kapisananan yaikuya iku kabeh bahan dicampur dadi siji nganti dadi adonan. Banjurya adonan diuleni nganti adonan kalis, lunyu, lan transparan. Sakwise iku adonan dibentuk utawa diiris sesuai karo jinis mie kang arep digawé.<ref name="internet 5">{{id}}[http://mie-web.tripod.com/aneka%20mie.htm tripod.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Jenis-jenise Mie==
18.000

besutan