Kendhang: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3), Kabupaten → Kabupatèn using AWB
c (clean up using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3), Kabupaten → Kabupatèn using AWB)
 
== Jinis ==
Ana 4 jinis kendhang sing umum dienggo ing gamelan yaikuya iku: (urutan saka sing paling gedhé ukurané)
* [[Kendhang gendhing]] utawa [[kendhang ageng]], nduwé nadha swara paling cendhèk
* [[Kendhang wayangan]]
 
== Jinis swara lan cara nabuh ==
Akèh jinis swara sing isa diasilaké saka piranti kendhang iki yaikuya iku antarané:
* '''Dlong''': swara iki metu saka tengah bagéyan kendhang sing gedhé (kejaba [[kendhang ketipung]]), ditabuh nganggo kabèh driji lan sabagéyan tlapakan sing langsung diculaké. Swara iki nduwé nadha paling cendhèk.
* '''Dhah''': swara iki metu saka sisi utawa pinggir bagéyan kendhang sing gedhé (kejaba kendhang ketipung), ditabuh nganggo kabeh driji lan sabagéyan tlapakan tangan sing langsung diculaké.
* '''Tong''': swara iki metu saka sisi utawa pinggir bagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo pucuk driji panunggul lan driji manis lan langsung diculaké.
* '''Tak''': swara iki metu saka bagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo kabeh driji lan sabagéyan tlapakan tangan lan ora diculaké utawa tetep nempèl, déné tlapakan tangan tengen nempèl ing bagéyan kendhang sing gedhé. Swara iki nduwé nadha paling dhuwur.
* '''Deng''': swara iki metu saka bagéyan kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo kabèh driji ana ing sisih pinggir kendhang. Sumber : Hari Kendhang KabupatenKabupatèn Madiun.
 
== Notasi ==
Notasi swara kendhang sing umum dienggo yaikuya iku:
* Swara '''dlong''' diwakili simbol '''D'''
* Swara '''dhah''' diwakili simbol '''b'''
18.000

besutan