Inti Atom: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
[[Gambar:Helium_atom_QM.png|ka|300px|jmpl|Gambaran sèmi-akurat saka atom [[helium]]. Inti atom, [[proton]] digambaraké kanthi werna [[jambon]] lan [[neutron]] [[ungu]]. Gambaran nyatané, inti atom uga wujudé bunder simètris.]]
 
'''Inti atom''' utawa '''nukleus''' yaikuya iku pusaté [[atom]]. Inti atom iku ana [[proton]] lan [[neutron]]. Akèhé proton sakjeroné inti atom disebut [[nomer atom]], lan nemtokaké [[èlemèn]] saka atom.
 
Ciliké inti atom luwih cilik manèh tinimbang ukurané atom, inti atom iku saka proton lan neutron, ora ana [[èlèktron]]é.
== Pangatonan nuklir ==
 
Inti atom (DNA) iku ana proton lan neutron, neutron iku sing paling kenceng. [[Gaya èlèktromagnèt]] kang nyebabakaké kaya arus ([[muatan]]), nyegah proton mbentuk iketan tanpa neutron (gaya èlèktromagnètik kasebut bakal ngremukaké inti nuklir - iketan tanpa neutron). Nalika neutron lan proton ana ing let kang cedhak banget, ditahan déning [[gaya nuklir kang kuwat]]. Gaya nuklir kuwat iki luwih kuwat yèn dibandhingaké karo [[gaya gravitasi]] utawa dibandhingaké karo gaya èlèktromagnèt, ananging gaya nuklir kang kuwat iki namung bisa ditemoni menawa leté cedhak banget (béda karo ukum gaya gravitasi lan èlèktromagnèt kang nduwèni jangkowan kang ora bisa diétung) ora bisa dirasakaké ing kauripan sadina-dinané. [[Hidrogen]] yaikuya iku unsur kang ora nduwèni neutron sakjeroné inti; inti hidrogen mung 1 proton. Wujud stabil saka [[helium]], unsur paling ènthèng, nduwèni 2 proton lan 2 neutron. Gedhené unsur ènthèng stabil nalika nduwèni neutron lan proton kang gunggungé padha, ananging luwih abot utawa gedhené unsur, dhèwèké bakal mbutuhaké luwih akèh neutron supaya bisa tetep nggabung dadi siji.
 
== Isotop ==
18.000

besutan